🩺 GKW-01 Testy

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Goral64 wrote: Sun Aug 06, 2023 9:59 am
wsosniak wrote: Sun Aug 06, 2023 7:13 am Spodziewałem sie ze będzie to działac tak : kiedy temperatura spadnie do 23,5-1,0 = 22,5 to załączy sie przekaźnik, a wyłaczy sie ja temperatura oisiągnie własnie ustawione 23,5 stopnia na GKW-01 .
I tak powinno działać, to co teraz jest zaimplementowane jest błędne.

EDIT
@klew widzę że zmieniłeś zakres nastawy temperatury z 5-50 [°C] na 10-40 [°C]. Czy ten zakres jest na stałe czy do ustawienia w CONFIG?
Odnośnie histerezy - tutaj nie ma dobrych i złych odpowiedzi. Jeszcze trochę pogrzebałem w sieci i widzę, że w naszym rodzimym Internecie, dominuje interpratecja histerezy zgodnie z Waszym oczekiwaniem. To chyba wynika głównie z tego, że pojęcie "histereza" znamy z pieców CO, gdzie na piecu ustawia się temperaturę maksymalną, np.60 stopni i histerezę 10 stopni, więc załącza się przy 50, a wyłącza przy 60.
Większość artykułów w sieci dotyczących pieców CO i urządzeń do grzania CWU w taki sposób chyba się zachowuje.

Natomiast przy termostatach pokojowych sytuacja jest trochę inna. Znalazłem sterowniki, które interpretują histerezę tak jak aktualnie w GKW, albo tak jak przez Was opisaną.
Podobnie klimatyzatory często histerezę interpretują tak, że nastawa temperatury jest wartością środkową.

Mi to w zasadzie wszystko jedno jak będzie. Byleby było to jak najbardziej intuicyjne, bo oba warianty pracują w zasadzie identycznie, tylko widzimy inną "ustawioną temperaturę" (w jednym przypadku jest to wartość środkowa między załączaniem, a wyłączaniem, a w drugim wartość skrajna - przy grzaniu maksymalna, a przy chłodzeniu minimalna).

Niech może jeszcze inni napiszą jak to widzą.

Odnośnie zakresu temperatur - wartości min/max są na sztywno (nie da się zmienić), ale będą się zmieniały przy zmianie funkcji - np. GKW będzie można przestawic w funkcję "ogrzewanie ciełej wody użytkowej" i tam zakres będzie np. 20-80.
Przy nastawach dla zwykłej funkcji "grzanie", zakładamy że to dotyczy ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych. Im mniejszy zakres, tym łatwiej to ustawić i pokazać na interfejsie w apce. Już nawet 35 stopni jest raczej nierealną nastawą.
Także odpowiem pytaniem: ile byś tam chciał mieć i dlaczego?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

wsosniak wrote: Sun Aug 06, 2023 2:24 pm co do wskazań (zrobionej korekty) temperatury wbudowanego czujnika i tego na kablu :
1) wbudowany : porównałem z innymi czujnikami (niesuplowymi ) ktore mam w domu (stawiając je blisko siebie przez kilka godzin ) i wydaje mi sie ze wskazania sa teraz dobre (różnica max +-0,2 stopnia)
2) zewnętrzny : pokazuje o 1 stopień wiecej w porównaniu z wewnetrznym czujnikiem .
Z tego co sprawdzaliśmy względem profesjonalnego termometru referencyjnego, to zewnętrzny termometr NTC był najbardziej zgodny. Termometr zewnętrzny nie ma robionych korekt, bo tam nie ma czego korygować, bo nie jest w obudowie, która ma ciepłe elementy.

Natomaist korekta wewnętrznego czujnika jest trochę wrażliwa na warunki początkowe. Tzn. po włączeniu na zimno i na ciepło, może trochę inaczej przez chwilę pokazywać, ale po kliku minutach powinien "dojść do siebie".

Jak u innych wyglądają temperatury po korektach?

