v23.07 - powiadomienia

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Suplafan wrote: Wed Jul 12, 2023 7:52 pm
pzygmunt wrote: Wed Jul 12, 2023 7:27 pm
Suplafan wrote: Wed Jul 12, 2023 6:52 pm Ustawiłem kilka reakcji ale nie działają.
Apka na androida 23.07 ze sklepu.
Sprawdź uprawnienia.
Są ok, sprawdzone już wcześniej.
Wg tego co widzę w bazie to aplikacja nie przekazuje tokena do powiadomień. Oznacza to, że z jakiegoś powodu go nie otrzymuje z systemu. Zwykle powodem są uprawnienia.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Suplafan

pzygmunt wrote: Wed Jul 12, 2023 10:02 pm
Suplafan wrote: Wed Jul 12, 2023 7:52 pm
pzygmunt wrote: Wed Jul 12, 2023 7:27 pm

Sprawdź uprawnienia.
Są ok, sprawdzone już wcześniej.
Wg tego co widzę w bazie to aplikacja nie przekazuje tokena do powiadomień. Oznacza to, że z jakiegoś powodu go nie otrzymuje z systemu. Zwykle powodem są uprawnienia.
Wg aplikacji i systemu zgody są. Odinstalowałem i zainstalowałem aplikacje - uprawnienia wyglądają identycznie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
MEW-01, 5x SRW-01, ROW-04m, mROW-02, SBW-02, 5x Sonoff R3 na Supli, 3x GOSUND SP111, 4xA1T NOUS, LIW-01
przygod

robertklepacki94 wrote: Wed Jul 12, 2023 9:37 pm Z drugiej strony jeśli otworzysz furtkę np z domofonu bądź pilota, to też nie dostaniesz powiadomienia bo jak supla miała by to odczytać. Dla mnie reakcje w kanale czujnika otwarcia są jak najbardzej zasadne. Bo albo coś działa w 100% albo w ogóle.
1. No widzisz, ja zaś otwieram furtkę z pilota i jakoś mam powiadomienie przez supla + pushover. Podobnie z bramą…
Na dodatek przy elektrozamku z pamięcią masz też powiadomienia wtedy gdy ktoś przez przypadek kliknął „otwórz” na pilocie a nikt bramki nie ruszył. W wersji z czujnikiem powiadomienie możesz dostać po wielu godzinach „otwartej” bramki…
2. Ale ja nie mówiłem żeby reakcji nie było na kanale czujnika, tylko by były na każdym z kanałów. Wtedy każdy wybierze sobie co mu bardziej pasuje w jego realizacji.
Dlatego nadal uważam że to dziwne ograniczenie.
pzygmunt

przygod wrote: Wed Jul 12, 2023 10:12 pm 1. No widzisz, ja zaś otwieram furtkę z pilota i jakoś mam powiadomienie przez supla + pushover. Podobnie z bramą…
Na dodatek przy elektrozamku z pamięcią masz też powiadomienia wtedy gdy ktoś przez przypadek kliknął „otwórz” na pilocie
Niby jak to działa ? Skąd skrypty wiedzą, że ktoś otworzył furtkę z pilota ? Co ma do tego elektrozaczep z pamięcią ?
przygod wrote: Wed Jul 12, 2023 10:12 pm Dlatego nadal uważam że to dziwne ograniczenie.
To nie jest dziwne ograniczenie tylko założenie, że w tym przypadku nie będzie się to sprawdzać.
pzygmunt

Suplafan wrote: Wed Jul 12, 2023 10:10 pm Wg aplikacji i systemu zgody są. Odinstalowałem i zainstalowałem aplikacje - uprawnienia wyglądają identycznie.
Jaki masz tam OS ? Która wersja ? Spróbuj zrerstartować tel.
przygod

klew wrote: Wed Jul 12, 2023 8:59 pm W skryptach można używać tych krótkich impulsów przekaźnika do odpalania scen?
Jak dobrze pamietam to tam też trzeba nadrutować:-)
Ja użyłem wolny wyzwalacz i do niego kilka scen z warunkami….
klew wrote: Wed Jul 12, 2023 8:59 pm Także to że czegoś nie ma, nie oznacza że tego nie będzie.
Jest nadzieja:-) Dzięki!
przygod

pzygmunt wrote: Wed Jul 12, 2023 10:30 pm Niby jak to działa ? Skąd skrypty wiedzą, że ktoś otworzył furtkę z pilota ? Co ma do tego elektrozaczep z pamięcią ?
Można np tak: Alarm na jednym z wyjść klika w RNW, skrypty z tego wyzwalacza odpalają sceny i powiadomienia. Bonus: Masz alarm, bramę i furtke na jednym pilocie od alarmu. Minus: Otwarcie zamka od furtki z apki nie daje powiadomienia…(co liczyłem ze załatwi właśnie ta aktualizacja).
pzygmunt wrote: Wed Jul 12, 2023 10:30 pm To nie jest dziwne ograniczenie tylko założenie, że w tym przypadku nie będzie się to sprawdzać.
Ktoś może chcieć reakcję na fizyczne otwarcie bramki, inna osoba woli na zwolnienie jej zamka (gdzie otwarcie może nastąpić zupełnie kiedy indziej).
Dziwne że zakładacie za innych co będą potrzebować…
No ale ja przeżyje, supla i tak jest super:-P
przygod

pzygmunt wrote: Wed Jul 12, 2023 9:54 pm Od tego jest scena "otwórz furtkę, wyślij powiadomienie i zapal światło". Reakcje działają na zmianę stanu kanału, a nie są reakcją na akcje. W przypadku bram nie wszystkie urządzenia w ogóle raportują zmianę przekaźnika. Wątpię też aby skrypty poprawnie działały dla takiego przypadku.
Czy w takim razie kiedyś w aplikacji będę mógł sam utworzyć jedną listę z dowolnych kanałów grup i scen? Jak mam wszystkim tłumaczyć że światło mogą z kanałów, zaś furtkę tylko ze scen w innej zakładce, bo tylko wtedy będzie powiadomienie to brzmi to trochę abstrakcyjnie:-)
local

przygod wrote: Wed Jul 12, 2023 11:05 pm Ktoś może chcieć reakcję na fizyczne otwarcie bramki, inna osoba woli na zwolnienie jej zamka (gdzie otwarcie może nastąpić zupełnie kiedy indziej).
Dziwne że zakładacie za innych co będą potrzebować…
Jak dla mnie to kwestia doboru odpowiedniego modułu i montażu w odpowiednim miejscu :)
I można mieć powiadomienia o zwolnieniu elektrozaczepu (natychmiast) jak i otwarciu furtki/bramy (po X czasie) ;)
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

przygod wrote: Wed Jul 12, 2023 11:05 pm
Można np tak: Alarm na jednym z wyjść klika w RNW, skrypty z tego wyzwalacza odpalają sceny i powiadomienia. Bonus: Masz alarm, bramę i furtke na jednym pilocie od alarmu. Minus: Otwarcie zamka od furtki z apki nie daje powiadomienia…(co liczyłem ze załatwi właśnie ta aktualizacja).
Jeśli masz tam rnw, to możesz wykorzystać AT do wysyłania powiadomień.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Nowości”