Witam wszystkich.
Swego czasu pomysł jak w tytule padł w paru wątkach. Sam pamiętam moje początki z suplą gdzie miałem wrzucone rolety i moduł światła i myślałem że to wszystko. Potem odkryłem grupy, harmonogramy, poradnik Roberta gdzie opisywał integracje czujników Xiaomi z SVD a potem Leśny napisał poradnik na SD, dzięki użytkownikowi Frącz i jego wpisowi na githubie dodałem sobie do SD stacje pogodową wykorzystującą stronę Synegosa itp.
Każdy kiedyś zaczynał i pomyślałem że przydałoby się stworzyć taką dokumentację dla świeżaków. Na pewno nie będzie to łatwe zwłaszcza dla mnie samemu bo wychodzę z założenia że nie pisze/ wypowiadam się w tematach o których nie mam pojęcia, nie testowałem. W dniu dzisiejszym napisałem parę stron i wstępny zarys tematyczny instrukcji. Jak widać brakuje tam urządzeń typu brama, i inne bo takowych nie posiadam. W planach mam aby w przeciągu ok 2 miesięcy - mam nadzieję że się uda napisać większy koncept i założenia. W załączniku dodaję plik pdf żeby można podejrzeć jaką mam wizję i mniej więcej styl pisania. Na pewno oprócz samego wyjaśnienia danych elementów chcę dodać jakiś praktyczny przykład wykorzystania danych elementów żeby ktoś kto zaczyna w ogóle wiedział po co to jest jak jak może to wykorzystać Jak Wy to widzicie i czy taka forma ma sens albo co może warto jeszcze w późniejszym etapie tam dodać? dobrze by było jakby w późniejszym etapie znalazły się chętne osoby do opisania kanałów których nie wymieniłem tudzież do jakiejś weryfikacji. Może jak to będzie finalnie wyglądało jakoś to zostałoby przypięte do strony z logowaniem ale to już będzie decyzja innych osób w momencie gdzie będzie to można faktycznie pokazać
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by myxhir on Tue Oct 24, 2023 12:27 pm, edited 4 times in total.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Świetny początek, jedna rzecz tylko zanim się rozpędzisz to warto pomyśleć jak taki dokument wersjonować i utrzymywać. Sugerował bym aby tworzyć dokumenty Markdown https://www.markdownguide.org/getting-started/ i trzymać screeny jako pliki. Chętnie pomogę
pzygmunt wrote: Wed Aug 02, 2023 7:21 pm
Możemy uruchomić jakiś serwis do budowania dokumentacji w formie społecznościowej. Pytanie jaki ?
Można to zrobić też na githubie. Tam jest markdown.
Kiedyś też się nad tym zastanawiałem. Niestety nie mam wszystkich urządzeń SUPLI a dużo tzw. DIY.
Myślę że większą część bym był w stanie opisać. Bardziej przydał by się ktoś kto by później zredagował to co bym w jakimś dokumencie zebrał. Lub mieć jakiś szablon rozpisany co i jak po kolei opisać. Do większości swoich projektów DIY porobiłem skrócone instrukcje jak się połączyć i skonfigurować. Do Gui Generic wsumie już powstał online dokument co i jak... Można by jakieś oficjalne WIKI postawić pod SUPLE i GG.
A może w pierwszej kolejności ustalić spis treści i kto w czym się dobrze czuje "zadeklarował", którą część opisze? Bez szkieletu może dojść do dublowania informacji i małej przejrzystości dokumentacji.