Odnośnie histerezy - tutaj nie ma dobrych i złych odpowiedzi. Jeszcze trochę pogrzebałem w sieci i widzę, że w naszym rodzimym Internecie, dominuje interpratecja histerezy zgodnie z Waszym oczekiwaniem. To chyba wynika głównie z tego, że pojęcie "histereza" znamy z pieców CO, gdzie na piecu ustawia się temperaturę maksymalną, np.60 stopni i histerezę 10 stopni, więc załącza się przy 50, a wyłącza przy 60.Goral64 wrote: Sun Aug 06, 2023 9:59 amI tak powinno działać, to co teraz jest zaimplementowane jest błędne.wsosniak wrote: Sun Aug 06, 2023 7:13 am Spodziewałem sie ze będzie to działac tak : kiedy temperatura spadnie do 23,5-1,0 = 22,5 to załączy sie przekaźnik, a wyłaczy sie ja temperatura oisiągnie własnie ustawione 23,5 stopnia na GKW-01 .
EDIT
@klew widzę że zmieniłeś zakres nastawy temperatury z 5-50 [°C] na 10-40 [°C]. Czy ten zakres jest na stałe czy do ustawienia w CONFIG?
Większość artykułów w sieci dotyczących pieców CO i urządzeń do grzania CWU w taki sposób chyba się zachowuje.
Natomiast przy termostatach pokojowych sytuacja jest trochę inna. Znalazłem sterowniki, które interpretują histerezę tak jak aktualnie w GKW, albo tak jak przez Was opisaną.
Podobnie klimatyzatory często histerezę interpretują tak, że nastawa temperatury jest wartością środkową.
Mi to w zasadzie wszystko jedno jak będzie. Byleby było to jak najbardziej intuicyjne, bo oba warianty pracują w zasadzie identycznie, tylko widzimy inną "ustawioną temperaturę" (w jednym przypadku jest to wartość środkowa między załączaniem, a wyłączaniem, a w drugim wartość skrajna - przy grzaniu maksymalna, a przy chłodzeniu minimalna).
Niech może jeszcze inni napiszą jak to widzą.
Odnośnie zakresu temperatur - wartości min/max są na sztywno (nie da się zmienić), ale będą się zmieniały przy zmianie funkcji - np. GKW będzie można przestawic w funkcję "ogrzewanie ciełej wody użytkowej" i tam zakres będzie np. 20-80.
Przy nastawach dla zwykłej funkcji "grzanie", zakładamy że to dotyczy ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych. Im mniejszy zakres, tym łatwiej to ustawić i pokazać na interfejsie w apce. Już nawet 35 stopni jest raczej nierealną nastawą.
Także odpowiem pytaniem: ile byś tam chciał mieć i dlaczego?