FAAC 740/741 z centralą 748D - sposób podłączenia SBW-02

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Sk_uter wrote: Tue Sep 19, 2023 8:34 am Czy u was też czujnik od razu sygnalizuje zamknięcie bramy jak tylko trochę wystartuje, a nie dojdzie, aż do końca?
To zależy jak masz go fizycznie zamontowanego :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Sk_uter
Has thanked: 1 time

Nie korzystam z zewnątrzych tylko tych, które są w napędzie FAAC
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Sk_uter wrote: Tue Sep 19, 2023 8:56 am Nie korzystam z zewnątrzych tylko tych, które są w napędzie FAAC
To może spróbuj podłączyć drugą krańcówkę, dawno już nie montowałem nic z FAAC,a i nie pamiętam jak te krancówki tam działają.
Spróbuj też może zmienić logikę działania w CLOUD.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Sk_uter

Mam wykorzystane oba czujniki (to krańcówki?) jak wyżej wcześniej opisałem.

Brama jest logika normalnego, a furtka jest odwrócona, bo źle pokazywało.

Ma ktoś taki napęd i mógłby napisać jak u was to pokazuje?

Domyślne czujniki w aplikacji musiałem zmienić na odwrót, chyba kable są odwrotnie podłączone czy to może mieć wpływ czy aplikacja to zmieni?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ale tutaj nie ma co zmieniać i kombinować.

Mamy tutaj podłączone dwie krańcówki do SBW-02.
Mamy też podłączone dwa wyjścia do napędu bramy - jedno używane jako "otwieranie/zamykanie bramy", a drugie jako "furtka", z tym że ta furtka, to tak naprawdę funkcja furtki w bramie, więc pewnie uchylanie bramy na ~1 m.

Jeden czujnik jest obecnie przypisany do "funkcji bramy", a drugi do "funkcji furtki".

Mimo tego, że te dwa czujniki możnaby użyć jako czujnik otwarcia i czujnik pośredniego otwarcia, to tego się nie zrobi, bo serwer Supli:
1. pozwala przypisać tylko "sensor otwarcia bramy" do "bramy" i "sensor otwarcia furtki" do "furtki" oraz
2. pozwala przypisać sensor tylko do jednego kanału

Przy jednym SBW-02 można mieć albo bramę z dwoma czujnikami, oraz furtkę bez czujnika. Albo bramę z jednym czujnikiem i furtkę z jednym czujnikiem.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
sherif14

klew wrote: Tue Sep 19, 2023 9:22 am
Mamy też podłączone dwa wyjścia do napędu bramy - jedno używane jako "otwieranie/zamykanie bramy", a drugie jako "furtka", z tym że ta furtka, to tak naprawdę funkcja furtki w bramie, więc pewnie uchylanie bramy na ~1 m.
Dopytam przy okazji o tę funkcję furtki. Tam trzeba coś kalibrować czy od razu jest jakaś szerokość otwarcia przyjęta?
klew

sherif14 wrote: Tue Sep 19, 2023 9:46 am
klew wrote: Tue Sep 19, 2023 9:22 am
Dopytam przy okazji o tę funkcję furtki. Tam trzeba coś kalibrować czy od razu jest jakaś szerokość otwarcia przyjęta?
To jest funkcja napędu bramy. Po stronie Supli nic nie ustawiasz. Wszystko jest po stronie napędu - także sprawdź w instrukcji swojego napędu :)
Sk_uter

klew wrote: Tue Sep 19, 2023 9:22 am Ale tutaj nie ma co zmieniać i kombinować.

Mamy tutaj podłączone dwie krańcówki do SBW-02.

Jeden czujnik jest obecnie przypisany do "funkcji bramy", a drugi do "funkcji furtki".

Mimo tego, że te dwa czujniki możnaby użyć jako czujnik otwarcia i czujnik pośredniego otwarcia, to tego się nie zrobi, bo serwer Supli:
1. pozwala przypisać tylko "sensor otwarcia bramy" do "bramy" i "sensor otwarcia furtki" do "furtki" oraz
2. pozwala przypisać sensor tylko do jednego kanału

Przy jednym SBW-02 można mieć albo bramę z dwoma czujnikami, oraz furtkę bez czujnika. Albo bramę z jednym czujnikiem i furtkę z jednym czujnikiem.
No teraz mi tak to działa. Bardziej chodzi mi o wskazanie czujników czy jakieś zmiany połączeń poprawią mi informowanie aplikacji o zamknięciu bramy?

Tutaj przydałoby mi się odwrócenie logiki i pokazać bramę zamkniętą dopiero jak dojdzie do końca, bo teraz jest, że jak się całkowicie otworzy to dopiero pokażę otwarta.
klew

Sk_uter wrote: Tue Sep 19, 2023 11:47 am No teraz mi tak to działa. Bardziej chodzi mi o wskazanie czujników czy jakieś zmiany połączeń poprawią mi informowanie aplikacji o zamknięciu bramy?

Tutaj przydałoby mi się odwrócenie logiki i pokazać bramę zamkniętą dopiero jak dojdzie do końca, bo teraz jest, że jak się całkowicie otworzy to dopiero pokażę otwarta.
Nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć. Chciałbyś mieć:
a) bramę z czujnikiem otwarcia oraz pośrednim, oraz furtkę bez czujników
b) bramę z czujnikiem otwarcia, oraz furtkę z czujnikiem otwarcia
c) coś innego?
Sk_uter

Ogólnie to chciałbym coś takiego:

1. Jeden moduł z otwieraniem bramy oraz funkcji bramki (czy tam drugiej bramy, aby szło wybrać czujnik w dwóch wejściach), aktualnie nie mogę wybrać 1 czujnika do dwóch kanałów, czy to dałoby się zrobić?

2. Czy idzie tak podłączyć napęd, aby informował mnie jak cała brama będzie zamknięta to zmienił stan w aplikacji na zamknięte? Bo teraz jest, że lekko się otworzy to w aplikacji mam, że jest otwarta.

3. Późniejsza dodatkowa opcja, bo będę obok instalował skrzynkę z czujnikiem i tutaj mam już przygotowane moduł SBW-01 ewetualnie mogę go zamienić na 02 i tutaj prąd mogę dać z napędu bramy, aby nie kombinować z dodatkowymi zasilaczami? No i zostanie mi 1 czujnik czy mógłbym go wykorzystać jako czujnik pośredni do otwierania bramy?

Return to “ZAMEL SBW-02”