Czujnik poczty z SBW-01
-
ChrisSZ
klew wrote: Tue Dec 08, 2020 11:11 pm Wydaje mi się, że przyczyną problemów jest to, że SBW-02 na wejściach IN potrafi wykrywać nie tylko sygnał w postaci napięcia, ale również zwarcie do GND. (SBW-01 wykrywa tylko napięcie i nie potrafi wykryć zwarcia do GND)
Mój układ do poczty ma wyjście wygnałowe podłączone na stałe do GND (przez cewkę) i pewnie to jest przyczyna problemów.
Na pewno można ten problem obejsć dokładając jeszcze jeden przekaźnik (cewkę podłączamy do GND oraz do aktualnego wyjścia sygnałowego, natomiast na COM dajemy + i z NO wyprowadzamy sygnał).
Może można to jeszcze jakoś inaczej obejść, ale elektryk ze mnie słaby![]()
Dziękuję za informacje i pomocRobert Błaszczak wrote: Wed Dec 09, 2020 6:31 am Post wyżej @klew odpowiedział Ci na to pytanie. SBW-02 ma wejścia IN1/IN2 wyzwalane stanem wysokim lub stanem niskim. SBW-01 tylko stanem wysokim.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Zwykła dioda prostownicza. Tylko zgaduję, bo elektryka nie jest mi bardzo bliska. Ale dioda przewodzi tylko w jedną stronę, więc może dając diodę na wyjściu sygnału, da się przepuścić sygnał w postaci +12 V, a jednoczśnie zablokować możliwość detekcji podłączenia wyjścia sygnałowego do GND.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
ChrisSZ
w międzyczasie szukałem i proponują przy podobnym problemie diodę shotkiego (chyba dobrze napisałem) i wskazują wydłubać taką ze starego zasilacza komputerowego... szukam..klew wrote: Wed Dec 09, 2020 9:13 amZwykła dioda prostownicza. Tylko zgaduję, bo elektryka nie jest mi bardzo bliska. Ale dioda przewodzi tylko w jedną stronę, więc może dając diodę na wyjściu sygnału, da się przepuścić sygnał w postaci +12 V, a jednoczśnie zablokować możliwość detekcji podłączenia wyjścia sygnałowego do GND.
-
ChrisSZ
patent z diodą ze starego zasilacza komputerowego się sprawdził, skrzynka działa jak należy. Dziękuję za wsparcie.
-
kurus
@klew ten przekaźnik to musi być goły przekaźnik, a nie cały moduł przekaznika?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To zależy co przez to rozumiesz. Jeśli można nim sterować tylko podając napięcia, to będzie ok. Jak jest tam jakiś dodatkowy układ sterujący, to może to nie działać.kurus wrote: Wed Aug 16, 2023 3:58 pm @klew ten przekaźnik to musi być goły przekaźnik, a nie cały moduł przekaznika?
Goły przekaźnik na pewno będzie ok, o ile będzie dobrze dobrane napięcie sterujące cewki
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kurus
Dodałem przykładowe zdjęcie, rozumiem że, moduł nie podjedzie bo tam aby sterować załączyć to trzeba podawać napięcie cały czas, a nie tylko impuls..klew wrote: Wed Aug 16, 2023 5:54 pmTo zależy co przez to rozumiesz. Jeśli można nim sterować tylko podając napięcia, to będzie ok. Jak jest tam jakiś dodatkowy układ sterujący, to może to nie działać.kurus wrote: Wed Aug 16, 2023 3:58 pm @klew ten przekaźnik to musi być goły przekaźnik, a nie cały moduł przekaznika?
Goły przekaźnik na pewno będzie ok, o ile będzie dobrze dobrane napięcie sterujące cewki
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.