kurus wrote: Tue Jul 18, 2023 11:39 am
robertklepacki94 wrote: Tue Jul 18, 2023 9:02 am
Problemem może być długość przewodu i zakłócenia. Nie doszło ci w domu jakiś urządzenie które może powodować takie zakłócenia?
Osobiście wstawił bym jakieś przekaźniki 12/24V w tej puszce tak żeby GND-->GPIO było krótkie jak to tylko możliwe.
Miałem ten sam przypadek z licznikiem impulsów. Losowo wysyłał impuls mimo że wodomierz był zakręcony na zimę, wstawiałem przekaźnik i jak ręką odjął
Możesz mi bardziej przedstawić jak to wykonać, jaki przekaźnik użyć i jak to połączenie ma wyglądać? Problemem może być że musiałbym tam doprowadzić 12/24V..
Sheezo wrote: Tue Jul 18, 2023 9:09 am
Stawiam na zakłócenia na wejściu. Jest tam jakaś filtracja?
Niema nic..
klew wrote: Tue Jul 18, 2023 9:13 am
ESP toleruje napięcia ~3.3 V (nie pamiętam jaka tam jest górna granica). Wemos może mieć jakoś zabezpieczone dodatkowo wejścia i gdzieś kiedyś był post o tym, że chyba 5V można dawać, ale nie pamiętam tego dokładnie.
Na takich napięciach, przewody sygnałowe powinny mieć maks. 10-15 cm a nie 4 m. Obok idzie zasialnie 230 V. Może się wyindukować nieco wyższe napięcię na skrętce i masz po wejściu.
Zmień przyciski na 12-24 V, dodaj optoizolację/konwerter stanów do 3,3 V przy samym wemosie.
Dla wemosa 5V jest ok, tam nawet możesz zasilać z usb go a więc 5V
Tak obok skrętki idzie właśnie 230V, więc rozumiem ze przez te indukcje te gpio w wemosach się uszkodziły?
YoMan wrote: Tue Jul 18, 2023 10:45 am
Pytanie czy jak odłączysz i2c to czy wszystko wraca do normy?
Właśnie mam też wrażenie że to może mieć coś wspólnego z i2c bo wcześniej jak działało ok te dwa miesiące to pod i2c nie podłączałem czujnika i dopiero jak do podłączałem to zaczęły się problemy.. co radzisz?
Jak pod i2c dałem dłuższy przewód to nawet w zakładkę i2c nie idzie wejść bo tak zamula..
Dzięki Panowie za podpowiedzi
Cześć przekaźnik dobierasz do napięcia jeakie zastasujesz, ja bym zastosował 24VDC do tego przetworniczkę na 5V do wemosa.
Przyciski podłączasz pod cewki przekaźnikówó (tyle ile masz przycisków tyle przekaźników) a tory stykowe do Wybranych GPIO.
Nie mam dziś czasu żeby to rozrysować może bliżej weekendu.
Oczywiście zamiast przekaźników możesz zastosować optoizolatory.