W ROW-04m dotyczy to drugiego z 4 kanałow. W cloudzie jest to kanał 1 jako że numerowane są od 0.klew wrote: Wed Aug 30, 2023 10:28 amCzy w ROW-04m problem dotyczy kanału 3?Kormoran wrote: Tue Aug 29, 2023 8:13 pm 3x SBW-02 na monostabilnych, 3x ROW-01 na bistabilnych, DIW-01 na bistabilnym, PNW-01 ale on raczej nie ma jak tego odczuć i sonoffy bez przycisków.
Pewnie bym założył już dawno monostabilne, bo jest to i wygodniejsze do action triggerów, których też mam pełno po domu i w garaży ale mam dużo bistabilnych schodowych i krzyżowych więc nie starczy mi do tego żył aby tak się pobawić.
Przy mROWach to co pisałeś pewnie ma rację bytu (nie sprawdzałem w jakiej są pozycji) ale ROW-04m na bistabilnym zapala to swiatło z którym się pojawia problem dopiero przez action triggera po 2 kliknięciach. Chociaż z drugiej strony to tłumaczy czemu w domu na mROW zapalają się i gasną, a garaż zostaje zapalony bo obrywa dwuklikiem.
ROW-04m jest na 2.8.51 , a mROWy na 2.8.53
Odnośnie schodowych - to możliwe, że da się je zastąpić monostabilnymi przyciskami.
Jeśli masz w jednej puszcze:
1. Zasialanie L+N
2. L idące do światła
3. 2 przewody idące do pozostałych przycisków schodowych/krzyżowych
Wtedy na tych dwóch przewodach możesz wpiąć przyciski monostabilne równolegle i będzie to działać.
Supla sama się załącza przy spadkach napięć.
-
Kormoran
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Mógłbyś jeszcze raz opisać co się dzieje z tym ROW-04m? Czy mówimy tu o sytuacji ze spadkiem napięć, czy też o problemach podczas normalnej pracy?Kormoran wrote: Wed Aug 30, 2023 7:29 pm ... ale ROW-04m na bistabilnym zapala to swiatło z którym się pojawia problem dopiero przez action triggera po 2 kliknięciach.
W ROW-04m dotyczy to drugiego z 4 kanałow. W cloudzie jest to kanał 1 jako że numerowane są od 0.
Czy sprawdzałeś może jakie jest "uptime" urządzenia po takiej sytuacji? (te czasy widoczne po kliknięciu na (i) w apce)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Kormoran
Tak mówimy tylko o sytuacji ze spadkiem napięć. Nie, nie sprawdzałem uptime.klew wrote: Wed Aug 30, 2023 7:48 pmMógłbyś jeszcze raz opisać co się dzieje z tym ROW-04m? Czy mówimy tu o sytuacji ze spadkiem napięć, czy też o problemach podczas normalnej pracy?Kormoran wrote: Wed Aug 30, 2023 7:29 pm ... ale ROW-04m na bistabilnym zapala to swiatło z którym się pojawia problem dopiero przez action triggera po 2 kliknięciach.
W ROW-04m dotyczy to drugiego z 4 kanałow. W cloudzie jest to kanał 1 jako że numerowane są od 0.
Czy sprawdzałeś może jakie jest "uptime" urządzenia po takiej sytuacji? (te czasy widoczne po kliknięciu na (i) w apce)
ROW-04 po jednym przełączeniu zapala światło w garażu, po 2 światło na zewnątrz, po 3 otwiera bramę.
Przy spadkach napięć zapalało się światło na zewnątrz i już nie gasło dopóki nie zrobiłem tego osobiście.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli łącznik bistabilny jest załączony, i na krótką chwilę braknie prądu, to może się tak zdarzyć, że sterownik przerwa chwilowy brak prądu (zanim się kondensatory nie rozładują), a przycisk wykryje najpierw zanik fazy (czyli rozłączenie przycisku bistabilnego), a potem faza pojawi się ponownie, co zostanie zinterpretowane jako drugie przełączenie.Kormoran wrote: Wed Sep 13, 2023 5:33 pmTak mówimy tylko o sytuacji ze spadkiem napięć. Nie, nie sprawdzałem uptime.klew wrote: Wed Aug 30, 2023 7:48 pmMógłbyś jeszcze raz opisać co się dzieje z tym ROW-04m? Czy mówimy tu o sytuacji ze spadkiem napięć, czy też o problemach podczas normalnej pracy?Kormoran wrote: Wed Aug 30, 2023 7:29 pm ... ale ROW-04m na bistabilnym zapala to swiatło z którym się pojawia problem dopiero przez action triggera po 2 kliknięciach.
ROW-04 po jednym przełączeniu zapala światło w garażu, po 2 światło na zewnątrz, po 3 otwiera bramę.
Przy spadkach napięć zapalało się światło na zewnątrz i już nie gasło dopóki nie zrobiłem tego osobiście.
Jest to możliwy scenariusz, który może wystąpić jeśli przerwa w zasilaniu będzie trwała odpowiedni czas.
Niestety przy obecnej konstrukcji sprzętu, nie jesteśmy w stanie odróżnić krótkiego zaniku napięcia od przełączenia przycisku bistabilnego
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
patryk327
Ja mam taki problem że w row-04m na trzecim kanale mi czasem się samo załączy jeżeli jest wyłączone albo wyłączy jak jest włączone, mam najnowszy soft i łączniki zwykle jednobiegunowe, na innych kanałach nie ma takiego czegoś…
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Problem pojawił się już kilkukrotnie. Czy mógłbyś zdemontować urządzenie i przesłać do mnie?patryk327 wrote: Thu Sep 14, 2023 5:49 am Ja mam taki problem że w row-04m na trzecim kanale mi czasem się samo załączy jeżeli jest wyłączone albo wyłączy jak jest włączone, mam najnowszy soft i łączniki zwykle jednobiegunowe, na innych kanałach nie ma takiego czegoś…
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
-
patryk327
Ale po co? Mógłbym w jakiś dzień podjechać ewentualnie do Ciebie. Jestem z Dąbrowy Górniczej
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Ja postaram się przygotować dla Ciebie troszkę zmodyfikowane urządzenie. Wtedy zobaczymy czy nadal wyzwala się wejście samoczynnie.patryk327 wrote: Thu Sep 14, 2023 7:02 am Ale po co? Mógłbym w jakiś dzień podjechać ewentualnie do Ciebie. Jestem z Dąbrowy Górniczej
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
patryk327
Może to przypadek ale po aktualizacji clouda, nie zauważyłem tego migania światła. Będę obserwował i będziemy w kontakcie jak cos
-
Kormoran
Działaliście coś w tym temacie? Bo mój row 04m dalej od czasu do czasu z rana zapali wszystko mimo, że scena każe mu uruchomić tylko jeden kanał.Mirosław F. wrote: Thu Sep 14, 2023 7:36 amJa postaram się przygotować dla Ciebie troszkę zmodyfikowane urządzenie. Wtedy zobaczymy czy nadal wyzwala się wejście samoczynnie.patryk327 wrote: Thu Sep 14, 2023 7:02 am Ale po co? Mógłbym w jakiś dzień podjechać ewentualnie do Ciebie. Jestem z Dąbrowy Górniczej