Brzmi ciekawie, ale jednak GKW-01 powinien pozostać termostatem.
Ale jak się nudzicie z ZAMEL-em to pomyślcie nad Supla Panelem PDW-01 (Panel Dotykowy WiFi) z ekranem dotykowym i wtedy to już będzie prawdziwy odjazd dla Suplamaniaków i nie tylko...
🩺 GKW-01 Testy
-
ramar4
Gural .Przydał by siè jakiś panel na ścianę
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
-
safek1
Dobrze było by dostać powiadomienie na urządzenie które wisi w salonie na ścianie nie zawsze każdy ma telefon przy sobie, a pomysłów na powiadomienia jak widać po forum nie brakuje. Zawsze można nie korzystać z dodatkowych opcji, wiadomo w sypialni nie ustawie powiadomienia o skrzynce pocztowej ale już o zalaniu jak najbardziej. Panel też by się przydał sonoff ma chyba coś podobnego.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jest dostępna aktualizacja dla GKW-01 - więcej info tutaj: viewtopic.php?t=13876
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Gang
Jak myślicie o dodatkowych funkcjach to spoko byłoby jakby też gkw prezentowal temperature na zewnątrz.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Też chyba nie jestem zwolennikiem dokładania funkcji nie związanych z termostatem. Samo GKW ma skromny wyświetlacz w sensie ilości "pikseli" i powiadomienia będą nieczytelne i niewiele wnoszące. Przykładowe powiadomienie o poziomie nieczystości powinno od pewnego poziomu wyświetlać się cały czas (bo jak mnie nie będzie w pokoju to nie zauważę chwilowego powiadomienia). Czyli dodatkowych ileś pikseli na same powiadomienia (lub przewijanie ekranów co kilka sek). Nie trafia to do mnie.
Chyba, że miałoby to pójść w taką stronę jak panel sonoffa tylko ze zintegrowanym termostatem to mogłoby być ciekawe. Taki mini wall panel z lcd lub oled + funkcja termostatu.
Chyba, że miałoby to pójść w taką stronę jak panel sonoffa tylko ze zintegrowanym termostatem to mogłoby być ciekawe. Taki mini wall panel z lcd lub oled + funkcja termostatu.
YoMan
-
Jamal88
To by była fajna opcja. Podpięcie do jednego GKW czujnika zew. i możliwość zaprogramowania tak aby pozostałe GKW mogły również wyświetlać odczyt z tego czujnika.Gang wrote: Fri Sep 22, 2023 7:48 am Jak myślicie o dodatkowych funkcjach to spoko byłoby jakby też gkw prezentowal temperature na zewnątrz.
Chciałbym jeszcze raz dopytać o te NTC, a jeżeli to tajemnica, to czy "standardowe" które można nabyć na allegro/w sklepach będą generować sporo problemów? Będzie to zamontowane jak na zdjęciach, aczkolwiek mam już puszki przygotowane pod GKW i rurki puszczone w ścianie, niestety elektrycy dali karbowane zamiast gładkich, jest to otynkowane i dość sporo problemu przez to już przełożyć przewody, bo zahaczają się. Także jeżeli dojdzie kolejny kąt 90° żeby zjechać z tym na podłogę to będzie to niemożliwe, wiec muszę już teraz wcisnąć te czujniki póki mam dostęp od dołu żeby próbować to jakoś przeciągnąć.klew wrote: Wed Sep 06, 2023 1:08 pm Nie wiem czy mogę podawać konkretny model, może niech Mirek się wypowie.
Odnośnie montażu GKW w łazience - nie mam pojęcia.
Montaż GKW w łazience to ryzyko, duże szanse, że wilgotność uszkodzi moduł?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie ma czegoś takiego jak "standardowe" NTC. Każdy NTC ma swoje parametry pracy. Ogólnie parametr "B" ma dość marginalny wpływ na pomiary.Jamal88 wrote: Wed Oct 04, 2023 10:56 am Chciałbym jeszcze raz dopytać o te NTC, a jeżeli to tajemnica, to czy "standardowe" które można nabyć na allegro/w sklepach będą generować sporo problemów? Będzie to zamontowane jak na zdjęciach, aczkolwiek mam już puszki przygotowane pod GKW i rurki puszczone w ścianie, niestety elektrycy dali karbowane zamiast gładkich, jest to otynkowane i dość sporo problemu przez to już przełożyć przewody, bo zahaczają się. Także jeżeli dojdzie kolejny kąt 90° żeby zjechać z tym na podłogę to będzie to niemożliwe, wiec muszę już teraz wcisnąć te czujniki póki mam dostęp od dołu żeby próbować to jakoś przeciągnąć.
Montaż GKW w łazience to ryzyko, duże szanse, że wilgotność uszkodzi moduł?
Może Mirek by udostępnił info o tym jaki NTC będzie w GKW?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Jamal88
Mam dokładnie Salus FS300. Byłby ktoś w stanie odpowiedzieć?klew wrote: Wed Oct 04, 2023 11:12 am Nie ma czegoś takiego jak "standardowe" NTC. Każdy NTC ma swoje parametry pracy. Ogólnie parametr "B" ma dość marginalny wpływ na pomiary.
Może Mirek by udostępnił info o tym jaki NTC będzie w GKW?
Kolega był u mnie i próbował widzę. Akurat robiłem przymiarkę i niestety trzeba trochę poćwiczyć, póki jest dostęp od dołu idzie to ogarnąć, później będzie ewidentnie problem. Niestety te rurki karbowane nie idą idealnie prosto i nawet dzięki zaokrągleniu czujników klinują się one w środku. Mam ich w sumie 5 i chciałbym uniknąć rycia otynkowanych ścian żeby czujniki wymieniać.robertklepacki94 wrote: Wed Oct 04, 2023 11:17 am Czujniki NTC mają dać sztywne przewody i zaokrąglone końcówi, bardzo dobrze wchodzą nawet w rurę karbowaną także myśle że nie ma co się martwić.