Dodatkowy wyłącznik ścienny do Sonoff Basic

User avatar
jerzy
Posts: 30
Joined: Sat Dec 02, 2017 8:56 pm

Fri Dec 15, 2017 11:13 pm

Wyczytałem, że do Sonoff Basic można podłączyć dodatkowy wyłącznik ścienny wykorzystując istniejące tam styki "GND" oraz jeden z "GPIO" (1, 3 lub 14).
Czy pod Suplą to też działa?
W menu konfiguracyjnym nie widać żadnych dodatkowych ustawień dla takiego rozwiązania - np wybór czy ma być to wyłącznik monostabilny czy też bistabilny.
Z poważaniem: Jerzy
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Dec 15, 2017 11:53 pm

Na forum supli jest o sonoffach więcej informacji niż na SH... wystarczy poczytać ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
jerzy
Posts: 30
Joined: Sat Dec 02, 2017 8:56 pm

Sat Dec 16, 2017 2:23 pm

Czytam, czytam i wszędzie widzę tylko górnolotne dyskusje programistów. A ja jestem tylko prostym hydraulikiem i poszukuję konkretnej odpowiedzi.
Czyli jak jest - ale konkretnie.
Z poważaniem: Jerzy
szym3k
Posts: 124
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Sat Dec 16, 2017 6:15 pm

można podpiąć się pod przycisk, który jest już wlutowany albo wgrać soft z soft buttonem i podłączyć się według instrukcji czyli gnd i GPIOX
User avatar
maffiu
Posts: 487
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Sat Dec 16, 2017 6:15 pm

jak włącznik będzie działał zależy od softu a przełącznik lutujesz pod nóżki istniejącego
User avatar
jerzy
Posts: 30
Joined: Sat Dec 02, 2017 8:56 pm

Sat Dec 16, 2017 7:51 pm

Czyli w moim pospolitym języku wygląda to tak:

Rozumiem, że skoro w menu mojego egzemplarza Sonoffa nie widać pozycji do obsługi przycisków, oznacza to, że jego oprogramowanie (czyli "soft") nie jest do tego przystosowane (okrojona wersja ?).

Podłączenie pod nóżki istniejącego przycisku wymusza wymianę zainstalowanych wcześniej typowych wyłączników ściennych bistabilnych na monostabilne (czyli tzw. dzwonkowe). Chciałem tego uniknąć.

Odnośnie wgrania nowego oprogramowania "z obsługą przycisku" (czyli softu z buttonem) - jest to dla mnie całkowity kosmos. Nie posiadam ani odpowiedniej wiedzy a także (chyba) sprzętu. A może jest to wykonalne przez internet?

Cóż, w tej sytuacji, pozostaje mi chyba wymiana wyłączników ściennych na dzwonkowe i wykorzystanie nóżek przycisku istniejącego.
Z poważaniem: Jerzy
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Dec 16, 2017 8:00 pm

Jaki masz soft w swoim sonoffie?
Wprowadź go w tryb konfiguracji i daj screena ze strony 192.168.4.1
Przycisk nie jest odrębnym kanałem i nie jest widoczny w cloud, tryb button/switch (ew. monostable/bistable) wybierasz przy konfiguracji modułu na stronie o którą pytam...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1779
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Dec 16, 2017 8:09 pm

ale do sonofów masz dedykowane softy swich lub gate więc tam chyba możliwości wyboru nie ma tak jak w inCan.
Co do przełączników ściennych sporo wersji jest uniwersalnych i wystarczy tylko dołożyć małą sprężynkę i już jest włącznik dzwonkowy :)
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Dec 16, 2017 8:44 pm

Ale @jerzemu chodzi o soft socket z trybem załączania switch( bistable) - przynajmniej ja tak to rozumiem - taki soft nie problem przygotować
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1779
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Dec 16, 2017 8:48 pm

ale taki soft jest Zibi zrobił chyba wszystkie możliwości
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... onoff/v2.0
ale chyba nie o soft tylko podłączenie zwykłego przełącznika do sonoffa :)
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply