Push... push... push...

Patryk

wsosniak wrote: Fri Jul 14, 2023 5:41 am Mam taki problem z powiadomnieniami : zrobiłem sobie wczoraj powiadomnienie : kiedy brama wjazdowa sie otwiera, wyslij powiadomienie . I działa, ok . Ale w nocy przyszło mi kilka powiadomnien , chociaz brama się NIE otwierała.

W historii kanałów ( na supla script of Fracz-a) widze ze rejestrowane jest zdarzenie ze czujnik jest ZAMKNIETY (czemu ? sam nie wiem , działa to na ESP32 z GG 4.2.15) , Nie ma zdarzenia OTWARTY . I jesli dobrze rozumiem , to powinno to działac tak że zdarzenie OTWARTY powinno generowac powiadomienie ze brama OTWARTA , a nie samo wygenerowanie zdarzenia , w tym wypadku ZAMKNIECIA, przez urządzenie.

zobaczcie, i za kazdym razem dostałem powiadomnienie o otwarciu bramy (a zdarzenie jest o zamknieciu) :
.
Prawdopodobnie jest to wina softu.
Tu by musiał na to zerknąć @klew lub @krycha88 bo dotyczy to GG.
Identycznie miałem w SBW-02 i aktualizacja softu rozwiązała problem:
viewtopic.php?p=155879#p155879
wsosniak

Patryk wrote: Fri Jul 14, 2023 7:40 am
wsosniak wrote: Fri Jul 14, 2023 5:41 am Mam taki problem z powiadomnieniami : zrobiłem sobie wczoraj powiadomnienie : kiedy brama wjazdowa sie otwiera, wyslij powiadomienie . I działa, ok . Ale w nocy przyszło mi kilka powiadomnien , chociaz brama się NIE otwierała.

W historii kanałów ( na supla script of Fracz-a) widze ze rejestrowane jest zdarzenie ze czujnik jest ZAMKNIETY (czemu ? sam nie wiem , działa to na ESP32 z GG 4.2.15) , Nie ma zdarzenia OTWARTY . I jesli dobrze rozumiem , to powinno to działac tak że zdarzenie OTWARTY powinno generowac powiadomienie ze brama OTWARTA , a nie samo wygenerowanie zdarzenia , w tym wypadku ZAMKNIECIA, przez urządzenie.

zobaczcie, i za kazdym razem dostałem powiadomnienie o otwarciu bramy (a zdarzenie jest o zamknieciu) :
.
........ aktualizacja softu rozwiązała problem:
pewno tak .
W tym moim przypadku jest jeszcze tak ze na tym ESP32 z wgranym GG 4.2.17 , to tylko ten jeden kontaktron mi tak dziwnie sie zachowuje. Brama garazowa ktora jest na innym pinie , gdzie tez zdefiniowałem to samo powiadomnienie o otwarciu bramy garazowej , to nie dostaje tego powiadoniemia , czyli nie ma, ze urządzenie straciło połączenie z siecią , bo dla obydwu bram bym dostał powiadomienia ...... byc moze obsługa tego pinu D7 jest inna niz D6 ?

Ale ok , nie drąże tematu ,bo te powiadomienia o otwarciu bram , to tak testowo uruchomiłem zeby sprawdzic jak to chodzi w cloud . A ze przy okazji zauważyłem co zauważyłem ...... no to programiści mogą zerknąć w kod , co by tu zrobić zeby było lepiej :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wsosniak

ramar4 wrote: Fri Jul 14, 2023 7:04 am Ależ macie ubaw
ja nie mam i na powaznie sugeruje aby zrobic to tak jak w excelu jest zrobione (zamiast znaczków , tekst). Dla tych ktorzy mają zaległości w podstawowej wiedzy, bedzie to wybawieniem . NIe bez powodu microsoft zrobił to tak :

.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
fracz

Przechodziliśmy przez to w trakcie implementacji :-D
2023-07-14_11-10.png
safek1

U siebie zauważyłem że czasami przychodzi pierwsze powiadomienie z Pushover a po kilku minutach z Supli, nie zawsze tak jest zdążą się że przyjdą w tym samym czasie, testowane na sonoff 4
Może wielu testerów i serwer nie nadąża 😁
Poza tym wszystko OK
pzygmunt

safek1 wrote: Fri Jul 14, 2023 9:22 am U siebie zauważyłem że czasami przychodzi pierwsze powiadomienie z Pushover a po kilku minutach z Supli, nie zawsze tak jest zdążą się że przyjdą w tym samym czasie, testowane na sonoff 4
Może wielu testerów i serwer nie nadąża 😁
Poza tym wszystko OK
Serwer wysyła powiadomienie do 5 sekund lub wcale. Jeśli dociera z opóźnieniem to znaczy, że utknęło gdzieś na serwerach apple/google. Być może musimy dodać do payloadu jakiś priorytet.
wojtas567

To ja dodam od siebie że u mnie na svr1 przychodzą bardzo szybko i tu jest rewelka, na andku jest jedno powiadomienie, ale na ios przychodzą podwójnie? Wysyłanie owiadomienia ustawione tylko dla jednego użytkownika.
Pozdrawiam
Wojtek
pzygmunt

Na Twoim koncie widzę tylko jeden smartfon, który przyjmuje powiadomienia (Android).
wojtas567

Tak bo przełączyłem iPhona na innego użytkownika
Pozdrawiam
Wojtek
cinas

Mam na swoim telefonie kilka kont supli i uruchomiłem na jednym z nich powiadomienie jako odbiorcę wskazałem inny telefon - powiadomienia otrzymuję ja na swoim mimo iż nie jestem zaznaczony
Mój identyfikator to Marcin
Powiadomienie.jpg

Powiadomienie na moim telefonie

Return to “Zagadnienia ogólne”