Mam sonoff Basic R2 . Przerobiłem go na beznapieciowe . Będzie wykorzystany do otwierania bramy . Chciałem zapytać do którego miejsca na płytce należy podłączyć kontaktrony ?
Wgrany soft Supla
Sonoff Basic R2 - gdzie podpiąć kontaktron?
-
arturbiel
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by arturbiel on Wed Sep 20, 2023 5:11 am, edited 1 time in total.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Jak się nie boi to w sumie co zabraniać.
Generalnie masz do wyboru rx i tx więc wielkiego wyboru nie masz co do podpięcia kontaktronu, z tego co pamiętam to działa tylko na jednym z powyższych.
A tak na margniecie czy dać sonoffa z transformatorem na płytce czy dać oddzielny zasilacz 230 na 5V i dalej jakiegoś wemosa zamykając wszystko w puszce to różnica nie wielka.
Do bram najlepiej wykorzystać 12V lub 24v z automatu bramowego i wtedy niskonapięciowy modół - w tedy to ma sens.
Generalnie masz do wyboru rx i tx więc wielkiego wyboru nie masz co do podpięcia kontaktronu, z tego co pamiętam to działa tylko na jednym z powyższych.
A tak na margniecie czy dać sonoffa z transformatorem na płytce czy dać oddzielny zasilacz 230 na 5V i dalej jakiegoś wemosa zamykając wszystko w puszce to różnica nie wielka.
Do bram najlepiej wykorzystać 12V lub 24v z automatu bramowego i wtedy niskonapięciowy modół - w tedy to ma sens.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Można dać jakiegoś wemosa i przetwornicę step-down. Nie wiemy, gdzie autor chce to podłączyć. Zdarzają się sterowniki bram, które nie mają wyjścia do zasilenia zewnętrznych urządzeń.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Pietras81
Dokładnie tak jak Robert napisałeś można dać wszystko ale patrząc na ceny gotowych modułów z zasilaniem w granicach 5-24v, esp i przekaźnikiem jest tyle do wboru że szkoda zabawy. Ja osobiście mam przy bramie Yunshan z dolutowanym przekaźnikiem do furtki, zrobiłem na próbę i działa do dziś, kupiłem i czeka moduł dwuprzekaźnikowy ale jak działa to szkoda wymieniać.Robert Błaszczak wrote: Wed Sep 20, 2023 5:03 am Można dać jakiegoś wemosa i przetwornicę step-down. Nie wiemy, gdzie autor chce to podłączyć. Zdarzają się sterowniki bram, które nie mają wyjścia do zasilenia zewnętrznych urządzeń.
Do bram szkoda na siłę pchać się w 230V
-
arturbiel
W moim sterowniku bramy jest sterowanie masą. A sam sterownik tez jest na 220 V .
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Nie ma znaczenia, jakim stanem logicznym jest sterowanie w Twojej bramie. Dodatkowy sterownik Wi-Fi (na dodatek miernej jakości, chińskiej produkcji) zasilany z 230V to ryzyko powstania np. przepięcia i uszkodzenia drogiego sterownika bramy. Dlatego nie polecamy na forum takiego podłączenia, jeśli masz możliwość zasilania dodatkowych urządzeń ze sterownika bramowego. Jeśli już nie chcesz kupić porządnego SBW-02, to @Piertas81 podał Ci rozwiązanie nazywające się Yunshan.
Co masz za sterownik bramowy?
Co masz za sterownik bramowy?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Pietras81
Z chińskich wynalazków Sonoffa może być np. Sonoff sv
jeśli mają być 2 przekaźniki to np.
https://pl.aliexpress.com/item/10050034 ... Redirect=y
jeśli mają być 2 przekaźniki to np.
https://pl.aliexpress.com/item/10050034 ... Redirect=y
Sonoff SV jest - w/g mnie - jakimś rozwiązaniem. Tani, można podpiąć drugi przekaźnik (u mnie GPIO14) i jedno z wejść oprogramować jako sensor (GPIO4). Jest też GPIO5 do łatwego wykorzystania. Zasilanie -5-24V. Wszystko fajnie wyprowadzone na płytce. Tego zrobiłem dla próby, ale dwie szt. bez drugiego przekaźnika działają już dwa lata na bramach. Mogę polecić!
Innym ciekawym rozwiązaniem (w/g mnie
)może być HW-622. Zasilanie 5-28V i ma już gotowe optycznie izolowane wejście (np. sensor).
Innym ciekawym rozwiązaniem (w/g mnie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
arturbiel
Dobra przekonaliscie mnie , bezpieczeństwo najważniejsze . Zastosuje ta płytkę z 2 przekaźnikami z tego linku z AliExpress . Jak do niej wgrać suple oraz gdzie maja być wpięte konaktrony? Ma ktoś schemat ?