🩺 GKW-01 Testy

wsosniak
Been thanked: 1 time

własnie przeniosłem 4 x czujniki do pokoju gdzie temetraura jest stabilna. I po podłaczeniu , na start, wygląda to tak :

THW-01 22,9 stopnia
Beretta 23,0 stopnia
GKW-01 wew 22,8
GKW-01 NTC 24,1

wszystkie te 3 elementy sa w odległości 15 - 20 cm od siebie , wiec teoretycznie powinny pokazywać podobna temperaturę

i poczekam do jutra , niech sie wszytskie obudowy , kable dostosuja do temeratury otoczenia
wsosniak

wsosniak wrote: Mon Aug 07, 2023 11:46 am własnie przeniosłem 4 x czujniki do pokoju gdzie temetraura jest stabilna. I po podłaczeniu , na start, wygląda to tak :

THW-01 22,9 stopnia
Beretta 23,0 stopnia
GKW-01 wew 22,8
GKW-01 NTC 24,1

wszystkie te 3 elementy sa w odległości 15 - 20 cm od siebie , wiec teoretycznie powinny pokazywać podobna temperaturę

i poczekam do jutra , niech sie wszytskie obudowy , kable dostosuja do temeratury otoczenia
po godzinie :
THW-01 22,9 stopnia
Beretta 23,0 stopnia
GKW-01 wew 23,0
GKW-01 NTC 23,9
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Mon Aug 07, 2023 7:11 am
Odnośnie histerezy....
Jak dla mnie bardziej logiczne jest rozwiązanie, w którym ustawiona jest temp. średnia a histereza jest +/-. (chociaż najlogiczniej dla mnie było nie ustawiać histerezę tylko odchylenie czyli połówka histerezy w górę i połówka w dół ale w ten sposób to chyba nigdzie nie ma)
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Mon Aug 07, 2023 12:35 pm
Odnośnie histerezy....
Jak dla mnie bardziej logiczne jest rozwiązanie, w którym ustawiona jest temp. średnia a histereza jest +/-. (chociaż najlogiczniej dla mnie było nie ustawiać histerezę tylko odchylenie czyli połówka histerezy w górę i połówka w dół ale w ten sposób to chyba nigdzie nie ma)
GKW ma aktualnie połówki ;). Tzn. ustawienie temperatury na 21 i histerezy na 0,4 to włączanie przy 20,8 oraz wyłączanie przy 21,2.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Mon Aug 07, 2023 12:43 pm
YoMan wrote: Mon Aug 07, 2023 12:35 pm
Odnośnie histerezy....
GKW ma aktualnie połówki ;). Tzn. ustawienie temperatury na 21 i histerezy na 0,4 to włączanie przy 20,8 oraz wyłączanie przy 21,2.
Nie zgłaszałem się na testy bo nie miałbym za bardzo jak więc tylko wiem to co czytam. Przy połówkach miałem na myśli, że ustawiam 21st i odchylenie 0,5 to mam 20,5 <->21,5 :)
Natomiast pojęcie histerezy oznacza cały zakres odchylenia więc jak najbardziej też powinno być zrozumiałe dla użytkowników. Ja chyba bym nie kruszył kopii czy od górnego czy środkowego, bo (tak jak napisałeś) cytując śp W.M. jest "szkoła falenicka i otwocka" ;) Standardowy user (patrząc po znajomych) nie zwraca na to uwagi, kręci ustawieniami aż w końcu trafi w swoją temp. i nie dotyka przez lata. Tylko później słucham, że u kogoś jest 24stopnie w domu ale mają niskie rachunki za gaz a ja wchodzę i czuję od razu ze jest max 21 :)

EDIT: od wczoraj mam podgląd na pracę pieca DeDietrich AMC i on ma odwrotnie tzn. zadana temperatura CWU jest temp. minimalną (histerezy chyba w ogóle się tam nie ustawia, jest na sztywno, bo na szybko nie znalazłem)
YoMan

wsosniak wrote: Mon Aug 07, 2023 12:31 pm
wsosniak wrote: Mon Aug 07, 2023 11:46 am własnie przeniosłem 4 x czujniki do pokoju gdzie temetraura jest stabilna. I po podłaczeniu , na start, wygląda to tak :

THW-01 22,9 stopnia
Beretta 23,0 stopnia
GKW-01 wew 22,8
GKW-01 NTC 24,1

po godzinie :
THW-01 22,9 stopnia
Beretta 23,0 stopnia
GKW-01 wew 23,0
GKW-01 NTC 23,9
po kilkunastu godzinach bez zmian , dalej NTC pokazuje o 1 stopien wiecej niz wewnętrzny .
THW-01 22,5 stopnia
Beretta 22,6 stopnia
GKW-01 wew 22,4
GKW-01 NTC 23,3
Gitman

