apator at-mbus-ne-02

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Witam.
Otrzymałem zamówioną nakładkę AT-MBUS-NE-02 na wodomierz APATOR JS 2,5-G1-02 Smart+ fabrycznie zaprogramowaną według standardowej konfiguracji:
- wyjście impulsowe nr 1 - IB
(naliczanie objętości jak liczydło mechaniczne)
- wyjście impulsowym nr 2 - PR
(naliczanie objętości jak klasyczne NK)
- waga impulsu 1 dm3/imp
Mam pytanie, czy da się go podpiąć do Wemos D1 Mini z wgranym GG 7.4.5 jako licznik impulsów a jeśli tak to jak i co poustawiać w module i na cloud.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Pewnie ze się da. Pytanie ile wolt potrzebujesz do zasialnia tej nakładki. Masz jakiś schemat samej nakładki ja robiłem coś takiego do wemosa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
bokk

Właśnie nigdzie nie ma tej informacji. Znalazłem za jakimś forum "zasilenie jej napięciem 3,3V oraz użycie rezystora podciągającego 10kOhm jest jak najbardziej prawidłowe"
zjacek

Karta katalogowa nakładki dostępna jest pod adresem https://api.apator.com/uploads/oferta/w ... logowa.pdf
Nakładki maja wyjście typu otwarty dren (OD). max. obciążenie 0,17A, 100V, rezystancja 30 ohm/200 Mohm
Maksymalna częstotliwość impulsów 4 Hz (250ms - stały czas trwania impulsu)
Nakładka powinna zadziałać z zasilania 3,3V
bokk

Czyli patrząc na rysunek zielony do masy na wemos a biały np do D5 i czy można ustawić podciąganie do vcc czy oddzielne zasilanie m być podpiete
zjacek

Tak jak napisałeś zielony do masy, a biały np do D5 z włączonym rezystorem podciągającym (pulled up)
bokk

A zbocze rosnące odznaczone i limit czasu [ms] zostawić na 10
zjacek

Zbocze nie ma większego znaczenia, zliczasz impulsy. Czas ustaw jak najdłuższy nawet 100ms chodzi o ewentualne zakłócenia. Można dobrać doświadczalnie. Przewody od wodomierza powinny być możliwie jak najkrótsze i oddalone od innych przewodów mogących wprowadzać zakłócenia. Podłącz i wypróbuj o ile możesz trochę poeksperymentować. Obserwuj przyrosty na wodomierzu i liczniku.
Bartosz.S

Zakupiłem Liw-01 oraz nakładkę impulsową Apator at-mbus-ne-02. Podłączyłem zielony przewód (masa) do COM oraz próbowałem białe oraz brązowy do +. Żadna z tej konfiguracji nie pokazuje wartości w LiW-01. Czy powinien to inaczej zaprogramować albo podłączy?
Bardzo proszę o pomoc.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Bartosz.S wrote: Fri Feb 07, 2025 9:38 am Zakupiłem Liw-01 oraz nakładkę impulsową Apator at-mbus-ne-02. Podłączyłem zielony przewód (masa) do COM oraz próbowałem białe oraz brązowy do +. Żadna z tej konfiguracji nie pokazuje wartości w LiW-01. Czy powinien to inaczej zaprogramować albo podłączy?
Bardzo proszę o pomoc.
Z tego co się orientujesz to musisz wzbudzić nakładkę. Szukaj u dostawcy nakładki informacji.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Pomoc”