Obecnie prezentowane wartości, to raczej nie jest finalne rozwiązanie, tylko pierwsza próba :)
klew

Jeszcze odnosząc się do problemów z apkami i usuwaniem GKW z serwera - na beta dużo się działo w kontekście termostatu i termometrów, także obecne apki nie potrafią interpretować poprawnie termostatu i powiązanych termometrów, także ja bym na razie na to nie patrzył.
Jak pojawią się testowe apki ze wsparciem dla termostatu, to wtedy się na tego typu problemach skupimy
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

klew wrote: Mon Aug 07, 2023 7:11 am Mi to w zasadzie wszystko jedno jak będzie. Byleby było to jak najbardziej intuicyjne, bo oba warianty pracują w zasadzie identycznie, tylko widzimy inną "ustawioną temperaturę" (w jednym przypadku jest to wartość środkowa między załączaniem, a wyłączaniem, a w drugim wartość skrajna - przy grzaniu maksymalna, a przy chłodzeniu minimalna).
Skoro przy większości rozwiązań w Polsce histereza ma swój początek/koniec w temperaturze docelowej to niech i w gekonie tak będzie.
klew wrote: Mon Aug 07, 2023 7:11 am Odnośnie zakresu temperatur - wartości min/max są na sztywno (nie da się zmienić), ale będą się zmieniały przy zmianie funkcji - np. GKW będzie można przestawic w funkcję "ogrzewanie ciełej wody użytkowej" i tam zakres będzie np. 20-80.
Przy nastawach dla zwykłej funkcji "grzanie", zakładamy że to dotyczy ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych. Im mniejszy zakres, tym łatwiej to ustawić i pokazać na interfejsie w apce. Już nawet 35 stopni jest raczej nierealną nastawą.
Także odpowiem pytaniem: ile byś tam chciał mieć i dlaczego?
Nie mam konkretnych wymagań, ale jeśli chcemy aby gekon był w miarę uniwersalny to oprócz kilku zdefiniowanych nastaw może się okazać, że bardziej wymagający użytkownicy znajdą też inne zastosowania dla gekona i przyda im się nastawa CUSTOM, gdzie będą mogli sobie ustawić dowolny zakres docelowej temperatury.

Moja propozycja dla pomieszczeń mieszkalnych i użytkowych to od 5°C do 35°C. 5°C zabezpiecza przed zamarznięciem wody w instalacji grzewczej a wątpię, żeby ktoś w mieszkaniu poza specjalnymi pomieszczeniami chciał mieć temperaturę powyżej 35°C ;)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
klew

Goral64 wrote: Sun Aug 06, 2023 8:41 pm Font 5x22 - cyfra 5
Ok
Goral64 wrote: Sun Aug 06, 2023 8:41 pm Font 4x7 - cyfry 5 i 7
5 - ok
7 - a może taki wariant jak na górze:
2023-08-07_11-22.png
Goral64 wrote: Sun Aug 06, 2023 8:41 pm Font 3x7 - cyfry 2, 3, 5 i 7
2, 5 - ok
3 - dla mnie za bardzo zlewa się z 8, więc na razie zostawiam tak jak jest.
7 - może tak:
2023-08-07_11-25.png
Goral64 wrote: Sun Aug 06, 2023 8:41 pm Font 3x5 - cyfry 4 i 7
Zmieniam 4, ale 7 na razie zostawiam.

Ogólnie mi te 7 na wąskich fontach nie pasują z nogą na środkowym pikselu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Goral64
Has thanked: 2 times

Popraw jak uważasz a potem się jeszcze pomyśli, może inni też będą mieli swoje uwagi.

