dartek wrote: Mon Sep 11, 2023 5:11 pm
Widzę, że kolega Czikenbl ma identyczny odczyt na tej felernej 3 fazie, więc wygląda to podejrzanie.
Firmware zaktualizowałem do 2.8.57 - brak efektu
Dziwne bo napięcie i częstotliwość na tej felernej fazie pokazuje poprawnie, ale prąd 0.
Pomiar napięcia i częstotliwości jest realizowany z wejść V1, V2, V3 i jest niezależny od pomiaru prądu.
Podłączenie jest prawidłowe, bo do tej pory wszystko działało bez problemu.
Źle zrozumiałem Twój pierwszy post, bo nie było w nim jasno określone czego dotyczy Twoja wątpliwość. Założyłem, że chodzi o to, że pojawiły się -2 W zamiast np. wartości 0 W.
Czy to wina przekładnika, bo to wygląda na objaw braku przepływu prądu i nic się w nim nie indukcję?
...
Nie bardzo chce mi się przełączać przekładniki, aby sprawdzić czy nie ma przerwy, mam trudny dostęp. Może ktoś ma lepszy pomysły?
Sprawdź, czy przekładniki są dobrze przykręcone oraz czy nie były np. przykręcone za mocno i nie odcięły przewodu od przekładników.
Jeśli masz multimetr, to możesz sprawdzić jaka jest rezystancja na przekładniku. Wystarczy, że odłączysz jeden przewód przekładnika od MEW-ki, a następnie zmierz rezystancję. U mnie przekładnik100 A ma ~283 Ohmy. Jeśli uszkodził się przekładnik, to pewnie rezystancja będzie inna.