Reakcje

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Napęd wraz ze sterownikiem bramy musiałby wystawiać takie informacje. A takich urządzeń na rynku nie ma. Bo nie ma na to zapotrzebowania. Kiedyś widziałem gdzieś napęd z pamięcią zdarzeń i portem USB, ale to było do bram przemysłowych i kosztowało sporo PLN.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
xor2

Może to jest ciut off-topic ale mam pytanie.

Podjechal dzisiaj kurier. Zona zdalnie otworzyla mu brame. Wjechal i wyjechal. Dostalismy pusha z reakcji ze brama otwarta.
Próbowała pozniej ja zamknac, ale stan nie zmienial sie. Tak samo ja z apki probowalem zamknac i zero reakcji.

Zalogowalem sie na www i zamknalem ja akcja. Push o zamknieciu pojawil sie w telefonie.

Co to moglo sie wydarzyć?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

xor2 wrote: Thu Sep 21, 2023 11:10 am Może to jest ciut off-topic ale mam pytanie.

Podjechal dzisiaj kurier. Zona zdalnie otworzyla mu brame. Wjechal i wyjechal. Dostalismy pusha z reakcji ze brama otwarta.
Próbowała pozniej ja zamknac, ale stan nie zmienial sie. Tak samo ja z apki probowalem zamknac i zero reakcji.

Zalogowalem sie na www i zamknalem ja akcja. Push o zamknieciu pojawil sie w telefonie.

Co to moglo sie wydarzyć?
Supla ma sterownie komendami "otwórz", "zamknij" i "otwórz/zamknij".
Z apki jest dostępne "otwórz/zamknij", które "cyka" przekaźnikiem. Nie wiadomo co napęd zrobi z tym sygnałem - zależy to od tego, czy brama jest aktualnie w ruchu, czy nie i w jakim kierunku poruszała się poprzednio.

Polecenia "otwórz" i "zamknij" działają tak, że serwer sprawdza stan bramy na podstawie czujnika. Gdy dasz "zamknij" gdy brama ma stan "zamknięta", to nic się nie stanie. Jeśli jest otwarta, to serwer wyśle jedno cyknięcie do napędu i będzie czekać 1 min aby się stan zmienił na "zamknięta". Jeśli się zmaknie, to kończy pracę. Jeśli stan nie będzie osiągnięty, to cyknie jeszcze raz i znowu poczeka 1 min. Ilość tych prób możesz w Cloud konfigurować.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
xor2

Pierwszy raz takie cos mi sie zdarzylo tak szczerze mowiac.

Rozumiem, ze w apce nie mamy mozliwosci ustawic jakie komendy sa widoczne? Czyli dodac otworz / zamknij ktore
dziala tak samo jak z www?

(Przy roletach mam wlasnie Otworz / Zamknij, tu tak nie moze byc?

Czy warto zwiekszyc czas przekaznika z 0,5s na 1s.? Czy to cos moze wniesc?
klew

xor2 wrote: Thu Sep 21, 2023 11:41 am Pierwszy raz takie cos mi sie zdarzylo tak szczerze mowiac.

Rozumiem, ze w apce nie mamy mozliwosci ustawic jakie komendy sa widoczne? Czyli dodac otworz / zamknij ktore
dziala tak samo jak z www?

(Przy roletach mam wlasnie Otworz / Zamknij, tu tak nie moze byc?

Czy warto zwiekszyc czas przekaznika z 0,5s na 1s.? Czy to cos moze wniesc?
Z apki sterując z listy kanałów masz tylko ten "otwórz/zamknij". Na ślepo ciężko powiedzieć co dzieje się z bramą. Mogła zacząć się zamykać, a ktoś naruszył fotokomórkę i się otworzyła.

"Zamknij" możesz odpalić za pomocą sceny, którą możesz sterować z aplikacji. Ale to takie trochę na około. Wtedy osiągnięcie właściwego stanu też może zająć kilka minut.
SOYER
Been thanked: 2 times

Kamera na bramę i problem rozwiązany😁, będziesz widział co się dzieje. Mnie kiedyś wkurzyły pieski sąsiada które bawiły się pół dnia w świetle fotokomórek. Jak nie ma kto wygonić psów to bramy nie zamkniesz.
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
xor2

Dokładnie tak! :D Już wypatrzyłem kamerę WIFI z dostępem do Clauda :D

Jeśli można wklejać linki to może komuś się przyda (można podglądać obraz bez NVR'a):
https://ivel.pl/p26573,kamera-obrotowa- ... z-c8t.html

W Supla zmieniłem na 1 s. załączanie przekaźnika. Przypomniałem sobie, że kiedyś bywało tak, że
za pierwszym razem Otwórz / Zamknij bramę - brama nie reagowała i dopiero za 2 razem "szła". Więc możliwe, że
sterownik potrzebował dłuższego impulsu .. zobaczymy w praniu :)

Przetestowałem zamykanie bramy ze sceny funkcją: "Zamknij", przerywając operację fotokomórką. Brama po minucie pięknie
się zamknęła ponownie.

Pytanie: Dlaczego nie ma Otworz i Zamknij w apce (jak w roletach)? Lub czemu nie można zdefiniować dostępnych akcji w apce? :(
pzygmunt
Been thanked: 59 times

xor2 wrote: Fri Sep 22, 2023 6:29 am Pytanie: Dlaczego nie ma Otworz i Zamknij w apce (jak w roletach)? Lub czemu nie można zdefiniować dostępnych akcji w apce? :(
Po prostu te akcje pojawiły się dużo później, a priorytety spowodowały, że jeszcze tego nie dodaliśmy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
xor2

Chyba zatrudnię się u Was jako programista wolontariusz :D

Rozumiem, że to też jest na todo liście :) Dzięki za odpowiedź!
klew

xor2 wrote: Fri Sep 22, 2023 7:19 am Chyba zatrudnię się u Was jako programista wolontariusz :D

Rozumiem, że to też jest na todo liście :) Dzięki za odpowiedź!
Większość kodu jest otwarta, więc można robić zmiany i wstawiać PR.
Tylko zanim coś zaczniesz na serio robić, to zapoznaj się z CLA (licencja), którą trzeba podpisać zanim będziemy mogli zaakceptować PR (wiele osób ma z tym jakieś trudności).

Przy zmianach w apkach jest też trudność polegająca na tym, że utrzymujemy osobne apki na Android i iOS, więc dobrze gdy zmiany idą równolegle.

Ogólnie też cały system jest dość mocno rozbudowany i trzeba pamiętać o wielu wyjątkach. To że coś wydaje się proste, wcale nie oznacza, że takie jest ;)

Return to “Pomoc”