Witam
Chciałbym zliczać impulsy z licznika 3-fazowego ORNO OR-WE-520.
W instrukcji ORNO podane są następujące parametry wyjścia impulsowego:
1. Wyjście impulsowe S0 typu otwarty kolektor
2. Stała licznika imp/kWh - 800
3. Zakres napięcia wyjścia impulsowego - 12-27 VDC
4. Prąd wyjścia impulsowego <= 27mA
Licznik impulsów LIW podłączony jest do zasilacza 24VDC.
W instrukcji tego licznika jest napisane:
1. Napięcie robocze 9V, kompatybilne z wyjściem impulsowym SO licznika energii elektrycznej.
Mam zatem pytanie: czy mogę połaczyć je bezepośrednio ze sobą, abym zliczał impulsy z licznika energii elektrycznej jeżeli są podane takie zakresy napięć jak powyżej? Czy potrzebuję dodatkowo, np. optoizolatora?
Pozdrawiam
Połączenie LIW-01 i licznika ORNO OR-WE-520
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Podłączyć LIW-01 i ORNO jak najbardziej można, ani w jednym ani w drugim liczniku nic się nie zepsuje. Jedynie istnieje szansa, że LIW-01 może nie widzieć impulsów wysyłanych przez wyjście impulsowe licznika ORNO. Już raz zwiększyliśmy czułość LIWa na takie wyjścia impulsowe także myślę, że LIW da radę.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
woro
Dziękuję za odpowiedź.
Dzisiaj połączę oba urządzenia "bezpośrednio" i zobaczę czy zliczane są impulsy.
W razie czego obecnie mam podpięty do licznika energii otpizolator, który wykorzystywałem do zliczania impulsów w Raspberry pi, ale niestety po zmianie softu w Raspberry zapomniałem jak go uruchomiłem.
Dam znać, która opcja działa. osobiście wolałbym opcję nr 1 (połączenie bezpośrednie).
Pozdrawiam
Dzisiaj połączę oba urządzenia "bezpośrednio" i zobaczę czy zliczane są impulsy.
W razie czego obecnie mam podpięty do licznika energii otpizolator, który wykorzystywałem do zliczania impulsów w Raspberry pi, ale niestety po zmianie softu w Raspberry zapomniałem jak go uruchomiłem.
Dam znać, która opcja działa. osobiście wolałbym opcję nr 1 (połączenie bezpośrednie).
Pozdrawiam
-
and111
Mam 2 takie zestawy. Pracują od listopada 2020 roku. Działa bez żadnych problemów.woro wrote: Wed Jul 19, 2023 7:46 am Witam
Chciałbym zliczać impulsy z licznika 3-fazowego ORNO OR-WE-520.
W instrukcji ORNO podane są następujące parametry wyjścia impulsowego:
1. Wyjście impulsowe S0 typu otwarty kolektor
2. Stała licznika imp/kWh - 800
3. Zakres napięcia wyjścia impulsowego - 12-27 VDC
4. Prąd wyjścia impulsowego <= 27mA
Licznik impulsów LIW podłączony jest do zasilacza 24VDC.
W instrukcji tego licznika jest napisane:
1. Napięcie robocze 9V, kompatybilne z wyjściem impulsowym SO licznika energii elektrycznej.
Mam zatem pytanie: czy mogę połaczyć je bezepośrednio ze sobą, abym zliczał impulsy z licznika energii elektrycznej jeżeli są podane takie zakresy napięć jak powyżej? Czy potrzebuję dodatkowo, np. optoizolatora?
Pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
woro
U mnie też działa bez problemu. Nie potrzebowałem optoizolatora. Za pierwszym razem tylko odwrotnie podpiełem przewody i licznik nic nie zliczał. Po zamianie podłaczeń wszystko jest OK.and111 wrote: Wed Jul 19, 2023 9:34 am
Mam 2 takie zestawy. Pracują od listopada 2020 roku. Działa bez żadnych problemów.
ZAMEL LIW-01 i ORNO OR-WE-520.jpg
Dziękuję za pomoc.