🩺 GKW-01 Testy

krycha88
Been thanked: 5 times

Robert Błaszczak wrote: Sat Sep 02, 2023 4:01 pm Odpowiedź. Ten termostat nie jest przeznaczony do sterowania piecem.
Piec nie potrzebuje termostatu co innego kocioł :D
https://gui-generic-builder.supla.io/
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Oj tam, czepiasz się :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lukasami

A jaki czujnik jest na płytce ? wtedy mógłbym przytutować czujnik NTC który mam w łazience bezposrednio zamiast czujnika na płytce, a pod zaciski podłączyć NTC z podłogi.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Ok, w takim razie czym on steruje?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

lukasz06 wrote: Sat Sep 02, 2023 6:11 pm Ok, w takim razie czym on steruje?
Termostat może sterować piecem/kotłem (nie wiem czym one się różnią) poprzez podanie sygnału że na grzać.
Natomiast nie steruje temperaturą pieca - takie rzeczy z reguły ustawia się na piecu
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

W takim razie to przeczy temu,
Goral64 wrote: Sat Sep 02, 2023 12:10 pm
lukasz06 wrote: Sat Sep 02, 2023 11:50 am A czemu akurat NTC a nie np KTY? :)
Dużo kotłów na pellet stosuje właśnie KTY
Może dlatego, że przeznaczeniem tego termostatu jest regulacja temperatury w pomieszczeniach?
Do sterowania temperaturą w pomieszczeniu służy regulator pokojowy, natomiast termostat, to termostat - informuje piec/kocioł o dogrzaniu pomieszczenia lub nie, to zrozumiałe. Pytanie było tylko o czujnik temp.
Tak, czy siak fajnie by było, gdyby była możliwość wyboru czujnika, ale zdaję sobię sprawę, że to raczej niemożliwe, co nie umniejsza faktu, że kawał świetnej roboty został wykonany :)
klew

lukasz06 wrote: Sat Sep 02, 2023 8:48 pm W takim razie to przeczy temu,
Goral64 wrote: Sat Sep 02, 2023 12:10 pm
lukasz06 wrote: Sat Sep 02, 2023 11:50 am A czemu akurat NTC a nie np KTY? :)
Dużo kotłów na pellet stosuje właśnie KTY
Może dlatego, że przeznaczeniem tego termostatu jest regulacja temperatury w pomieszczeniach?
Do sterowania temperaturą w pomieszczeniu służy regulator pokojowy, natomiast termostat, to termostat - informuje piec/kocioł o dogrzaniu pomieszczenia lub nie, to zrozumiałe. Pytanie było tylko o czujnik temp.
Tak, czy siak fajnie by było, gdyby była możliwość wyboru czujnika, ale zdaję sobię sprawę, że to raczej niemożliwe, co nie umniejsza faktu, że kawał świetnej roboty został wykonany :)
To nie jest takie proste, że wybiera się NTC, PTC, czy KTY. Każdy z tych czujników ma dodatkowo własne parametry, które okrelają jak zmiana rezystancji przekłada się na temperaturę. Wszystko rodzajów nie da się dodać. Nawet przy NTC będziemy raczej ograniczeniu do konkretnego modelu, który udostępni producent.
pegaz

klew wrote: Sat Sep 02, 2023 6:19 pm
Termostat może sterować piecem/kotłem (nie wiem czym one się różnią) poprzez podanie sygnału że na grzać.
Natomiast nie steruje temperaturą pieca - takie rzeczy z reguły ustawia się na piecu
piec oddaje ciepło bezpośrednio - piekarnik w kuchni to piec - ogrzewa bezpośrednio produkty w środku, piec kaflowy ogrzewa bezpośrednio powietrze w pomieszczeniu.
Kocioł podgrzewa pośrednio, czyli w kotle podgrzewasz czynnik grzewczy który płynie do odbiorników i dopiero tam ciepło przekazywane jest do otoczenia/produktu.
klew

pegaz wrote: Mon Sep 04, 2023 9:08 am
klew wrote: Sat Sep 02, 2023 6:19 pm
piec oddaje ciepło bezpośrednio - piekarnik w kuchni to piec - ogrzewa bezpośrednio produkty w środku, piec kaflowy ogrzewa bezpośrednio powietrze w pomieszczeniu.
Kocioł podgrzewa pośrednio, czyli w kotle podgrzewasz czynnik grzewczy który płynie do odbiorników i dopiero tam ciepło przekazywane jest do otoczenia/produktu.
Czym zatem jest kominek z płaszczem wodnym? ;P

Wg sjp.pl kocioł to duże metalowe naczynie :D

Ja zostanę przy potocznych znaczeniach tych słów, a resztę zrzucę na moją ignorancję.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

lukasz06 wrote: Sat Sep 02, 2023 8:48 pm
Do sterowania temperaturą w pomieszczeniu służy regulator pokojowy, natomiast termostat, to termostat - informuje piec/kocioł o dogrzaniu pomieszczenia lub nie, to zrozumiałe.
Tu bym się nie zgodził. Regulator pokojowy to jest nazwa potoczna. Gdyby było inaczej to nie mógłbym go zainstalować w korytarzu, potrzebowałbym regulatora korytarzowego, podobnie w garażu .... ;)
Samo "termostat" w naszych dyskusjach również jest traktowane rozszerzająco ponieważ co do zasady:
Termostat – urządzenie lub element urządzenia utrzymujący ("-stat") zadaną temperaturę ("termo-") poprzez aktywne działanie
a "nasz" termostat ma dodatkowe funkcje (kilka temperatur, harmonogram, itd.)

Zatem regulator, termoregulator, termostat, etc. to wszystko są urządzenia mające za zadanie utrzymywać zadaną temperaturę. Nie można oczekiwać, że zostanie wyprodukowane urządzenie "do wszystkiego". Podstawowym zadaniem tego urządzenia jest regulowanie ogrzewania w celu utrzymania zadanej temperatury w pomieszczeniu. Z tym się wiąże również praca nad wyglądem urządzenia od ZAMELa (wymiary, szklany panel, ogólna estetyka, etc.). Co do ewentualnego sterowania piecem to @klew opracował bibliotekę, @mipolansk apke, @niewiemdokładniekto ogarnia serwer i można sobie zbudować urządzenie do sterowania piecem a GKW zostawmy do utrzymywania zadanej temperatury w pomieszczeniach poprzez sterowanie np. zaworami
YoMan

Return to “Nowości”