Sonoff DUAL

mmo@alfanet24.pl
Posts: 8
Joined: Wed Dec 13, 2017 11:00 am

Wed Dec 13, 2017 11:22 am

dodam jeszcze zdjęcie od dołu przełącznika.
Attachments
20171213_121632.jpg
20171213_121632.jpg (2.87 MiB) Viewed 1414 times
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Dec 13, 2017 11:53 am

Nie przeczytałeś FAQ, które Ci podałem.
Nie podajesz z jakimi ustawieniami wgrywasz soft.
Nie używaj Nodemcu flash era.
Nie podajesz co wyświetla putty.
Hmm. Jakby Ci tu pomóc. WIEM! Robisz coś źle. ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
leopold33
Posts: 26
Joined: Tue Jan 03, 2017 8:37 am

Wed Dec 13, 2017 5:16 pm

Espablo wrote:
Mon Dec 11, 2017 9:36 am
A spróbuj wgrać inCan Easy https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... inCan-Easy i samemu pozmieniać GPIO tak żeby pasowały do tego sonoffa
Dziękuję za pomysł.
Myślę, że coś z tego będzie!
Natknąłem się na małą przeszkodę - nie potrafię wprowadzić sonoffa dual z inCan Easy w tryb konfiguracji.
Bezskutecznie próbowałem wszystkich znanych mi metod.
10cio razowe wciśnięcie przycisku też nie daje rezultatu. :(
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Dec 13, 2017 5:31 pm

Zawsze możesz wyczyścić pamięć i zaflaszować jeszcze raz - wtedy startuje od razu w trybie AP
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
leopold33
Posts: 26
Joined: Tue Jan 03, 2017 8:37 am

Wed Dec 13, 2017 8:51 pm

slawek wrote:
Wed Dec 13, 2017 5:31 pm
Zawsze możesz wyczyścić pamięć i zaflaszować jeszcze raz - wtedy startuje od razu w trybie AP
Tak właśnie czynię lecz jest to frustrujące.
Jestem w połowie sukcesu - jeden przekaźnik już załącza :)
mmo@alfanet24.pl
Posts: 8
Joined: Wed Dec 13, 2017 11:00 am

Thu Dec 14, 2017 9:43 am

Nie przeczytałeś FAQ, które Ci podałem.
Nie podajesz z jakimi ustawieniami wgrywasz soft.
Nie używaj Nodemcu flash era.
Nie podajesz co wyświetla putty.
Hmm. Jakby Ci tu pomóc. WIEM! Robisz coś źle. ;)
[/quote]

z pewnością coś robię źle, początki są trudne....
co zauważyłem to nie mam wyboru w tym programie falsh size:1.
oraz sonoff nie wstaje na 3,3V tylko na 5V.
Attachments
supla.png
supla.png (215.18 KiB) Viewed 1322 times
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Dec 14, 2017 3:13 pm

1MB to 8Mbit, poza tym soft InCan jest dla 4MB czyli 32 Mbit a adres drugiego pliku (irom0text.bin) to 0x40000.
Dodatkowo wgraj plik init_data_default.bin adresy masz tu:
viewtopic.php?f=23&t=2081
I wyczyść moduł przed wgraniem...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Dec 14, 2017 3:42 pm

ale kolega @mmo@alfanet24.pl nie wgrywa soft inCan tylko sonoff_dual i nadal nie pokazał co wyskakuje w terminalu
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Dec 14, 2017 4:16 pm

Zgadza się, ale dla duala robi błąd
- z rozmiarem
- nie wgrywa pliku init...
O InCan napisałem "profilaktycznie" gdyby chciał próbować.
Nie wiem natomiast jaki jest rozmiar pamięci duala... czy ten soft się "zmieści"
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
leopold33
Posts: 26
Joined: Tue Jan 03, 2017 8:37 am

Sun Dec 17, 2017 5:43 pm

Za wgranie do DUALa wskazanego softu inCan Easy w zabrałem się bez przekonania, widząc że nie powinien pomieścić się w pamięci.
Nie mam dużego doświadczenia przy programowaniu i nie wiem w jaki sposób objawia się wgranie za dużego pliku. Spodziewam się komunikatu o błędzie.
Programowanie przeszło bez przeszkód i zakończyło się powodzeniem.
Nie miałem z resztą nic do stracenia, bo dual zbiera tylko kurz.
Plik esp_init_data_default.bin wgrałem również i sonoff ruszył wydaje się prawidłowo.
Post Reply