⚙ [TO DO] Co chcielibyście jeszcze dodać do GUI-Generic? ☕

kurus

@YoMan dzięki za zlogowanie ;)

@krycha88 mega szybka poprawka, widzę ze jest już zawarta w aktualizacji do 7.3.7

Będę testować. Stawiam kawę :)
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

krycha88 wrote: Fri Aug 04, 2023 11:18 am
Obiecywałem, że spróbuję poprawić i może poprawiłem :P Dodałem zabezpieczenie przed tego rodzajem błędu.
Widzę bardzo duży wpływ SOP2023 :) :) :)
Nawet nie ogarnąłem logów a poprawka poszła ... sory zatem, zupgrade'uję i zraportuję.
YoMan
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Propozycja dodania możliwości włączenia wbudowanej diody LED w modułach ESP82xx. Po wgraniu GG i restarcie płytki wbudowana będzie od razu sygnalizować rozgłaszanie sieci Wi-Fi przez moduł. Szczególnie jest to przydatne przy modułach bez złącza USB, gdzie z poziomu WEB nie możemy wykonać wstępnej konfiguracji modułu.
GG_propozycjaRB.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
krycha88
Been thanked: 5 times

Robert Błaszczak wrote: Sat Aug 05, 2023 12:04 pm Propozycja dodania możliwości włączenia wbudowanej diody LED w modułach ESP82xx. Po wgraniu GG i restarcie płytki wbudowana będzie od razu sygnalizować rozgłaszanie sieci Wi-Fi przez moduł. Szczególnie jest to przydatne przy modułach bez złącza USB, gdzie z poziomu WEB nie możemy wykonać wstępnej konfiguracji modułu.

GG_propozycjaRB.jpg
Ale tutaj możesz użyć JSONa gdzie podajesz LedLink lub LedLinki lub Led1 lub Led1i i oznacza stan przeciwny
https://gui-generic-builder.supla.io/
Robert Błaszczak

Wiem, że mogę użyć json :) . Natomiast taka opcja dla początkujących byłaby bardziej zrozumiała. Ale niech się wypowiedzą w tej kwestii inni forumowicze :) .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

wojtas567

Robert Błaszczak wrote: Sat Aug 05, 2023 12:42 pm dla początkujących byłaby bardziej zrozumiała. Ale niech się wypowiedzą w tej kwestii inni forumowicze :) .
Jestem za, jeżeli dioda mruga to wiemy że moduł działa "żyje" więc jak najbardziej pomocna funkcja.
Pozdrawiam
Wojtek
LukaszH

A może ktoś ma możliwość/wiedzę jak budować pliki JSON aby stworzyć konfigurator podstawowych funkcji? Forma mogła by być podobna do buildera (albo jakaś podstrona) i wtedy wygenerowany soft byłby odrazu gotowy do użycia :) Dodatkowo mogli byśmy budować konfiguracje dla bardziej początkujących użytkowników aby tylko wgrali przez USB.
Ewentualnie gdzieś przegapiłem jak tworzyć JSONy i to w cale nie jest trudne i wystarczy schemat ?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

LukaszH wrote: Sat Aug 05, 2023 2:50 pm A może ktoś ma możliwość/wiedzę jak budować pliki JSON aby stworzyć konfigurator podstawowych funkcji? Forma mogła by być podobna do buildera (albo jakaś podstrona) i wtedy wygenerowany soft byłby odrazu gotowy do użycia :) Dodatkowo mogli byśmy budować konfiguracje dla bardziej początkujących użytkowników aby tylko wgrali przez USB.
Ewentualnie gdzieś przegapiłem jak tworzyć JSONy i to w cale nie jest trudne i wystarczy schemat ?
Gdzieś widziałem schemat chyba na stronie tasmoty. Nie jest trudny, piny po kolei lecą i określasz ich zadania
YoMan

Tu jest to opisane: https://tasmota.github.io/docs/Components/

A dla ustawionej LED na GPIO0 (D4) na module ESP8266 należy wkleić taki json:

Code: Select all

{"NAME":"SDM230","GPIO":[1,1,576,1,1,1,0,0,1,1,1,1,1,1],"FLAG":0,"BASE":18}
i resztę opcji z wyboru w Builderze.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

krycha88
Been thanked: 5 times

Robert Błaszczak wrote: Sat Aug 05, 2023 12:04 pm Propozycja dodania możliwości włączenia wbudowanej diody LED w modułach ESP82xx. Po wgraniu GG i restarcie płytki wbudowana będzie od razu sygnalizować rozgłaszanie sieci Wi-Fi przez moduł. Szczególnie jest to przydatne przy modułach bez złącza USB, gdzie z poziomu WEB nie możemy wykonać wstępnej konfiguracji modułu.

GG_propozycjaRB.jpg
Odzew mały więc, proponuję ustawić GPIO2 dla LED domyślnie tak jak zrobiłem to kiedyś z GPIO0 dla przycisku konfiguracyjnego. Jakiś sprzeciw?
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “GUI Generic”