Podlewanie ogrodu, zestaw z allegro.

mdi87

Witam, przymierzam się do zrobienia nawodnienia trawy w ogrodzie. Znajomy polecił mi sterownik: https://jawogrodzie.pl/sterowniki-nawad ... -wifi.html
Chciałbym jednak zastosować taki zestaw z allegro:
https://allegro.pl/oferta/sterownik-do- ... b3c512fbd8#

Pytanie czy to warte ceny? Czy np aktualizacje będę mógł robić sam, a może to ktoś od nas z forum robi ? 😄
lebos

Ja podlewanie mam zrobione na sonofie 4ch (bez potencjałowy) - kupiłem rury, zraszacze i elektrozawory z allegro, sonofa 4ch bez potencjałowego; transformator ~230V/~24V i wszystko śmiga. Jeżeli chcesz więcej info to pisz.
lebos

Właśnie widzę że w drugim linku też jest tak zrobione - tylko jak na moje to trochę drogo - sonoff 100; transformator 57, skrzynka, zugi więc myślę że w 200 by się zmieścił za to co jest za 375.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

lebos wrote: Sun Aug 13, 2023 12:36 pm Właśnie widzę że w drugim linku też jest tak zrobione - tylko jak na moje to trochę drogo - sonoff 100; transformator 57, skrzynka, zugi więc myślę że w 200 by się zmieścił za to co jest za 375.
To się nazywa "marża" każdy chce zarobić. Pamiętaj tylko wziąć pod uwagę że jeśli robisz coś co działa z netem to pomyśl o sytuacji gdy, odpalasz sekcje z harmonogramu o 2 w nocy i padł net i drugi harmonogram który powinien wyłączy sekcje się nie odpalił i do rana leję Tobie wodę. Taka rzecz powinna być ujęta w sofcie np jako automat schodowy gdzie działa to na poziomie układu albo na wyjście dajesz przekaźnik czasowy TOF który po zadanym czasie odłączy wyjście:-)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Pietras81
Been thanked: 1 time

myxhir wrote: Sun Aug 13, 2023 1:57 pm
lebos wrote: Sun Aug 13, 2023 12:36 pm Właśnie widzę że w drugim linku też jest tak zrobione - tylko jak na moje to trochę drogo - sonoff 100; transformator 57, skrzynka, zugi więc myślę że w 200 by się zmieścił za to co jest za 375.
To się nazywa "marża" każdy chce zarobić. Pamiętaj tylko wziąć pod uwagę że jeśli robisz coś co działa z netem to pomyśl o sytuacji gdy, odpalasz sekcje z harmonogramu o 2 w nocy i padł net i drugi harmonogram który powinien wyłączy sekcje się nie odpalił i do rana leję Tobie wodę. Taka rzecz powinna być ujęta w sofcie np jako automat schodowy gdzie działa to na poziomie układu albo na wyjście dajesz przekaźnik czasowy TOF który po zadanym czasie odłączy wyjście:-)
Dlatego polecam ustawić przekazniki jako schodowe. Tam ustawiasz czas jaki się interesuje a harmonogram tylko załączy określoną sekcje. Najwyżej nie podleje jak padnie net a nie będzie lało się cala noc.
https://pietras-81.aqi.eco/
lebos

Tak właśnie mam ustawione i wszystko śmiga jak należy. Harmonogram mam tylko ustawiony do podlewania pomidorów w tunelu foliowym, trawniki podlewam ręcznie tzn. załączam z ręki automat schodowy bo ustawianie harmonogramu mija się z celem bo po co podlewać jak może padać deszcz za parę godzin. Myślałem o czujniku wilgotności gleby ale to również nie przewidzi że np. będzie padać za jakiś czas. Przydałaby się jakaś synchronizacja z prognozą pogody - że supla zczytuje dane z jakiej prognozy z neta i jeżeli nie widzi opadów w ciągu np. 24h a ziemia osiągnęła "suchotę" to wtedy podlewa.
Michal81

Sonoff 4ch pro - ok 120 zł
Transformator 57
Skrzynka 45 zł
Zugi - ok 25 zł
Przewody z zaciskami ok 10 zł
RAZEM ok 260 zł
+ prowizja allegro ....
Marży zostaje jednaj nie tak dużo.....
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@Michal81, liczenie nie swoich pieniędzy to wychodzi ludzikom najlepiej. Jak ktoś umie / ma czas / ma chęci, to sobie zrobi i będzie miał taniej. Jak ktoś nie umie / nie ma czasu / nie chce mu się, to sobie kupi komplet. Trzeba pamiętać, że oprócz prowizji są jeszcze podatki, z czego samego VAT 23% to 70 zł.

Ps. To nie moja oferta.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pietras81
Been thanked: 1 time

Dokładnie Robert. Takie czasy nastały że nikt po 20 PLN to już się nawet schylić sie nie che. Jak ktoś ma działalność i odprowadza podatki to niestety podatki zjadają wszystko. A swoją drogą ciekawe czy CE wystawi skoro ma działalność. :D
https://pietras-81.aqi.eco/
mdi87

Zakładając temat nie o to mi chodziło żeby rozkładać kogoś na części pierwsze, no ale jak już tak się stało to może nie koniec świata, każda ofertę warto rozłożyć i zobaczyć czy jest opłacalna, w końcu demokracja i wolny rynek. W zasadzie na chwilę obecną chciałem wybadać rynek i zobaczyć co mogę dostać gotowego, nie przymierzam się w żadnym wypadku jeszcze do wykonania, najpierw diagnoza, później leczenie, wolę dopytać i wiedzieć, kryterium było jedno supla. Widzę że forumowi koledzy stworzą na prośbę taki sterownik a i o to mi chodziło żeby mieć ewentualnie późniejsze wsparcie na forum, ale też nie o to aby wyliczyć koszty gratów a za pracę nie zapłacić nic. Wiadomo że praca i czas kosztuje.
Mam sporą działkę i całe nawodnienie jej to może być do 12 -14sekcji więc rozważę na pewno na poważne sterownik @lukfud bo ma 14 sekcji (dzięki @Pietras81 za podesłanie tej ofery i swojej - rozważę) Dzięki za odzew i opinie.

Return to “Ogólna dyskusja”