Czujnik poczty z SBW-01

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Może dioda na wyjściu sygnałowym by wystarczyła?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
ChrisSZ

klew wrote: Tue Dec 08, 2020 11:11 pm Wydaje mi się, że przyczyną problemów jest to, że SBW-02 na wejściach IN potrafi wykrywać nie tylko sygnał w postaci napięcia, ale również zwarcie do GND. (SBW-01 wykrywa tylko napięcie i nie potrafi wykryć zwarcia do GND)
Mój układ do poczty ma wyjście wygnałowe podłączone na stałe do GND (przez cewkę) i pewnie to jest przyczyna problemów.

Na pewno można ten problem obejsć dokładając jeszcze jeden przekaźnik (cewkę podłączamy do GND oraz do aktualnego wyjścia sygnałowego, natomiast na COM dajemy + i z NO wyprowadzamy sygnał).

Może można to jeszcze jakoś inaczej obejść, ale elektryk ze mnie słaby ;)
Robert Błaszczak wrote: Wed Dec 09, 2020 6:31 am Post wyżej @klew odpowiedział Ci na to pytanie. SBW-02 ma wejścia IN1/IN2 wyzwalane stanem wysokim lub stanem niskim. SBW-01 tylko stanem wysokim.
Dziękuję za informacje i pomoc :)
ChrisSZ

klew wrote: Wed Dec 09, 2020 8:44 am Może dioda na wyjściu sygnałowym by wystarczyła?
układ zasilany 12v czyli obojętnie jaka na 12v?
klew

ChrisSZ wrote: Wed Dec 09, 2020 9:04 am
klew wrote: Wed Dec 09, 2020 8:44 am Może dioda na wyjściu sygnałowym by wystarczyła?
Zwykła dioda prostownicza. Tylko zgaduję, bo elektryka nie jest mi bardzo bliska. Ale dioda przewodzi tylko w jedną stronę, więc może dając diodę na wyjściu sygnału, da się przepuścić sygnał w postaci +12 V, a jednoczśnie zablokować możliwość detekcji podłączenia wyjścia sygnałowego do GND.
ChrisSZ

klew wrote: Wed Dec 09, 2020 9:13 am
ChrisSZ wrote: Wed Dec 09, 2020 9:04 am
Zwykła dioda prostownicza. Tylko zgaduję, bo elektryka nie jest mi bardzo bliska. Ale dioda przewodzi tylko w jedną stronę, więc może dając diodę na wyjściu sygnału, da się przepuścić sygnał w postaci +12 V, a jednoczśnie zablokować możliwość detekcji podłączenia wyjścia sygnałowego do GND.
w międzyczasie szukałem i proponują przy podobnym problemie diodę shotkiego (chyba dobrze napisałem) i wskazują wydłubać taką ze starego zasilacza komputerowego... szukam..
ChrisSZ

patent z diodą ze starego zasilacza komputerowego się sprawdził, skrzynka działa jak należy. Dziękuję za wsparcie.
kurus

@klew ten przekaźnik to musi być goły przekaźnik, a nie cały moduł przekaznika?
klew

kurus wrote: Wed Aug 16, 2023 3:58 pm @klew ten przekaźnik to musi być goły przekaźnik, a nie cały moduł przekaznika?
To zależy co przez to rozumiesz. Jeśli można nim sterować tylko podając napięcia, to będzie ok. Jak jest tam jakiś dodatkowy układ sterujący, to może to nie działać.
Goły przekaźnik na pewno będzie ok, o ile będzie dobrze dobrane napięcie sterujące cewki
kurus

klew wrote: Wed Aug 16, 2023 5:54 pm
kurus wrote: Wed Aug 16, 2023 3:58 pm @klew ten przekaźnik to musi być goły przekaźnik, a nie cały moduł przekaznika?
To zależy co przez to rozumiesz. Jeśli można nim sterować tylko podając napięcia, to będzie ok. Jak jest tam jakiś dodatkowy układ sterujący, to może to nie działać.
Goły przekaźnik na pewno będzie ok, o ile będzie dobrze dobrane napięcie sterujące cewki
Dodałem przykładowe zdjęcie, rozumiem że, moduł nie podjedzie bo tam aby sterować załączyć to trzeba podawać napięcie cały czas, a nie tylko impuls..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Projekty użytkowników”