zrobienie monitora energii 3F

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Mietek wrote: Thu Jul 27, 2023 12:29 pm I czy w ogóle te diody są w takim układzie potrzebne ?
Nie są potrzebne. W weekend jak będe miał chwilę przerysuje ten schemat na bardziej ,,Suplowy'':)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Mietek

A trzeba na początku instalować na wemosa tą tasmote i konfigurować PZEMy ? czy wystarczy zainstalować Gui generic i wszystko podłączyć według schematu ?
https://forum.cpha.pt/t/como-construir- ... 3e-OTHUG5g

zauwarzyłem również że na Gui generic nie ma takiej możliwości nawet by wszystkie 3 PZMy były naraz podpięte do jedneg rx i tx. pytanie do obrazka poniżej czy mogę zrobić tak jak jest ustawione przeze mnie ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Mietek wrote: Fri Jul 28, 2023 7:10 pm A trzeba na początku instalować na wemosa tą tasmote i konfigurować PZEMy ? czy wystarczy zainstalować Gui generic i wszystko podłączyć według schematu ?
https://forum.cpha.pt/t/como-construir- ... 3e-OTHUG5g

zauwarzyłem również że na Gui generic nie ma takiej możliwości nawet by wszystkie 3 PZMy były naraz podpięte do jedneg rx i tx. pytanie do obrazka poniżej czy mogę zrobić tak jak jest ustawione przeze mnie ?
Od razu wrzucasz GG.
Poszukaj na forum schematu podłączenia ale z tego co pamietam 3 pzemy mogą mieć wspólny tx
YoMan

Dzięki za info :D
Mietek

A w aplikacji supla będą się wyświetlały jako 3F osobne fazy (chciałbym by tak było), czy jako 1F ale sczytywane z 3F ?
Mietek

bo mam na myśli to że po ukończeniu wygryania Gui generic trzeba skonfigurować działanie tego wemosa, i tmam mam do ustawienia 3 różne fazy i nie mogę ustawić wszystkich na jedno tx i rx .
YoMan

Mietek wrote: Fri Jul 28, 2023 9:55 pm bo mam na myśli to że po ukończeniu wygryania Gui generic trzeba skonfigurować działanie tego wemosa, i tmam mam do ustawienia 3 różne fazy i nie mogę ustawić wszystkich na jedno tx i rx .
Wspólne dane i z rozbiciem. To samo wykresy
YoMan

Jeszcze tak tylko przypomnę że chcę to zrobić nie na tasmocie tylko na supli. co masz na myśli przez "rozbicie" chodzi ci o to że dane z 3 PZEM wchodzą do wspólnego RX i TX a w wemosie zostają podzielone na 3 osobne fazy ? i końcowo w aplikacji tak samo wyświetlają ci się 3 osobne fazy ? A więc jeśli tak to ma działać to po ukończeniu wgrywania gui generic na wemos w konfigóratoże mam ustawić tylko jedną faze na RX i TX ? Natomiast z "drugiej strony" to by nie miało sensu raczej trzeba by było 3 PZEM ustawić na osobne piny w wemosie d1 mini. Na zdjęciu przedstawiam podłączenie pod osobne piny. (mogą być tak podłączone?)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Możesz tak albo jeden rx a różne tx'y.
Podłącz jeden sposób i sprawdź, potem drugi i porównaj. Trochę wysiłku ;)
YoMan

tak zrobię :D

Return to “Pomoc”