⚙ [TO DO] Co chcielibyście jeszcze dodać do GUI-Generic? ☕

amorawiak94

Może dodać kolejny dział Wyświetlacze i rozbudować o kolejne modele ST7789 lub ILI9341 ?
SmartBOB
Been thanked: 1 time

Akcje dla przycisków typu WŁACZ/WYŁACZ (spiete na sztywno z stanem wejścia) obecnie jest dostępne (z ekspanderami MCP23017), PRZEŁACZ, WŁACZ lub WYŁACZ.

Sterowanie przełącz jest dla mnie kłopotliwe, bo każde naciśnięcie guzik lub z apki zmienia stan i potem w zależności jak ktoś ostatnio nacisnął w apcke to guzik (bistabilny) jest np. w dół wyłączony albo włączony.

Kiedyś pamiętam była chyba taka opcja w której z starych wersji mulitborda właśnie akcją WŁACZ/WYŁACZ czyli na sztywno przypisane stany. Wiem że potem czasem trzeba 2 razy nacisnąć guzik jak już ktoś wyłączył a apki ale to mi bardziej odpowiada.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

SmartBOB wrote: Fri Sep 01, 2023 8:03 pm Akcje dla przycisków typu WŁACZ/WYŁACZ (spiete na sztywno z stanem wejścia) obecnie jest dostępne (z ekspanderami MCP23017), PRZEŁACZ, WŁACZ lub WYŁACZ.

Sterowanie przełącz jest dla mnie kłopotliwe, bo każde naciśnięcie guzik lub z apki zmienia stan i potem w zależności jak ktoś ostatnio nacisnął w apcke to guzik (bistabilny) jest np. w dół wyłączony albo włączony.

Kiedyś pamiętam była chyba taka opcja w której z starych wersji mulitborda właśnie akcją WŁACZ/WYŁACZ czyli na sztywno przypisane stany. Wiem że potem czasem trzeba 2 razy nacisnąć guzik jak już ktoś wyłączył a apki ale to mi bardziej odpowiada.
Zmień na monostabilne.
SmartBOB

djalex wrote: Sat Sep 02, 2023 12:45 pm
SmartBOB wrote: Fri Sep 01, 2023 8:03 pm Akcje dla przycisków typu WŁACZ/WYŁACZ (spiete na sztywno z stanem wejścia) obecnie jest dostępne (z ekspanderami MCP23017), PRZEŁACZ, WŁACZ lub WYŁACZ.

Zmień na monostabilne.
Właśnie chodzi o to że chce używać bistabilnych wejść ;), akurat tego wymaga logika sterowania tam gdzie tego potrzebuje.
djalex

Twój wybór. Generalnie do automatyki lepsze i polecane jest zastosowanie łączników monostabilnych. Swego czasu pamiętam kolega @klew proponował ustawienie wejść w tryb "motion sensor" jako lepszego do współpracy z łącznikami bistabilnymi. Osobiście nigdy takiego rozwiązania nie stosowałem więc jak to działa w praktyce nie wiem.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

djalex wrote: Mon Sep 04, 2023 6:58 am Twój wybór. Generalnie do automatyki lepsze i polecane jest zastosowanie łączników monostabilnych. Swego czasu pamiętam kolega @klew proponował ustawienie wejść w tryb "motion sensor" jako lepszego do współpracy z łącznikami bistabilnymi. Osobiście nigdy takiego rozwiązania nie stosowałem więc jak to działa w praktyce nie wiem.
Małe sprostowane: "motion sensor" to nie jest lepsze rozwiązanie do bistabilnych, tylko inne. W "motion sensor" nie ma pamięci stanu na urządzeniu (po resecie włącza się stan zgodny ze stanem wejścia), do tego przycisk w dół zawsze oznacza "włączony", a w górę "wyłączony".
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
djalex

klew wrote: Mon Sep 04, 2023 7:20 am
Małe sprostowane: "motion sensor" to nie jest lepsze rozwiązanie do bistabilnych, tylko inne. W "motion sensor" nie ma pamięci stanu na urządzeniu (po resecie włącza się stan zgodny ze stanem wejścia), do tego przycisk w dół zawsze oznacza "włączony", a w górę "wyłączony".
Określając "motion sensor" jako "lepsze" miałem na myśli rozwiązanie tego problemu dla malkontentów którzy przyzwyczajeni są do faktu że łącznik bistabilny zawsze w jednej pozycji oznacza "włączony" a w drugiej odwrotnie. @klew, nie łap za słówka ;) :P
Goral64

Ale czy wtedy działa sterowanie aplikacją/cloudem?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
SmartBOB

Cała sprawa tyczy się o funkcjonalność alarmu. Typu klijent ma prosty alarm na supli z ukrytym guzikiem np. jakiś wyłącznik świetlny (bistabilny) który chciałby żeby np. pozycja w dół to wyłacz alarm, pozycja w górę to włącz alarm (niechce używać apki, woli sobie ręką szybko kliknąć).

No i do tego potrzebuje mieć ze nie ważne co wyklika w apce ale jak sobie przełączy klawisz np. góra-dół to alarm ma wyłączony. Teraz jak w apce się wyklila to wyłącznik zmienia kolejność.
Goral64

SmartBOB wrote: Thu Sep 07, 2023 6:48 am Teraz jak w apce się wyklila to wyłącznik zmienia kolejność.
No bo apka nie potrafi zmienić fizycznej pozycji wyłącznika ;)

Jeśli dobrze zrozumiałem to oczekujesz, że jeśli włącznik masz w pozycji OFF a w apce włączysz na ON, to przełączenie włącznika na ON nie powinno wywoływać żadnej reakcji? I odwrotnie?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image

Return to “GUI Generic”