Sonoff Basic R2 - gdzie podpiąć kontaktron?

arturbiel

Mam sonoff Basic R2 . Przerobiłem go na beznapieciowe . Będzie wykorzystany do otwierania bramy . Chciałem zapytać do którego miejsca na płytce należy podłączyć kontaktrony ?

Wgrany soft Supla
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by arturbiel on Wed Sep 20, 2023 5:11 am, edited 1 time in total.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

230V do bramy?????!!!! Ile razy to już było mówione aby nie stosować tych modułów.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Jak się nie boi to w sumie co zabraniać.
Generalnie masz do wyboru rx i tx więc wielkiego wyboru nie masz co do podpięcia kontaktronu, z tego co pamiętam to działa tylko na jednym z powyższych.

A tak na margniecie czy dać sonoffa z transformatorem na płytce czy dać oddzielny zasilacz 230 na 5V i dalej jakiegoś wemosa zamykając wszystko w puszce to różnica nie wielka.
Do bram najlepiej wykorzystać 12V lub 24v z automatu bramowego i wtedy niskonapięciowy modół - w tedy to ma sens.
https://pietras-81.aqi.eco/
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Można dać jakiegoś wemosa i przetwornicę step-down. Nie wiemy, gdzie autor chce to podłączyć. Zdarzają się sterowniki bram, które nie mają wyjścia do zasilenia zewnętrznych urządzeń.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pietras81

Robert Błaszczak wrote: Wed Sep 20, 2023 5:03 am Można dać jakiegoś wemosa i przetwornicę step-down. Nie wiemy, gdzie autor chce to podłączyć. Zdarzają się sterowniki bram, które nie mają wyjścia do zasilenia zewnętrznych urządzeń.
Dokładnie tak jak Robert napisałeś można dać wszystko ale patrząc na ceny gotowych modułów z zasilaniem w granicach 5-24v, esp i przekaźnikiem jest tyle do wboru że szkoda zabawy. Ja osobiście mam przy bramie Yunshan z dolutowanym przekaźnikiem do furtki, zrobiłem na próbę i działa do dziś, kupiłem i czeka moduł dwuprzekaźnikowy ale jak działa to szkoda wymieniać.

Do bram szkoda na siłę pchać się w 230V
arturbiel

W moim sterowniku bramy jest sterowanie masą. A sam sterownik tez jest na 220 V .
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Nie ma znaczenia, jakim stanem logicznym jest sterowanie w Twojej bramie. Dodatkowy sterownik Wi-Fi (na dodatek miernej jakości, chińskiej produkcji) zasilany z 230V to ryzyko powstania np. przepięcia i uszkodzenia drogiego sterownika bramy. Dlatego nie polecamy na forum takiego podłączenia, jeśli masz możliwość zasilania dodatkowych urządzeń ze sterownika bramowego. Jeśli już nie chcesz kupić porządnego SBW-02, to @Piertas81 podał Ci rozwiązanie nazywające się Yunshan.
Co masz za sterownik bramowy?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pietras81

Z chińskich wynalazków Sonoffa może być np. Sonoff sv
jeśli mają być 2 przekaźniki to np.
https://pl.aliexpress.com/item/10050034 ... Redirect=y
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Sonoff SV jest - w/g mnie - jakimś rozwiązaniem. Tani, można podpiąć drugi przekaźnik (u mnie GPIO14) i jedno z wejść oprogramować jako sensor (GPIO4). Jest też GPIO5 do łatwego wykorzystania. Zasilanie -5-24V. Wszystko fajnie wyprowadzone na płytce. Tego zrobiłem dla próby, ale dwie szt. bez drugiego przekaźnika działają już dwa lata na bramach. Mogę polecić!

Innym ciekawym rozwiązaniem (w/g mnie :D )może być HW-622. Zasilanie 5-28V i ma już gotowe optycznie izolowane wejście (np. sensor).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
arturbiel

Dobra przekonaliscie mnie , bezpieczeństwo najważniejsze . Zastosuje ta płytkę z 2 przekaźnikami z tego linku z AliExpress . Jak do niej wgrać suple oraz gdzie maja być wpięte konaktrony? Ma ktoś schemat ?

Return to “Pomoc”