Dodatkowy wyłącznik ścienny do Sonoff Basic

Awatar użytkownika
jerzy
Posty: 30
Rejestracja: sob gru 02, 2017 8:56 pm

pt gru 15, 2017 11:13 pm

Wyczytałem, że do Sonoff Basic można podłączyć dodatkowy wyłącznik ścienny wykorzystując istniejące tam styki "GND" oraz jeden z "GPIO" (1, 3 lub 14).
Czy pod Suplą to też działa?
W menu konfiguracyjnym nie widać żadnych dodatkowych ustawień dla takiego rozwiązania - np wybór czy ma być to wyłącznik monostabilny czy też bistabilny.
Z poważaniem: Jerzy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2219
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt gru 15, 2017 11:53 pm

Na forum supli jest o sonoffach więcej informacji niż na SH... wystarczy poczytać ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
jerzy
Posty: 30
Rejestracja: sob gru 02, 2017 8:56 pm

sob gru 16, 2017 2:23 pm

Czytam, czytam i wszędzie widzę tylko górnolotne dyskusje programistów. A ja jestem tylko prostym hydraulikiem i poszukuję konkretnej odpowiedzi.
Czyli jak jest - ale konkretnie.
Z poważaniem: Jerzy
szym3k
Posty: 145
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

sob gru 16, 2017 6:15 pm

można podpiąć się pod przycisk, który jest już wlutowany albo wgrać soft z soft buttonem i podłączyć się według instrukcji czyli gnd i GPIOX
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 493
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

sob gru 16, 2017 6:15 pm

jak włącznik będzie działał zależy od softu a przełącznik lutujesz pod nóżki istniejącego
Awatar użytkownika
jerzy
Posty: 30
Rejestracja: sob gru 02, 2017 8:56 pm

sob gru 16, 2017 7:51 pm

Czyli w moim pospolitym języku wygląda to tak:

Rozumiem, że skoro w menu mojego egzemplarza Sonoffa nie widać pozycji do obsługi przycisków, oznacza to, że jego oprogramowanie (czyli "soft") nie jest do tego przystosowane (okrojona wersja ?).

Podłączenie pod nóżki istniejącego przycisku wymusza wymianę zainstalowanych wcześniej typowych wyłączników ściennych bistabilnych na monostabilne (czyli tzw. dzwonkowe). Chciałem tego uniknąć.

Odnośnie wgrania nowego oprogramowania "z obsługą przycisku" (czyli softu z buttonem) - jest to dla mnie całkowity kosmos. Nie posiadam ani odpowiedniej wiedzy a także (chyba) sprzętu. A może jest to wykonalne przez internet?

Cóż, w tej sytuacji, pozostaje mi chyba wymiana wyłączników ściennych na dzwonkowe i wykorzystanie nóżek przycisku istniejącego.
Z poważaniem: Jerzy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2219
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob gru 16, 2017 8:00 pm

Jaki masz soft w swoim sonoffie?
Wprowadź go w tryb konfiguracji i daj screena ze strony 192.168.4.1
Przycisk nie jest odrębnym kanałem i nie jest widoczny w cloud, tryb button/switch (ew. monostable/bistable) wybierasz przy konfiguracji modułu na stronie o którą pytam...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1840
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob gru 16, 2017 8:09 pm

ale do sonofów masz dedykowane softy swich lub gate więc tam chyba możliwości wyboru nie ma tak jak w inCan.
Co do przełączników ściennych sporo wersji jest uniwersalnych i wystarczy tylko dołożyć małą sprężynkę i już jest włącznik dzwonkowy :)
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2219
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob gru 16, 2017 8:44 pm

Ale @jerzemu chodzi o soft socket z trybem załączania switch( bistable) - przynajmniej ja tak to rozumiem - taki soft nie problem przygotować
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1840
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob gru 16, 2017 8:48 pm

ale taki soft jest Zibi zrobił chyba wszystkie możliwości
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... onoff/v2.0
ale chyba nie o soft tylko podłączenie zwykłego przełącznika do sonoffa :)
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