[email protected] wrote: Wed Aug 30, 2023 11:29 am Pomyśl jeszcze , które lampy chciałbyś żeby się włączały z aplikacji, ja nie chciałem oryginalnie w ogóle takich bajerów, a teraz po 3 miesiącach mieszkania zrobił bym ledy w salonie pod apkę, żeby nie trzeba było wstawać z kanapy jak się ściemni, i żebym mógł wysterować lampy zewnętrzne na podstawie jakiegoś zdarzenia jak np. ktoś pobudził kamerę czy czujnik ruchu.
Gniazdka w kotłowni wszędzie !![]()
Unifi + Supla + Somfy
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nadal będziesz mógł starować tradycyjnie ale podłączenie oświetlenia pod Suplę pozwoli Ci na automatyzacje. Np. klikasz "Wychodzę z domu"NadmuchanyBalon wrote: Wed Aug 30, 2023 11:44 am Wewnątrz domu wolę tradycyjnie oświetleniem sterować![]()
i zamykają się rolety, gasi się światło itd.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
NadmuchanyBalon
Jak to wtedy wygląda? Czy przełącznik od światła nie musi wtedy być zawsze ustawiony w pozycji "włączone światło"?pzygmunt wrote: Wed Aug 30, 2023 11:46 amNadal będziesz mógł starować tradycyjnie ale podłączenie oświetlenia pod Suplę pozwoli Ci na automatyzacje. Np. klikasz "Wychodzę z domu"NadmuchanyBalon wrote: Wed Aug 30, 2023 11:44 am Wewnątrz domu wolę tradycyjnie oświetleniem sterować![]()
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Dajesz dzwonkowe i każde pstrykniecie zapala lub gasi światło.NadmuchanyBalon wrote: Wed Aug 30, 2023 11:54 amJak to wtedy wygląda? Czy przełącznik od światła nie musi wtedy być zawsze ustawiony w pozycji "włączone światło"?pzygmunt wrote: Wed Aug 30, 2023 11:46 amNadal będziesz mógł starować tradycyjnie ale podłączenie oświetlenia pod Suplę pozwoli Ci na automatyzacje. Np. klikasz "Wychodzę z domu"NadmuchanyBalon wrote: Wed Aug 30, 2023 11:44 am Wewnątrz domu wolę tradycyjnie oświetleniem sterować![]()
https://pietras-81.aqi.eco/
-
NadmuchanyBalon
Nie jest to trochę problematyczne z uwagi np. na problem zgłoszony w tym wątku? viewtopic.php?t=13730 . 3 sąsiadów podpiętych do tego samego transformatora, co mój dom, ma fotowoltaikęPietras81 wrote: Wed Aug 30, 2023 11:57 amDajesz dzwonkowe i każde pstrykniecie zapala lub gasi światło.NadmuchanyBalon wrote: Wed Aug 30, 2023 11:54 amJak to wtedy wygląda? Czy przełącznik od światła nie musi wtedy być zawsze ustawiony w pozycji "włączone światło"?pzygmunt wrote: Wed Aug 30, 2023 11:46 am
Nadal będziesz mógł starować tradycyjnie ale podłączenie oświetlenia pod Suplę pozwoli Ci na automatyzacje. Np. klikasz "Wychodzę z domu"
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Właśnie przyciski monostabilne (dzwonkowe) nie mają tego problemu.NadmuchanyBalon wrote: Wed Aug 30, 2023 12:15 pmNie jest to trochę problematyczne z uwagi np. na problem zgłoszony w tym wątku? viewtopic.php?t=13730 . 3 sąsiadów podpiętych do tego samego transformatora, co mój dom, ma fotowoltaikęPietras81 wrote: Wed Aug 30, 2023 11:57 am Dajesz dzwonkowe i każde pstrykniecie zapala lub gasi światło.
Fotowoltaika tutaj nie generuje problemów. Trudność pojawia się gdy pojawiają się duże spadki napięcia, albo kilkusekundowe przerwy.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Lomax1983
- Has thanked: 1 time
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Możesz stosować dowolne łączniki. Bistabilne i monostabilne. Jeśli Włącz jest u góry i z aplikacji przełączysz światło to wtedy "on" leci na dół i odwrotnie. Jest to pewna niewygoda bo nie możesz się przyzwyczaić gdzie jest włącz, a gdzie wyłącz dlatego warto rozważyć łączniki dzwonkowe (monostabilne). Przy dzwonkowych łatwiej się też konfiguruje wyzwalacze akcji czyli poza włączeniem/wyłączeniem światła możesz ustawić aby dwa naciśnięcia zamykały rolety w całym domu, albo gasiły światło w całym domu.NadmuchanyBalon wrote: Wed Aug 30, 2023 11:54 amJak to wtedy wygląda? Czy przełącznik od światła nie musi wtedy być zawsze ustawiony w pozycji "włączone światło"?pzygmunt wrote: Wed Aug 30, 2023 11:46 amNadal będziesz mógł starować tradycyjnie ale podłączenie oświetlenia pod Suplę pozwoli Ci na automatyzacje. Np. klikasz "Wychodzę z domu"NadmuchanyBalon wrote: Wed Aug 30, 2023 11:44 am Wewnątrz domu wolę tradycyjnie oświetleniem sterować![]()
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
NadmuchanyBalon
Wracam do tematu
Supla prawie całkiem ogarnięta. Bramę mam z napędem MOTO 600 RTS (Somfy GTK700), mam również SBW-01. Nie mogłem znaleźć, więc pytam tutaj. Jaki najlepszy kontaktron kupić, by dobrze ogarnąć informacje związanej z otwarciem/zamknięciem bramy garażowej? Na forum znalazłem propozycje Satela B3, ale nie wiem, w którym miejscu musiałbym go zamontować?