Total wifisocket - 8 przekaźników, 1 przycisk, termometr, LED config

slawek

Lucas wrote: Sun Dec 10, 2017 12:02 am
Sprawdzałem Twój soft socket_UNI i ruszył od razu. Tylko tam esp_init... wgrywa się pod inny adres.
Zajrzyj tu:
viewtopic.php?f=23&t=2081
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Zybi

W tym firmware adres esp_data_init_default.bin ma być 0xfc000 , bo skompilowane jest na 1Mbyte i nie jest ważne, że wgrywane jest do modułu z pamięcią flash 4MByte.
Dioda LED_Config ma być podłączona z +Vcc poprzez rezystor do pinu TX, ponieważ na tym pinie w czasie startu modułu musi być pull-up.
Lucas

Zybi wrote: Sun Dec 10, 2017 10:24 am Dioda LED_Config ma być podłączona z +Vcc poprzez rezystor do pinu TX, ponieważ na tym pinie w czasie startu modułu musi być pull-up.
Ta informacja okazała się kluczowa. Teraz wszystko działa. Myślałem, że tryb konfiguracji sygnalizowany jest ledem modułu esp, stąd nie widziałem, że układ jest w tym trybie.

Ps. Czy to normalne, że soft działa w odwrotnej logice? Kiedy połączę D1 z płytką przekaźników, to przekaźniki włączają się przy OFF zamiast ON.
Zybi

Lucas wrote: Sun Dec 10, 2017 8:18 pm
Zybi wrote: Sun Dec 10, 2017 10:24 am Dioda LED_Config ma być podłączona z +Vcc poprzez rezystor do pinu TX, ponieważ na tym pinie w czasie startu modułu musi być pull-up.
Ta informacja okazała się kluczowa. Teraz wszystko działa. Myślałem, że tryb konfiguracji sygnalizowany jest ledem modułu esp, stąd nie widziałem, że układ jest w tym trybie.

Ps. Czy to normalne, że soft działa w odwrotnej logice? Kiedy połączę D1 z płytką przekaźników, to przekaźniki włączają się przy OFF zamiast ON.
@Lucas jednak readme.txt nie przeczytałeś uważnie, bo ta "kluczowa informacja" jest tam podana.
Soft działa w normalnej logice, to Twoja płytka przekaźników działa w odwrotnej.
Lucas

Zybi wrote: Sun Dec 10, 2017 8:53 pm @Lucas jednak readme.txt nie przeczytałeś uważnie, bo ta "kluczowa informacja" jest tam podana.
Soft działa w normalnej logice, to Twoja płytka przekaźników działa w odwrotnej.
@Zybi, biję się w piersi niczym King-Kong :oops: Tak to jest jak się zabiera za coś w środku nocy i umykają ważne fragmenty. Coś mi już nie pasiło, że inCan od @Espablo też dzialał "odwrotnie".

A tak naprawdę, kiedy zamawiałem płytkę z przekaźnikami u majfrenda to nie doczytałem, że są dwa rodzaje i nie zwróciłem uwagi na rodzaj sterowania. Teraz przeczytałem, że moja płytka jest "low line effective".
To taka lekcja na przyszłość, a płytka idzie do szuflady...
slawek

Uśmiechnij się ładnie do Zbyszka, to może ci "wywróci" soft? ;)
Lucas

slawek wrote: Sun Dec 10, 2017 9:21 pm Uśmiechnij się ładnie do Zbyszka, to może ci "wywróci" soft? ;)
Nie wiem, czy mam taką siłę przebicia ;)
Pewnie jakbym miał długie nogi i co nieco do przodu na wysokości piersi, to mój uśmiech byłby silniejszy.

Jak teraz czytam opisy, to z niewiedzy wszystkie moje zamówione płytki są active low :(

@Zybi, czy dużo jest roboty z odwróceniem sterowania?
Zybi

...
Da się zrobić, jak trochę czasu wygospodaruję.
slawek

Masz jeszcze jedno wyjście - te moduły mają pewnie styki NO/NC więc wystarczy przełożyć kabelek...
Lucas

Zybi wrote: Sun Dec 10, 2017 10:24 pm
...
Da się zrobić, jak trochę czasu wygospodaruję.
Z góry dzięki. Jak kiedyś się uda, to będzie fajnie. Może innym też się przyda, jeśli mają płytki sterowane jak moje.
slawek wrote: Sun Dec 10, 2017 10:31 pm Masz jeszcze jedno wyjście - te moduły mają pewnie styki NO/NC więc wystarczy przełożyć kabelek...
Mają (myślałem nad tym), ale LED na płytce świeci się przy włączonym przekaźniku i wtedy lepiej to wygląda wizualnie jeśli chodzi o sygnalizację włączenia.

Return to “Nowości”