Sterowanie kotłem olejowym
-
przemekbial
- Been thanked: 1 time
Cześć Wam! To mój pierwszy post na forum, zatem witam Wszystkich
Mam kocioł olejowy De Dietrich, który chciałbym móc włączać/wyłączać zdalnie. Poczytałem w sieci i czy mogę podłączyć kocioł pod ROW-01? Ma to szansę zadziałać? A może są inne możliwości?
-
flowerek
To zelezy co chcesz osiagnac.
Jesli chcesz zalączac caly kocioł (c.o. i cwu) to jak najbardziej mozesz uzyc row01 przepuszczajac przez styki 11 i 14 faze zasilajaca kociol 230v
Natomiast jesli kociol ma pracowac caly czas i przygotowywac cwu a ty chcesz sterowac jedynie c.o. mozesz do odpowiedniego styku w kotle ( styk do podlaczenia termostatu) podlacxyc row01 bezpotencjalowym stykiem 11 14.
Wowczas wlaczajac row01 uruchomisz grzanie c.o. a wylaczajac row01 wylaczysz przygotoeanie wody do c.o.
Podaj model kotła to ci wrzuce schemat o ktory styk w kotle chodzi..
Jesli chcesz zalączac caly kocioł (c.o. i cwu) to jak najbardziej mozesz uzyc row01 przepuszczajac przez styki 11 i 14 faze zasilajaca kociol 230v
Natomiast jesli kociol ma pracowac caly czas i przygotowywac cwu a ty chcesz sterowac jedynie c.o. mozesz do odpowiedniego styku w kotle ( styk do podlaczenia termostatu) podlacxyc row01 bezpotencjalowym stykiem 11 14.
Wowczas wlaczajac row01 uruchomisz grzanie c.o. a wylaczajac row01 wylaczysz przygotoeanie wody do c.o.
Podaj model kotła to ci wrzuce schemat o ktory styk w kotle chodzi..
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
przemekbial
Generalnie zależy mi aby móc kocioł włączać i wyłączać zdalnie. Do niego chce podpiąć sterownik pokojowy ENGO E901 WIFI i nim już sterować temperaturą - mam nadzieję, ze to możliwe, bo jednak piec najnowszy nie jest. Zdjęcie tabliczki znamionowej w załączeniu. Pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
przemekbial
Zdjęcia panelu. Rozmawiałem jeszcze z przedstawicielem firmy Salus, który polecił mi sterownik pokojowy ENGO 901 WIFi: https://engocontrols.com/produkt/e901wifi/
To umożliwi sterowanie ogrzewaniem i temperaturą wody?
To umożliwi sterowanie ogrzewaniem i temperaturą wody?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
kiler88
Wygląda na to:
https://dedietrich.pl/wp-content/uploa ... 3-GTU.pdf
Jest możliwość podłączenia termostatu pokojowego, ale najprawdopodobniej tylko dedykowanego tego producenta, FM51 lub FM52.
https://dedietrich.pl/wp-content/uploa ... 3-GTU.pdf
Jest możliwość podłączenia termostatu pokojowego, ale najprawdopodobniej tylko dedykowanego tego producenta, FM51 lub FM52.
-
kiler88
W ten sposób będzie działać, upewnij się tylko, że kocioł bez zewnętrznej ingerencji startuje po zaniku zasilania, chociaż na 99% tak będzie. Mimo małej mocy elektrycznej samego kotła, na Twoim miejscu kupiłbym ROW-01/16A, ze względu na mocniejszy przekaźnik, ogrzewanie to jednak kluczowy system, a różnica w cenie na znanym portalu niewielka.
-
przemekbial
Dzięki za sugestię. Nurtuje mnie ciągle kwestią "współpracy" kotła ze sterownikiem ww. Niestety na razie nikt nie dał 100% pewnościkiler88 wrote: Wed Sep 13, 2023 9:27 am W ten sposób będzie działać, upewnij się tylko, że kocioł bez zewnętrznej ingerencji startuje po zaniku zasilania, chociaż na 99% tak będzie. Mimo małej mocy elektrycznej samego kotła, na Twoim miejscu kupiłbym ROW-01/16A, ze względu na mocniejszy przekaźnik, ogrzewanie to jednak kluczowy system, a różnica w cenie na znanym portalu niewielka.