A z tą 3 chodzi o spójność pozostałych cyfr z "zaokrągleniami".
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
wsosniak

klew wrote: Mon Aug 07, 2023 7:16 am
wsosniak wrote: Sun Aug 06, 2023 2:24 pm co do wskazań (zrobionej korekty) temperatury wbudowanego czujnika i tego na kablu :
1) wbudowany : porównałem z innymi czujnikami (niesuplowymi ) ktore mam w domu (stawiając je blisko siebie przez kilka godzin ) i wydaje mi sie ze wskazania sa teraz dobre (różnica max +-0,2 stopnia)
2) zewnętrzny : pokazuje o 1 stopień wiecej w porównaniu z wewnetrznym czujnikiem .
Z tego co sprawdzaliśmy względem profesjonalnego termometru referencyjnego, to zewnętrzny termometr NTC był najbardziej zgodny. Termometr zewnętrzny nie ma robionych korekt, bo tam nie ma czego korygować, bo nie jest w obudowie, która ma ciepłe elementy.

Natomaist korekta wewnętrznego czujnika jest trochę wrażliwa na warunki początkowe. Tzn. po włączeniu na zimno i na ciepło, może trochę inaczej przez chwilę pokazywać, ale po kliku minutach powinien "dojść do siebie".

Jak u innych wyglądają temperatury po korektach?

Obecnie prezentowane wartości, to raczej nie jest finalne rozwiązanie, tylko pierwsza próba :)
no to z tego wynika ze najprawdopodobniej te wszystkie moje czujniki (ktore sa w obudowach! ) źle pokazują :) i to pewno te obudowy w jakis tam sposób "zakłócają" prawidłową temperaturę

Co do histerezy : napisałem co zauważyłem, chciałem sie dowiedziec jaki tam algorytm zastosowaliście (żeby po prostu wiedziec) .Tak naprawdę , osobiscie dla mnie , to moze to działac tak jak to obecnie jest zrobione bo gdy histereza jest na poziomie 0,2-0,4 , to nie ma znaczenia jaki algorytm zastosujesz (bład pomiaru temperatury) . To dopiero jest zauważalne gdy histereze ustawisz na więcej niz 1,0 , wtedy roznica 0,5 stopnia jest juz (moze byc) zauważalna przez człowieka. Jesli założymy ze ten termostat bedzie wykorzystwywany głównie jako urządzenie sterujace piecem CO, to hsterezy (wydaje mi sie) ze sie ustawia na własnie te 0,2-0,4 , wiec nie ma to znaczenia .
Last edited by wsosniak on Mon Aug 07, 2023 11:30 am, edited 1 time in total.
wsosniak

klew wrote: Mon Aug 07, 2023 7:17 am Jeszcze odnosząc się do problemów z apkami i usuwaniem GKW z serwera - na beta dużo się działo w kontekście termostatu i termometrów, także obecne apki nie potrafią interpretować poprawnie termostatu i powiązanych termometrów, także ja bym na razie na to nie patrzył.
Jak pojawią się testowe apki ze wsparciem dla termostatu, to wtedy się na tego typu problemach skupimy
dobrze wiedzieć , bo sie troche nakombinowałem :) czemu nie widze tego w apce :)
klew

wsosniak wrote: Mon Aug 07, 2023 11:27 am no to z tego wynika ze najprawdopodobniej te wszystkie moje czujniki (ktore sa w obudowach! ) źle pokazują :) i to pewno te obudowy w jakis tam sposób "zakłócają" prawidłową temperaturę
Pewnie tak nie jest. Po prostu dziwię się, że NTC mógłby zawyżać :).
wsosniak

klew wrote: Mon Aug 07, 2023 11:32 am
wsosniak wrote: Mon Aug 07, 2023 11:27 am no to z tego wynika ze najprawdopodobniej te wszystkie moje czujniki (ktore sa w obudowach! ) źle pokazują :) i to pewno te obudowy w jakis tam sposób "zakłócają" prawidłową temperaturę
Pewnie tak nie jest. Po prostu dziwię się, że NTC mógłby zawyżać :).
jeszcze raz sie temu przyjże dokładniej , nie przez kilka godzin a kilka dni i dam ponownie znać jak to u mnie wychodzi

Return to “Nowości”