⚙🛠 GUI Generic Builder (aktualizacja 2023-08-18)

jaku2k
Has thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 27, 2023 11:14 am Wgrywasz po RS (TX, RX).

Konfiguracja działa z modułami z "pełnym" USB (np. Wemos).
Ostatnio wgrywałem na ESP12. Nie rozumiem, czym jest "'pełne" USB :?:
Pozdrawiam
Jakub
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Kuba, na modułach z ESP, które dodatkowo posiadają konwerter USB <-> RS232 są wykorzystywane w komunikacji dodatkowe linie i elementy elektroniczne. Dlatego np. Wemosa nie trzeba wprowadzać w tryb FLASH dodatkowym przyciskiem, tylko dzieje się to automatycznie. Automatycznie też po wgraniu programu moduł wychodzi z trybu FLASH.
ESP12 programowane przez zewnętrzny konwerter, na które wgrywasz GG jest cały czas w trybie FLASH, stąd nie możesz wprowadzić danych konfiguracyjnych modułu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
krycha88
Been thanked: 5 times

Po wgraniu softu musisz ręcznie zrestartować urządzenie aby soft wystartował dopiero wtedy będziesz mógł wprowadzić dane wifi.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Zrobiłem aktualizację i już ESP Web Tools powinien prawidłowo wgrywać binarki do ESP32 wszystkich dostępnych w Builderze typów.
krycha88 wrote: Sun Aug 27, 2023 2:57 pm Po wgraniu softu musisz ręcznie zrestartować urządzenie aby soft wystartował dopiero wtedy będziesz mógł wprowadzić dane wifi.
A czy tego nie powinien wspierać także GG? Może coś się skopało?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
krycha88

Goral64 wrote: Sun Aug 27, 2023 5:45 pm A czy tego nie powinien wspierać także GG? Może coś się skopało?
Pewnie, że powinno. Chciałem sprawdzić co się dzieje ale mam jakiś problem
Serial port is not ready. Close any other application using it and try again.
jaku2k
Has thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 27, 2023 2:48 pm Kuba, na modułach z ESP, które dodatkowo posiadają konwerter USB <-> RS232 są wykorzystywane w komunikacji dodatkowe linie i elementy elektroniczne. Dlatego np. Wemosa nie trzeba wprowadzać w tryb FLASH dodatkowym przyciskiem, tylko dzieje się to automatycznie. Automatycznie też po wgraniu programu moduł wychodzi z trybu FLASH.
ESP12 programowane przez zewnętrzny konwerter, na które wgrywasz GG jest cały czas w trybie FLASH, stąd nie możesz wprowadzić danych konfiguracyjnych modułu.
krycha88 wrote: Sun Aug 27, 2023 2:57 pm Po wgraniu softu musisz ręcznie zrestartować urządzenie aby soft wystartował dopiero wtedy będziesz mógł wprowadzić dane wifi.
Dziękuję za odpowiedzi. A czy restart z przycisku ze strony Buildera (Web Tools) powinien wystarczyć? Z mojego doświadczenia wynika, że tak nie jest...
Pozdrawiam
Jakub
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zerknij sobie na schemat Wemosa: https://www.wemos.cc/en/latest/_static/ ... v4.0.0.pdf

Zwróć uwagę na konwerter USB/RS-232 U4 CH340C oraz dwa tranzystory oznaczone jako U5 UMH3N. One sterują odpowiednio GPIO 0 oraz resetem. Jest tam wykorzystana linia DTR z RS-232.

Jakbyś do swojego konwertera dołożył dwa tranzystory podłączone jak na linkowanym schemacie i podłączył to do ESP12, to uzyskałbyś automatyczną możliwość podstawowej konfiguracji modułu zaraz po wgraniu softu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Goral64

jaku2k wrote: Sun Aug 27, 2023 6:15 pm Dziękuję za odpowiedzi. A czy restart z przycisku ze strony Buildera (Web Tools) powinien wystarczyć? Z mojego doświadczenia wynika, że tak nie jest...
Zależy od płytki. ESP32-S2-Mini musi zostać zrestartowany przyciskiem, gdyż jego trzeba ręcznie wprowadzić w tryb programowania i ręcznie go z niego wyprowadzić. Ale np. ESP32-S2-DevKit reaguje na reset z ESP Web Tools.

Image
krycha88

@Goral64 Nie wiem co dokładnie zmieniałeś w builderze ale ciągle dostaję błąd

Code: Select all

Już próbowałem wszystkiego i bezskutecznie, moje urządzenie to nodemcu v2.
Goral64

krycha88 wrote: Sun Aug 27, 2023 6:34 pm @Goral64 Nie wiem co dokładnie zmieniałeś w builderze ale ciągle dostaję błąd

Już próbowałem wszystkiego i bezskutecznie, moje urządzenie to nodemcu v2.
Cholewcia... jedno naprawiłem a drugie zepsułem???

U mnie raz mam twój komunikat, a po powtórce wchodzi w okno dialogowe. Jednak podczas instalacji wyskakuje

Failed to initialize. Try resetting your device or holding the BOOT button while clicking INSTALL.
Na Wemos D1 mini poszło...

Image

Return to “GUI Generic”