Poradnik użytkownika

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
myxhir

Witam wszystkich.
Swego czasu pomysł jak w tytule padł w paru wątkach. Sam pamiętam moje początki z suplą gdzie miałem wrzucone rolety i moduł światła i myślałem że to wszystko. Potem odkryłem grupy, harmonogramy, poradnik Roberta gdzie opisywał integracje czujników Xiaomi z SVD a potem Leśny napisał poradnik na SD, dzięki użytkownikowi Frącz i jego wpisowi na githubie dodałem sobie do SD stacje pogodową wykorzystującą stronę Synegosa itp.
Każdy kiedyś zaczynał i pomyślałem że przydałoby się stworzyć taką dokumentację dla świeżaków. Na pewno nie będzie to łatwe zwłaszcza dla mnie samemu bo wychodzę z założenia że nie pisze/ wypowiadam się w tematach o których nie mam pojęcia, nie testowałem. W dniu dzisiejszym napisałem parę stron i wstępny zarys tematyczny instrukcji. Jak widać brakuje tam urządzeń typu brama, i inne bo takowych nie posiadam. W planach mam aby w przeciągu ok 2 miesięcy - mam nadzieję że się uda ;) napisać większy koncept i założenia. W załączniku dodaję plik pdf żeby można podejrzeć jaką mam wizję i mniej więcej styl pisania. Na pewno oprócz samego wyjaśnienia danych elementów chcę dodać jakiś praktyczny przykład wykorzystania danych elementów żeby ktoś kto zaczyna w ogóle wiedział po co to jest jak jak może to wykorzystać ;) Jak Wy to widzicie i czy taka forma ma sens albo co może warto jeszcze w późniejszym etapie tam dodać? dobrze by było jakby w późniejszym etapie znalazły się chętne osoby do opisania kanałów których nie wymieniłem tudzież do jakiejś weryfikacji. Może jak to będzie finalnie wyglądało jakoś to zostałoby przypięte do strony z logowaniem ale to już będzie decyzja innych osób w momencie gdzie będzie to można faktycznie pokazać ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by myxhir on Tue Oct 24, 2023 12:27 pm, edited 4 times in total.
ramar4

bardzo dobry pomysł kolego brawo
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
1×MSLW-02
1xPNW-01
rafalekkalwak@wp.pl

Lubię to !

Świetny początek, jedna rzecz tylko zanim się rozpędzisz to warto pomyśleć jak taki dokument wersjonować i utrzymywać. Sugerował bym aby tworzyć dokumenty Markdown https://www.markdownguide.org/getting-started/ i trzymać screeny jako pliki. Chętnie pomogę ;)
Robert Błaszczak

Zapowiada się bardzo dobrze. Super inicjatywa 👍
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

Możemy uruchomić jakiś serwis do budowania dokumentacji w formie społecznościowej. Pytanie jaki ?
Można to zrobić też na githubie. Tam jest markdown.
uchnast.michal

pzygmunt wrote: Wed Aug 02, 2023 7:21 pm Możemy uruchomić jakiś serwis do budowania dokumentacji w formie społecznościowej. Pytanie jaki ?
Można to zrobić też na githubie. Tam jest markdown.
Może https://readthedocs.org/? Nie korzystałem jak autor ale użytkownik.
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023
jaku2k

Fantastyczny pomysł i realizacja!
Github jest moim zdaniem najlepszy ze względu na przejrzystość i łatwy dostęp dla użytkowników.
Last edited by jaku2k on Wed Aug 02, 2023 9:10 pm, edited 1 time in total.
Goral64

Super sprawa. Lokalizacja na githubie też nie powinna być problemem.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2025 :D

Image
klimasstudio

Kiedyś też się nad tym zastanawiałem. Niestety nie mam wszystkich urządzeń SUPLI a dużo tzw. DIY.
Myślę że większą część bym był w stanie opisać. Bardziej przydał by się ktoś kto by później zredagował to co bym w jakimś dokumencie zebrał. Lub mieć jakiś szablon rozpisany co i jak po kolei opisać. Do większości swoich projektów DIY porobiłem skrócone instrukcje jak się połączyć i skonfigurować. Do Gui Generic wsumie już powstał online dokument co i jak... Można by jakieś oficjalne WIKI postawić pod SUPLE i GG.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
uchnast.michal

A może w pierwszej kolejności ustalić spis treści i kto w czym się dobrze czuje "zadeklarował", którą część opisze? Bez szkieletu może dojść do dublowania informacji i małej przejrzystości dokumentacji.
e-talking............
Byłem tam - Supla Offline Party 2023

Return to “Pomysły i koncepcje”