Piec nie potrzebuje termostatu co innego kociołRobert Błaszczak wrote: Sat Sep 02, 2023 4:01 pm Odpowiedź. Ten termostat nie jest przeznaczony do sterowania piecem.
🩺 GKW-01 Testy
-
lukasami
A jaki czujnik jest na płytce ? wtedy mógłbym przytutować czujnik NTC który mam w łazience bezposrednio zamiast czujnika na płytce, a pod zaciski podłączyć NTC z podłogi.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Termostat może sterować piecem/kotłem (nie wiem czym one się różnią) poprzez podanie sygnału że na grzać.
Natomiast nie steruje temperaturą pieca - takie rzeczy z reguły ustawia się na piecu
Najlepsze suple dla Twojego domu 
W takim razie to przeczy temu,
Tak, czy siak fajnie by było, gdyby była możliwość wyboru czujnika, ale zdaję sobię sprawę, że to raczej niemożliwe, co nie umniejsza faktu, że kawał świetnej roboty został wykonany
Do sterowania temperaturą w pomieszczeniu służy regulator pokojowy, natomiast termostat, to termostat - informuje piec/kocioł o dogrzaniu pomieszczenia lub nie, to zrozumiałe. Pytanie było tylko o czujnik temp.
Tak, czy siak fajnie by było, gdyby była możliwość wyboru czujnika, ale zdaję sobię sprawę, że to raczej niemożliwe, co nie umniejsza faktu, że kawał świetnej roboty został wykonany
-
klew
To nie jest takie proste, że wybiera się NTC, PTC, czy KTY. Każdy z tych czujników ma dodatkowo własne parametry, które okrelają jak zmiana rezystancji przekłada się na temperaturę. Wszystko rodzajów nie da się dodać. Nawet przy NTC będziemy raczej ograniczeniu do konkretnego modelu, który udostępni producent.lukasz06 wrote: Sat Sep 02, 2023 8:48 pm W takim razie to przeczy temu,
Do sterowania temperaturą w pomieszczeniu służy regulator pokojowy, natomiast termostat, to termostat - informuje piec/kocioł o dogrzaniu pomieszczenia lub nie, to zrozumiałe. Pytanie było tylko o czujnik temp.
Tak, czy siak fajnie by było, gdyby była możliwość wyboru czujnika, ale zdaję sobię sprawę, że to raczej niemożliwe, co nie umniejsza faktu, że kawał świetnej roboty został wykonany![]()
-
pegaz
piec oddaje ciepło bezpośrednio - piekarnik w kuchni to piec - ogrzewa bezpośrednio produkty w środku, piec kaflowy ogrzewa bezpośrednio powietrze w pomieszczeniu.klew wrote: Sat Sep 02, 2023 6:19 pmTermostat może sterować piecem/kotłem (nie wiem czym one się różnią) poprzez podanie sygnału że na grzać.
Natomiast nie steruje temperaturą pieca - takie rzeczy z reguły ustawia się na piecu
Kocioł podgrzewa pośrednio, czyli w kotle podgrzewasz czynnik grzewczy który płynie do odbiorników i dopiero tam ciepło przekazywane jest do otoczenia/produktu.
-
klew
Czym zatem jest kominek z płaszczem wodnym? ;Ppegaz wrote: Mon Sep 04, 2023 9:08 ampiec oddaje ciepło bezpośrednio - piekarnik w kuchni to piec - ogrzewa bezpośrednio produkty w środku, piec kaflowy ogrzewa bezpośrednio powietrze w pomieszczeniu.klew wrote: Sat Sep 02, 2023 6:19 pmTermostat może sterować piecem/kotłem (nie wiem czym one się różnią) poprzez podanie sygnału że na grzać.
Kocioł podgrzewa pośrednio, czyli w kotle podgrzewasz czynnik grzewczy który płynie do odbiorników i dopiero tam ciepło przekazywane jest do otoczenia/produktu.
Wg sjp.pl kocioł to duże metalowe naczynie
Ja zostanę przy potocznych znaczeniach tych słów, a resztę zrzucę na moją ignorancję.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Tu bym się nie zgodził. Regulator pokojowy to jest nazwa potoczna. Gdyby było inaczej to nie mógłbym go zainstalować w korytarzu, potrzebowałbym regulatora korytarzowego, podobnie w garażu ....lukasz06 wrote: Sat Sep 02, 2023 8:48 pm
Do sterowania temperaturą w pomieszczeniu służy regulator pokojowy, natomiast termostat, to termostat - informuje piec/kocioł o dogrzaniu pomieszczenia lub nie, to zrozumiałe.
Samo "termostat" w naszych dyskusjach również jest traktowane rozszerzająco ponieważ co do zasady:
a "nasz" termostat ma dodatkowe funkcje (kilka temperatur, harmonogram, itd.)Termostat – urządzenie lub element urządzenia utrzymujący ("-stat") zadaną temperaturę ("termo-") poprzez aktywne działanie
Zatem regulator, termoregulator, termostat, etc. to wszystko są urządzenia mające za zadanie utrzymywać zadaną temperaturę. Nie można oczekiwać, że zostanie wyprodukowane urządzenie "do wszystkiego". Podstawowym zadaniem tego urządzenia jest regulowanie ogrzewania w celu utrzymania zadanej temperatury w pomieszczeniu. Z tym się wiąże również praca nad wyglądem urządzenia od ZAMELa (wymiary, szklany panel, ogólna estetyka, etc.). Co do ewentualnego sterowania piecem to @klew opracował bibliotekę, @mipolansk apke, @niewiemdokładniekto ogarnia serwer i można sobie zbudować urządzenie do sterowania piecem a GKW zostawmy do utrzymywania zadanej temperatury w pomieszczeniach poprzez sterowanie np. zaworami
YoMan