Klimatyzator przenośny czy można sterować zdalnie - jakie urządzenie wybrać

fido

Witam
Posiadam przenośny klimatyzator Camry Cr 7902 z pulpitem widocznym na zdjęciu. Chciałbym się spytać czy jest jakaś możliwość żeby podłączyć go do sieci wifi i sterować zdalnie włącz/wyłącz tylko na tym mi zależy. Jeśli tak to jakiego urządzenia najlepiej użyć ? Zastanawiałem się nad Mini R2
Z góry dzięki za info.
f2.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

3 opcje.

1. Podlutowanie się do przycisków
2. Podlutowanie się do przycisków pilota
3. Skopiowanie IR pilota i nadawanie własnych rozkazów z jakiegoś modułu z podczerwienią.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
fido

Wystarczy mi żeby tylko działał przycisk "Power" nim bym chciał sterować. Tylko pytanie czy R2 mini będzie do tego wystarczający lub coś innego wykorzystać i jak wówczas skonfigurować R2 mini i co pod pozostałe styki podłączyć.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Sprawdź, czy to urządzenie pamięta stan po zaniku zasilania. Przy włączonej klimatyzacji wyciągnij wtyczkę z gniazdka 230V, odczekaj 5 - 10 minut i podłącz ponownie wtyczkę. Jeśli klimatyzator się załączy, to nie będzie wymagana ingerencja w urządzenie. Jeśli się nie włączy, to niestety trzeba będzie się podłączyć do przycisków klimatyzatora.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

pzygmunt wrote: Wed Jul 19, 2023 7:12 am 3. Skopiowanie IR pilota i nadawanie własnych rozkazów z jakiegoś modułu z podczerwienią.
ta opcja może nie zadziałać, ponieważ na przykład w przypadku klimatyzatorów typu spliter piloty wysyłają kilka poleceń (temp, siła wentylatora, tryb pracy, etc.) i nie da się prosto skopiować kodu (próbowałem kiedyś). Trzeba sprawdzić co on wysyła pilotem.
YoMan
Been thanked: 1 time

Z pilotami róznie bywa , ja dostałem wentlator z pilotem z którego bardzo sie ucieszyem. Niestety załączanie go z pilota powoduje wyłaczenie telewizora :lol:
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
fido

Robert Błaszczak wrote: Wed Jul 19, 2023 9:29 am Sprawdź, czy to urządzenie pamięta stan po zaniku zasilania. Przy włączonej klimatyzacji wyciągnij wtyczkę z gniazdka 230V, odczekaj 5 - 10 minut i podłącz ponownie wtyczkę. Jeśli klimatyzator się załączy, to nie będzie wymagana ingerencja w urządzenie. Jeśli się nie włączy, to niestety trzeba będzie się podłączyć do przycisków klimatyzatora.
Niestety nie pamięta stanu. Po ponownym podłączeniu trzeba ustawiać wszystko od nowa.
Podejrzewam, że bez ingerencji w panel się nie odbędzie. Zakładam że pod zaciski S1,S2 będę musiał podłączyć przycisk "Power" (ciekawe jaki jest potencjał na nim) poszukać 230V podać na Lin i wówczas z wyjścia Lout wpiąć 230V tam gdzie przycisk "Power" przekazuję 230V (podejrzewam że "Power" załącza jakiś przekaźnik) no chyba że się mylę.
YoMan

fido wrote: Thu Jul 20, 2023 4:35 am
Robert Błaszczak wrote: Wed Jul 19, 2023 9:29 am Sprawdź, czy to urządzenie pamięta stan po zaniku zasilania. Przy włączonej klimatyzacji wyciągnij wtyczkę z gniazdka 230V, odczekaj 5 - 10 minut i podłącz ponownie wtyczkę. Jeśli klimatyzator się załączy, to nie będzie wymagana ingerencja w urządzenie. Jeśli się nie włączy, to niestety trzeba będzie się podłączyć do przycisków klimatyzatora.
Niestety nie pamięta stanu. Po ponownym podłączeniu trzeba ustawiać wszystko od nowa.
Podejrzewam, że bez ingerencji w panel się nie odbędzie. Zakładam że pod zaciski S1,S2 będę musiał podłączyć przycisk "Power" (ciekawe jaki jest potencjał na nim) poszukać 230V podać na Lin i wówczas z wyjścia Lout wpiąć 230V tam gdzie przycisk "Power" przekazuję 230V (podejrzewam że "Power" załącza jakiś przekaźnik) no chyba że się mylę.
No to jak się będziesz podłączał pod panel to możesz wykorzystać soft by elmaya termostatu i wtedy masz on/off i regulację :)
YoMan

Chyba innej możliwości nie ma.
Dodatkowym problem okazało się R2 mini przecież przerzuca na styku 230V a w tym przypadku potrzebny by był sam styk. Wpadłem na pomysł żeby przy pomocy R2 mini wysterować mały przekaźnik i do tego przekaźnika podłączyć tylko przycisk "Power" (przekaźnik będzie zwierał przycisk "Power"). Co do regulacji temperatury to już by trzeba znowu jakoś kombinować i podłączać się pod przyciski "UP' i "DOWN" pytanie czy mi to potrzebne, chociaż by było fajnie jak by klimatyzator stracił zasilanie bo wówczas klimatyzator nie pamięta ustawionej temperatury. Trzeba by się zastanowić.
YoMan

fido wrote: Thu Jul 20, 2023 9:12 am Chyba innej możliwości nie ma.
Dodatkowym problem okazało się R2 mini przecież przerzuca na styku 230V a w tym przypadku potrzebny by był sam styk. Wpadłem na pomysł żeby przy pomocy R2 mini wysterować mały przekaźnik i do tego przekaźnika podłączyć tylko przycisk "Power" (przekaźnik będzie zwierał przycisk "Power"). Co do regulacji temperatury to już by trzeba znowu jakoś kombinować i podłączać się pod przyciski "UP' i "DOWN" pytanie czy mi to potrzebne, chociaż by było fajnie jak by klimatyzator stracił zasilanie bo wówczas klimatyzator nie pamięta ustawionej temperatury. Trzeba by się zastanowić.
Na pewno jakieś zasilanie niskonapięciowe w środku znajdziesz i możesz użyć przetwornicy za kilka zł lub zasilacz HiLink na 230V i wtedy:
Jeżeli tylko włącz/wyłącz:
Screenshot 2023-07-20 at 12-19-27 esp relay module – Szukaj w Google.png
Jeżeli sterowanie temperaturą:
Screenshot 2023-07-20 at 12-20-09 esp12F 4 relay module – Szukaj w Google.png
Przy tym większym masz jeszcze kilka gpio więc mógłbyś podpiąć termometr i mierzyć temp i sterować w zależności od niej nieco dalej niż przy samym klimatyzatorze
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Return to “Pomoc”