Witam,
Jest tutaj dosyć dużo ludzi z doświadczeniem. Otóż od jakiegoś czasu mam problem z moim RPI Zero W. Objawia się to tym że jak loguję się za pomocą putty to po ok 25 sek od zalogowania jak próbuje coś wpisywać w wiersz ścina mi czyli zaczyna mulić i sesja się blokuje. Przykładowo nie jestem w stanie np. zmienić coś w jakimś pliku bo zatnie mi konsole i kicha. Próbowałem zrobić update przez komendy
sudo apt update
sudo apt upgrade -y
oraz
sudo apt install git mc -y
ale w pierwszych 2 wieszach sesja mi się zawiesiła po ok minucie odczekałem jakieś 30 dla pewności i się rozłączyłem w drugim przypadku pokazało że mam nowe bilioteki. Ponad to jak chciałem zrobić aktualizację Supla Device to wysadziło mi takie błędy jak na załączniku. Teraz nie wiem w którą stronę iść czy wymieniać kartę na nową i kopiować starą, czy postawić system od zera łącznie z supla device czy wymienić malinę. czasami po długim przestoju putty jakby sie odwiesza nie wiem
RPI Problemy z maliną
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Jaka ciężko pracuje procesor?myxhir wrote: Wed Aug 09, 2023 12:54 pm Witam,
Jest tutaj dosyć dużo ludzi z doświadczeniem. Otóż od jakiegoś czasu mam problem z moim RPI Zero W. Objawia się to tym że jak loguję się za pomocą putty to po ok 25 sek od zalogowania jak próbuje coś wpisywać w wiersz ścina mi czyli zaczyna mulić i sesja się blokuje.
Wpisz sudo htop i enter
Jeśli nie masz spróbuj zainstalować
sudo apt update
sudo apt install -y htop
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Skacze między 8 a 19%uchnast.michal wrote: Wed Aug 09, 2023 1:36 pmJaka ciężko pracuje procesor?myxhir wrote: Wed Aug 09, 2023 12:54 pm Witam,
Jest tutaj dosyć dużo ludzi z doświadczeniem. Otóż od jakiegoś czasu mam problem z moim RPI Zero W. Objawia się to tym że jak loguję się za pomocą putty to po ok 25 sek od zalogowania jak próbuje coś wpisywać w wiersz ścina mi czyli zaczyna mulić i sesja się blokuje.
Wpisz sudo htop i enter
Jeśli nie masz spróbuj zainstalować
sudo apt update
sudo apt install -y htop
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
ok, z problemem z gitem juz sobie poradziłem, i być może pomogła zmiana ustawień ssh. Wcześniej miałem Use DNS na NO bo gdzieś wyczytałem ze to powinno pomóc, teraz to skomentowałem i zastosowałem te wskazówki z QoS
https://johnpili.com/fix-raspberry-pi-s ... ing-issue/
Dzisiaj w miarę stabilnie to pracowało. Wyczytałem też po forach że jak to się będzie pojawiać to jeszcze opcja wymiany zasilania.
https://johnpili.com/fix-raspberry-pi-s ... ing-issue/
Dzisiaj w miarę stabilnie to pracowało. Wyczytałem też po forach że jak to się będzie pojawiać to jeszcze opcja wymiany zasilania.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec