Lew-02

User avatar
ramar4
Posts: 851
Joined: Mon Dec 28, 2020 7:56 pm
Location: Szydłowiec

Post

Witam chciałbym założyć sobie lew-02 na obwód gniazd kuchennych .Obwód kuchenny w rozdzielni wiem który to jest ale zasilanie lewa obojętnie z którego obwodu można wziąć?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
4×THW-01
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
User avatar
lesny8
Posts: 2852
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

Nie jest to obojętne.
Jeśli chcesz zapiąć przekładnik i dokonywać pomiarów na obwodzie, który jest zasilany z L1, to LEW-02 musi być zasilany z L1. Jeśli zapniesz przekładnik na obwód L2, to zasil LEW-02 z L2. Jak chcesz mierzyć L3, to zasilasz LEW'a z L3.

P.S.
LEW-02 ma szerokość jednego modułu i nie bardzo widzę, żeby Ci się tu zmieścił ;)
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
User avatar
ramar4
Posts: 851
Joined: Mon Dec 28, 2020 7:56 pm
Location: Szydłowiec

Post

Może jakoś go zmieszczę na szynie jest miejsce z boku jeszcze .Rozumiem to co napisaleś że jeżeli kuchnia jest na L1 to lew musi być zasilany z L1 a jeżeli chciałbym dokonywać pomiaru np jeszcze z obwodu innego który jest też podpięty pod L1 to mogę tak ?
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
4×THW-01
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
User avatar
lesny8
Posts: 2852
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

Przekładnik powinien być zapięty tylko i wyłącznie na jednym przewodzie.
Przeprowadzenie przez przekładnik więcej niż jednego przewodu, będzie skutkować błędnym pomiarem.
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
User avatar
ramar4
Posts: 851
Joined: Mon Dec 28, 2020 7:56 pm
Location: Szydłowiec

Post

Ok dziękuje bardzo za informację miłej niedzieli
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
4×THW-01
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
woksio
Posts: 7
Joined: Thu Sep 21, 2023 6:38 am

Post

chciałem się podpiąć pod temat, czy pozycja przekładnika na przewodzie ma jakieś szczególne znaczenie?
żeby był np wycentrowany na przewodzie ?
mam 1f instalację - zakładam że w takim przypadku mogę go zasilić z każdego bezpiecznika bo wszystko jest 1 fazą.
przekładnik "wisi" na głownym przewodzie zasilającym bezpieczniki.,
Natomiast widzę duże chwilowe zmiany poboru, z +50W na -50W w krótkim okresie czasu co fizycznie nie jest możliwe.
PV produkuje np 20/30W a LEW pokazuje -50W.
jakieś sugestie?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Przewód powinien przechodzić centralnie przez sodek urządzenia. Przy takich poborach twoje zamocowanie nie będzie miało większego wpływu na pomiary. Podeślij zrzuty ekranu.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
User avatar
YoMan
Posts: 2357
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Mirosław F. wrote: Thu Sep 21, 2023 7:36 am Przewód powinien przechodzić centralnie przez sodek urządzenia. Przy takich poborach twoje zamocowanie nie będzie miało większego wpływu na pomiary. Podeślij zrzuty ekranu.
Tak przy okazji .. czy w takim razie te przekładniki nie mają zbyt dużych tych otworów? Do 100A chyba nie stosuje się aż tak grubych przewodów i w ten sposób należałoby za każdym razem kombinować, żeby go umieścić centralnie (ktoś na forum drukował na 3d taki element centrujący). Może coś na zasadzie gumki/pianki, która się poddaje pod wymiar przewodu? Planujecie coś takiego?
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1854
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

YoMan wrote: Thu Sep 21, 2023 8:31 am
Mirosław F. wrote: Thu Sep 21, 2023 7:36 am Przewód powinien przechodzić centralnie przez sodek urządzenia. Przy takich poborach twoje zamocowanie nie będzie miało większego wpływu na pomiary. Podeślij zrzuty ekranu.
Tak przy okazji .. czy w takim razie te przekładniki nie mają zbyt dużych tych otworów? Do 100A chyba nie stosuje się aż tak grubych przewodów i w ten sposób należałoby za każdym razem kombinować, żeby go umieścić centralnie (ktoś na forum drukował na 3d taki element centrujący). Może coś na zasadzie gumki/pianki, która się poddaje pod wymiar przewodu? Planujecie coś takiego?
Jak wspomniałem nie ma to większego znaczenia w twoim przypadku.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
woksio
Posts: 7
Joined: Thu Sep 21, 2023 6:38 am

Post

YoMan wrote: Thu Sep 21, 2023 8:31 am
Mirosław F. wrote: Thu Sep 21, 2023 7:36 am Przewód powinien przechodzić centralnie przez sodek urządzenia. Przy takich poborach twoje zamocowanie nie będzie miało większego wpływu na pomiary. Podeślij zrzuty ekranu.
Tak przy okazji .. czy w takim razie te przekładniki nie mają zbyt dużych tych otworów? Do 100A chyba nie stosuje się aż tak grubych przewodów i w ten sposób należałoby za każdym razem kombinować, żeby go umieścić centralnie (ktoś na forum drukował na 3d taki element centrujący). Może coś na zasadzie gumki/pianki, która się poddaje pod wymiar przewodu? Planujecie coś takiego?
otóż to, przy 4mm2 to lata jak ta lala.

Return to “ZAMEL LEW-02”