Ostatnio wgrywałem na ESP12. Nie rozumiem, czym jest "'pełne" USBRobert Błaszczak wrote: Sun Aug 27, 2023 11:14 am Wgrywasz po RS (TX, RX).
Konfiguracja działa z modułami z "pełnym" USB (np. Wemos).
⚙🛠 GUI Generic Builder (aktualizacja 2023-08-18)
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Kuba, na modułach z ESP, które dodatkowo posiadają konwerter USB <-> RS232 są wykorzystywane w komunikacji dodatkowe linie i elementy elektroniczne. Dlatego np. Wemosa nie trzeba wprowadzać w tryb FLASH dodatkowym przyciskiem, tylko dzieje się to automatycznie. Automatycznie też po wgraniu programu moduł wychodzi z trybu FLASH.
ESP12 programowane przez zewnętrzny konwerter, na które wgrywasz GG jest cały czas w trybie FLASH, stąd nie możesz wprowadzić danych konfiguracyjnych modułu.
ESP12 programowane przez zewnętrzny konwerter, na które wgrywasz GG jest cały czas w trybie FLASH, stąd nie możesz wprowadzić danych konfiguracyjnych modułu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Zrobiłem aktualizację i już ESP Web Tools powinien prawidłowo wgrywać binarki do ESP32 wszystkich dostępnych w Builderze typów.
A czy tego nie powinien wspierać także GG? Może coś się skopało?krycha88 wrote: Sun Aug 27, 2023 2:57 pm Po wgraniu softu musisz ręcznie zrestartować urządzenie aby soft wystartował dopiero wtedy będziesz mógł wprowadzić dane wifi.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Pewnie, że powinno. Chciałem sprawdzić co się dzieje ale mam jakiś problemGoral64 wrote: Sun Aug 27, 2023 5:45 pm A czy tego nie powinien wspierać także GG? Może coś się skopało?
Serial port is not ready. Close any other application using it and try again.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 27, 2023 2:48 pm Kuba, na modułach z ESP, które dodatkowo posiadają konwerter USB <-> RS232 są wykorzystywane w komunikacji dodatkowe linie i elementy elektroniczne. Dlatego np. Wemosa nie trzeba wprowadzać w tryb FLASH dodatkowym przyciskiem, tylko dzieje się to automatycznie. Automatycznie też po wgraniu programu moduł wychodzi z trybu FLASH.
Dziękuję za odpowiedzi. A czy restart z przycisku ze strony Buildera (Web Tools) powinien wystarczyć? Z mojego doświadczenia wynika, że tak nie jest...krycha88 wrote: Sun Aug 27, 2023 2:57 pm Po wgraniu softu musisz ręcznie zrestartować urządzenie aby soft wystartował dopiero wtedy będziesz mógł wprowadzić dane wifi.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zerknij sobie na schemat Wemosa: https://www.wemos.cc/en/latest/_static/ ... v4.0.0.pdf
Zwróć uwagę na konwerter USB/RS-232 U4 CH340C oraz dwa tranzystory oznaczone jako U5 UMH3N. One sterują odpowiednio GPIO 0 oraz resetem. Jest tam wykorzystana linia DTR z RS-232.
Jakbyś do swojego konwertera dołożył dwa tranzystory podłączone jak na linkowanym schemacie i podłączył to do ESP12, to uzyskałbyś automatyczną możliwość podstawowej konfiguracji modułu zaraz po wgraniu softu.
Zwróć uwagę na konwerter USB/RS-232 U4 CH340C oraz dwa tranzystory oznaczone jako U5 UMH3N. One sterują odpowiednio GPIO 0 oraz resetem. Jest tam wykorzystana linia DTR z RS-232.
Jakbyś do swojego konwertera dołożył dwa tranzystory podłączone jak na linkowanym schemacie i podłączył to do ESP12, to uzyskałbyś automatyczną możliwość podstawowej konfiguracji modułu zaraz po wgraniu softu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Goral64
Zależy od płytki. ESP32-S2-Mini musi zostać zrestartowany przyciskiem, gdyż jego trzeba ręcznie wprowadzić w tryb programowania i ręcznie go z niego wyprowadzić. Ale np. ESP32-S2-DevKit reaguje na reset z ESP Web Tools.jaku2k wrote: Sun Aug 27, 2023 6:15 pm Dziękuję za odpowiedzi. A czy restart z przycisku ze strony Buildera (Web Tools) powinien wystarczyć? Z mojego doświadczenia wynika, że tak nie jest...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
krycha88
- Been thanked: 5 times
@Goral64 Nie wiem co dokładnie zmieniałeś w builderze ale ciągle dostaję błąd
Już próbowałem wszystkiego i bezskutecznie, moje urządzenie to nodemcu v2.
Code: Select all
Serial port is not ready. Close any other application using it and try again.https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Goral64
Cholewcia... jedno naprawiłem a drugie zepsułem???krycha88 wrote: Sun Aug 27, 2023 6:34 pm @Goral64 Nie wiem co dokładnie zmieniałeś w builderze ale ciągle dostaję błądJuż próbowałem wszystkiego i bezskutecznie, moje urządzenie to nodemcu v2.Code: Select all
Serial port is not ready. Close any other application using it and try again.
U mnie raz mam twój komunikat, a po powtórce wchodzi w okno dialogowe. Jednak podczas instalacji wyskakuje
Code: Select all
Failed to initialize. Try resetting your device or holding the BOOT button while clicking INSTALL.Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026