Problem z całkowitym zawieszaniem się modułów LIW, SRW, SBW oraz ROW.
-
adamaa
Sterownik się zawiesza, przycisk konfiguracji nie reaguję,muszę wyłączć zasilanie na 10 sekund I wtedy mogę na nowo skonfigurować
-
and111
U mnie podobna sytuacja zdarzyła się z MEW 01 LITE. Nie zaglądałem jakiś czas na moduł. Jak pojawiło się info o nowym sofcie, to chciałem zrobić aktualizację. Okazało się, że moduł jest niedostępny. Nie świeciły na nim kontrolki faz. Moduł nie reagował na przycisk.pzygmunt wrote: Mon Sep 04, 2023 9:02 am Drodzy użytkownicy, w ostatnim miesiącu otrzymaliśmy kilka zgłoszeń opisujących problem z zawieszaniem się modułów LIW, SRW, SBW oraz ROW tuż po podłączeniu zasilania (również po resecie). Z opisu użytkowników wynikało, że moduł nie reaguje na sterowanie z przycisku, a w aplikacji widoczny jest jako niedostępny (dioda nie miga). Problem rozwiązuje jedynie ponowny reset zasilania. Ściągnęliśmy kilka urządzeń z rynku i okazało się, że urządzenia mają problem z pamięcią flash w obszarze bootloader-a. Polega on na tym, że podczas odczytu pamięci zwracane są losowe dane co przekłada się na błędną sumę kontrolną i uniemożliwia uruchomienie oprogramowania. Zaobserwowaliśmy również, że ponowne wgranie bootloader-a „naprawia” pamięć flash i rozwiązuje problem. Na chwilę obecną nie znamy źródła problemu. Podejrzewamy, że dotyczy on określonej partii podzespołów elektronicznych. Na koniec dobra informacja. Program ładujący czyli tzw. „Bootloader” można ponownie wgrać online, dlatego przygotowaliśmy specjalną aktualizację, która po wgraniu, przeprowadza test pamięci programu ładującego i jeśli wykryje błędy naprawia pamięć wgrywając ponownie oprogramowanie. W związku z powyższym prosimy o kontakt wszystkie osoby, które zauważyły u siebie całkowite zawieszanie się urządzeń wymagające resetu zasilania. Prosimy kontaktować się za pomocą, poczty email, messengera lub forum.supla.org.
Musiałem wyłączyć zasilanie, żeby "ruszył". Zaktualizowałem oprogramowanie i moduł działa do dziś.
Po sprawdzeniu w aplikacji okazało się, że moduł nie rejestrował i nie przesyłał danych od 6 sierpnia do 18 sierpnia, czyli do dnia restartu.
W okresie, w którym moduł się zawiesił były burze i wielokrotnie występowały chwilowe zaniki napięcia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Raz próbowałem wywołać to poprzez sciąganie zasilania przez eskę, ale akurat wtedy się nie zawiesił. Dziś spróbuje zmienić mu dane do wifi tak żeby cały czas był ofline i zastawię go na noc. Jutro dam znać.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
@klew u mnie wczoraj całe popołudnie moduł pracował ofline (zmieniłem mu dane do logowania) i brak zawieszenia.klew wrote: Tue Oct 17, 2023 7:50 amUdało się Wam może sprawdzić te egzemplarze mini? Problem występuje, czy nie?
Zastanawiam się jak mogę zareagować w momencie gdy się zawiesi, może coś podpowiesz ? (na 6 sztuk tylko jedna mi się poarę razy zawiesieła)
Niekiedy obserwuje też takie zachowanie----> w module który się zawiesza mam podłączone do 1 kanału bardzo małe obciążenie (2-3W), drugi kanał wykorzystuje jako AT. Gdy wieczorem ide spać i wyłączam całe oświetlenie sceną to, ten kanał z małym obciązeniem potrafi się wyłączyć na 1s i powonie włączyć i tak świeci już do rana.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To nie wygląda na ten sam problem. Przy tych pozostałych modułach, zawieszenia występowały przy kilku próbach resetu zasilania.robertklepacki94 wrote: Wed Oct 18, 2023 10:32 am @klew u mnie wczoraj całe popołudnie moduł pracował ofline (zmieniłem mu dane do logowania) i brak zawieszenia.
Zastanawiam się jak mogę zareagować w momencie gdy się zawiesi, może coś podpowiesz ? (na 6 sztuk tylko jedna mi się poarę razy zawiesieła)
Niekiedy obserwuje też takie zachowanie----> w module który się zawiesza mam podłączone do 1 kanału bardzo małe obciążenie (2-3W), drugi kanał wykorzystuje jako AT. Gdy wieczorem ide spać i wyłączam całe oświetlenie sceną to, ten kanał z małym obciązeniem potrafi się wyłączyć na 1s i powonie włączyć i tak świeci już do rana.
Na razie nie mam pomysłu co może być przyczyną takiego zachowania.
Najlepsze suple dla Twojego domu