MEW-01 zaczął świrować na fazie 3

dartek

Witam
Od pół roku działa u mnie Mew-01 we współpracy z Home Assistant lokalnie z MQTT, od wczoraj jedna faza (3) pokazuje wartości ujemne około - 2W.
Image
Pozostałe fazy O. K.
Przesunięcie fazowe na tej fazie też szaleje +-150.
Image
Czy to sprawa sprzętu, czy może coś innego?
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Zaktualizuj oprogramowanie.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Czikenbl

U mnie to samo. Dzisiaj zrobiłem aktualizację do Firmware: 2.8.57
Odczyt o 23:05
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jeśli macie aktualne oprogramowanie (v2.8.57), to polecam sprawdzić dokładnie jak jest podłączony MEW:
viewtopic.php?t=8692

Szczególnie trzeba zwrócić uwagę na to, aby napięcia z wejść V1, V2, V3 pokrywały się z pomiarem prądów z przekładników I1, I2, I3.

Z V1 jest próbkowane napięcie dla fazy 1, a z I1 jest próbkowany prąd z fazy 1. Jeśli kolejność jest pomieszana, to potrafią się cuda pojawiać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
dartek

Widzę, że kolega Czikenbl ma identyczny odczyt na tej felernej 3 fazie, więc wygląda to podejrzanie.
Firmware zaktualizowałem do 2.8.57 - brak efektu
Dziwne bo napięcie i częstotliwość na tej felernej fazie pokazuje poprawnie, ale prąd 0.
Podłączenie jest prawidłowe, bo do tej pory wszystko działało bez problemu.
Czy to wina przekładnika, bo to wygląda na objaw braku przepływu prądu i nic się w nim nie indukcję?
Przez taki zdawało by się drobny problem cały smart! dom zgłupiał, bojler nie zagrzał wody i domownicy byli zaskoczeni rano, że woda zimna.
Nie bardzo chce mi się przełączać przekładniki, aby sprawdzić czy nie ma przerwy, mam trudny dostęp. Może ktoś ma lepszy pomysły?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

dartek wrote: Mon Sep 11, 2023 5:11 pm Widzę, że kolega Czikenbl ma identyczny odczyt na tej felernej 3 fazie, więc wygląda to podejrzanie.
Firmware zaktualizowałem do 2.8.57 - brak efektu
Dziwne bo napięcie i częstotliwość na tej felernej fazie pokazuje poprawnie, ale prąd 0.
Pomiar napięcia i częstotliwości jest realizowany z wejść V1, V2, V3 i jest niezależny od pomiaru prądu.
dartek wrote: Mon Sep 11, 2023 5:11 pm Podłączenie jest prawidłowe, bo do tej pory wszystko działało bez problemu.
Źle zrozumiałem Twój pierwszy post, bo nie było w nim jasno określone czego dotyczy Twoja wątpliwość. Założyłem, że chodzi o to, że pojawiły się -2 W zamiast np. wartości 0 W.
dartek wrote: Mon Sep 11, 2023 5:11 pm Czy to wina przekładnika, bo to wygląda na objaw braku przepływu prądu i nic się w nim nie indukcję?
...
Nie bardzo chce mi się przełączać przekładniki, aby sprawdzić czy nie ma przerwy, mam trudny dostęp. Może ktoś ma lepszy pomysły?
Sprawdź, czy przekładniki są dobrze przykręcone oraz czy nie były np. przykręcone za mocno i nie odcięły przewodu od przekładników.
Jeśli masz multimetr, to możesz sprawdzić jaka jest rezystancja na przekładniku. Wystarczy, że odłączysz jeden przewód przekładnika od MEW-ki, a następnie zmierz rezystancję. U mnie przekładnik100 A ma ~283 Ohmy. Jeśli uszkodził się przekładnik, to pewnie rezystancja będzie inna.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
dartek

Dzięki wszystkim za pomoc, problem rozwiązany.
Okazało się, że jeden kabelek od przekładnika fazy3, który wchodzi do mew-01, był luźny, nie wiem jak to działało przez pół roku. Po dokładnym dokręcenia znów wszystko działa poprawnie.
pozdrawiam

Return to “ZAMEL MEW-01”