Powinno być tak że ustawiana temperatura jest temperaturą maksymalną a histereza jest liczona w dół aż do załączenia (oczywiście pisze tu o grzaniu), jeśli chcecie zrobić histereze połówkową (jeszcze się nie spotkałem z urządzeniem co tak liczy temperaturę) to musi to być jako druga opcja do wyboru a pierwsza jako domyślną. Przy grzaniu bojlera z nastawą max 70 stopni i histerezą 30 nie wyobrażam sobie że liczy temperaturę połówkowo jeśli tak to urządzenie dla mnie nie przydatne.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Gitman wrote: Tue Aug 08, 2023 5:49 am Powinno być tak że ustawiana temperatura jest temperaturą maksymalną a histereza jest liczona w dół aż do załączenia (oczywiście pisze tu o grzaniu), jeśli chcecie zrobić histereze połówkową (jeszcze się nie spotkałem z urządzeniem co tak liczy temperaturę) to musi to być jako druga opcja do wyboru a pierwsza jako domyślną. Przy grzaniu bojlera z nastawą max 70 stopni i histerezą 30 nie wyobrażam sobie że liczy temperaturę połówkowo jeśli tak to urządzenie dla mnie nie przydatne.
Nie chcę dodawać dwóch opcji, bo to nic nie wnosi. Histerezę i temperaturę określamy z dokładnością do 0,1 stopnia.

Jeśli byśmy dali np.:
możliowść określenia nastawy temperatury (21,0) + osobno histereza poniżej (0,4) + osobno histereza powyżej (0)

to można to zrealizować przy pomocy:
nastawa 20,8 + histereza 0,4, które "działa dokoła", czyli od 20,6 do 21,0

Analogicznie wszystkie inne przypadki można ustawić używając tylko nastawy temperatury oraz nastawy jednego parametru histerezy (dolna, górna, środkowa - wszystko jedno).

Z tego powodu nie chciałbym wprowadzać dodatkowych parametrów, które nic nie wnoszą i wolałbym aby była tylko nastawa oraz jeden parametr histerezy.

Kod do obsługi termostatu jest uniwersalny i poza GKW, które potrafi chłodzić lub grzać (zależnie od tego co tam podłączysz i jaką funkcję ustawisz), można też zrobić urządzenie grzewczo-chłodnicze (musi mieć przynajmniej dwa osobne wyjście np. przekaźniki). Więc można przyjąć, że
a) histereza 0,4 oznacza +- 0,2 dokoła nastawy
b) histereza 0,4 oznacza -0,4 dla temperatury grzewczej i +0,4 dla temperatury chłodniczej

Dla mnie a) zdaje się prostsze, bo jest tak samo interpretowane dla temperatury chłodniczej jak i grzewczej.
Natomiast zgadzam się z tym, że dla zastosowań w stylu temperatura na piecu, lub na zasobniku CWU, to nastawa 70 z histerezą 15, wyjdae się bardziej intuicyjna w podejściu b).

Plusem wariantu a) jest to, że ta przykładowa histereza 0,4 dokoła 21 powinna dać nam temperaturę krążącą najbliżej 21 stopni. Ustawienie w wariancie b) przy nastawie 21 da nam temperaturę krążącą dokoła 20,8 stopnia, czyli nieco chłodniej niż nastawiliśmy.
Oczywiście realne zachowanie zależy od całego ogrzewanego obiektu i od rodzaju ogrzewania, bo jeśli wyłączenie pieca na 21 stopni, będzie powodowało dalszy wzrost temperatury do 22 stopni i dopiero opadanie, to uzyskamy zupełnie inną średnią temperaturę.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
wsosniak

Gitman wrote: Tue Aug 08, 2023 5:49 am ............Przy grzaniu bojlera z nastawą max 70 stopni i histerezą 30 nie wyobrażam sobie że liczy temperaturę połówkowo jeśli tak to urządzenie dla mnie nie przydatne.
dlaczego nie przydatne ? wtedy ustawiasz tak : ( 70 + (70 -30) ) / 2 = 55 stopni na GKW-01 ( czyli średnia z max i min temperatury w boilerze) , z histerezą 30 , powoduje ze działa to tak jak opisałeś , jakby to miało chodzić jako opcja domyslna (wyłączenie grzania prz = 70 stopniach , włącznie przy 40 stopniach) .

Ocywiście pytanie jest : co jest bardziej intuicyjne ? :) sam nie wiem , jeden i drugi sposób działania jest/byłby ok dla mnie.
krycha88
Been thanked: 5 times

Przy grzaniu domu opcja "a" wydaje się być standardem, przy grzaniu CWU to już opcja "b" :) Ale GKW do grzania CWU? będzie możliwość ustawienia tak wysokiej temperatury?
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “Nowości”