RPI Problemy z maliną

myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Witam,
Jest tutaj dosyć dużo ludzi z doświadczeniem. Otóż od jakiegoś czasu mam problem z moim RPI Zero W. Objawia się to tym że jak loguję się za pomocą putty to po ok 25 sek od zalogowania jak próbuje coś wpisywać w wiersz ścina mi czyli zaczyna mulić i sesja się blokuje. Przykładowo nie jestem w stanie np. zmienić coś w jakimś pliku bo zatnie mi konsole i kicha. Próbowałem zrobić update przez komendy

sudo apt update
sudo apt upgrade -y

oraz

sudo apt install git mc -y

ale w pierwszych 2 wieszach sesja mi się zawiesiła po ok minucie odczekałem jakieś 30 dla pewności i się rozłączyłem w drugim przypadku pokazało że mam nowe bilioteki. Ponad to jak chciałem zrobić aktualizację Supla Device to wysadziło mi takie błędy jak na załączniku. Teraz nie wiem w którą stronę iść czy wymieniać kartę na nową i kopiować starą, czy postawić system od zera łącznie z supla device czy wymienić malinę. czasami po długim przestoju putty jakby sie odwiesza nie wiem
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

myxhir wrote: Wed Aug 09, 2023 12:54 pm Witam,
Jest tutaj dosyć dużo ludzi z doświadczeniem. Otóż od jakiegoś czasu mam problem z moim RPI Zero W. Objawia się to tym że jak loguję się za pomocą putty to po ok 25 sek od zalogowania jak próbuje coś wpisywać w wiersz ścina mi czyli zaczyna mulić i sesja się blokuje.
Jaka ciężko pracuje procesor?
Wpisz sudo htop i enter
Jeśli nie masz spróbuj zainstalować
sudo apt update
sudo apt install -y htop
myxhir

uchnast.michal wrote: Wed Aug 09, 2023 1:36 pm
myxhir wrote: Wed Aug 09, 2023 12:54 pm Witam,
Jest tutaj dosyć dużo ludzi z doświadczeniem. Otóż od jakiegoś czasu mam problem z moim RPI Zero W. Objawia się to tym że jak loguję się za pomocą putty to po ok 25 sek od zalogowania jak próbuje coś wpisywać w wiersz ścina mi czyli zaczyna mulić i sesja się blokuje.
Jaka ciężko pracuje procesor?
Wpisz sudo htop i enter
Jeśli nie masz spróbuj zainstalować
sudo apt update
sudo apt install -y htop
Skacze między 8 a 19%
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
myxhir

ok, z problemem z gitem juz sobie poradziłem, i być może pomogła zmiana ustawień ssh. Wcześniej miałem Use DNS na NO bo gdzieś wyczytałem ze to powinno pomóc, teraz to skomentowałem i zastosowałem te wskazówki z QoS

https://johnpili.com/fix-raspberry-pi-s ... ing-issue/

Dzisiaj w miarę stabilnie to pracowało. Wyczytałem też po forach że jak to się będzie pojawiać to jeszcze opcja wymiany zasilania.

Return to “Pomoc”