🩺 GKW-01 Testy

Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Brzmi ciekawie, ale jednak GKW-01 powinien pozostać termostatem.
Ale jak się nudzicie z ZAMEL-em to pomyślcie nad Supla Panelem PDW-01 (Panel Dotykowy WiFi) z ekranem dotykowym i wtedy to już będzie prawdziwy odjazd dla Suplamaniaków i nie tylko...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
ramar4

Gural .Przydał by siè jakiś panel na ścianę
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
safek1

Dobrze było by dostać powiadomienie na urządzenie które wisi w salonie na ścianie nie zawsze każdy ma telefon przy sobie, a pomysłów na powiadomienia jak widać po forum nie brakuje. Zawsze można nie korzystać z dodatkowych opcji, wiadomo w sypialni nie ustawie powiadomienia o skrzynce pocztowej ale już o zalaniu jak najbardziej. Panel też by się przydał sonoff ma chyba coś podobnego.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jest dostępna aktualizacja dla GKW-01 - więcej info tutaj: viewtopic.php?t=13876
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Gang

Jak myślicie o dodatkowych funkcjach to spoko byłoby jakby też gkw prezentowal temperature na zewnątrz.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Też chyba nie jestem zwolennikiem dokładania funkcji nie związanych z termostatem. Samo GKW ma skromny wyświetlacz w sensie ilości "pikseli" i powiadomienia będą nieczytelne i niewiele wnoszące. Przykładowe powiadomienie o poziomie nieczystości powinno od pewnego poziomu wyświetlać się cały czas (bo jak mnie nie będzie w pokoju to nie zauważę chwilowego powiadomienia). Czyli dodatkowych ileś pikseli na same powiadomienia (lub przewijanie ekranów co kilka sek). Nie trafia to do mnie.

Chyba, że miałoby to pójść w taką stronę jak panel sonoffa tylko ze zintegrowanym termostatem to mogłoby być ciekawe. Taki mini wall panel z lcd lub oled + funkcja termostatu.
YoMan

Gang wrote: Fri Sep 22, 2023 7:48 am Jak myślicie o dodatkowych funkcjach to spoko byłoby jakby też gkw prezentowal temperature na zewnątrz.
To by była fajna opcja. Podpięcie do jednego GKW czujnika zew. i możliwość zaprogramowania tak aby pozostałe GKW mogły również wyświetlać odczyt z tego czujnika.
klew wrote: Wed Sep 06, 2023 1:08 pm Nie wiem czy mogę podawać konkretny model, może niech Mirek się wypowie.
Odnośnie montażu GKW w łazience - nie mam pojęcia.
Chciałbym jeszcze raz dopytać o te NTC, a jeżeli to tajemnica, to czy "standardowe" które można nabyć na allegro/w sklepach będą generować sporo problemów? Będzie to zamontowane jak na zdjęciach, aczkolwiek mam już puszki przygotowane pod GKW i rurki puszczone w ścianie, niestety elektrycy dali karbowane zamiast gładkich, jest to otynkowane i dość sporo problemu przez to już przełożyć przewody, bo zahaczają się. Także jeżeli dojdzie kolejny kąt 90° żeby zjechać z tym na podłogę to będzie to niemożliwe, wiec muszę już teraz wcisnąć te czujniki póki mam dostęp od dołu żeby próbować to jakoś przeciągnąć.

Montaż GKW w łazience to ryzyko, duże szanse, że wilgotność uszkodzi moduł?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jamal88 wrote: Wed Oct 04, 2023 10:56 am Chciałbym jeszcze raz dopytać o te NTC, a jeżeli to tajemnica, to czy "standardowe" które można nabyć na allegro/w sklepach będą generować sporo problemów? Będzie to zamontowane jak na zdjęciach, aczkolwiek mam już puszki przygotowane pod GKW i rurki puszczone w ścianie, niestety elektrycy dali karbowane zamiast gładkich, jest to otynkowane i dość sporo problemu przez to już przełożyć przewody, bo zahaczają się. Także jeżeli dojdzie kolejny kąt 90° żeby zjechać z tym na podłogę to będzie to niemożliwe, wiec muszę już teraz wcisnąć te czujniki póki mam dostęp od dołu żeby próbować to jakoś przeciągnąć.

Montaż GKW w łazience to ryzyko, duże szanse, że wilgotność uszkodzi moduł?
Nie ma czegoś takiego jak "standardowe" NTC. Każdy NTC ma swoje parametry pracy. Ogólnie parametr "B" ma dość marginalny wpływ na pomiary.

Może Mirek by udostępnił info o tym jaki NTC będzie w GKW?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Czujniki NTC mają dać sztywne przewody i zaokrąglone końcówi, bardzo dobrze wchodzą nawet w rurę karbowaną także myśle że nie ma co się martwić.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Jamal88

klew wrote: Wed Oct 04, 2023 11:12 am Nie ma czegoś takiego jak "standardowe" NTC. Każdy NTC ma swoje parametry pracy. Ogólnie parametr "B" ma dość marginalny wpływ na pomiary.

Może Mirek by udostępnił info o tym jaki NTC będzie w GKW?
Mam dokładnie Salus FS300. Byłby ktoś w stanie odpowiedzieć?
robertklepacki94 wrote: Wed Oct 04, 2023 11:17 am Czujniki NTC mają dać sztywne przewody i zaokrąglone końcówi, bardzo dobrze wchodzą nawet w rurę karbowaną także myśle że nie ma co się martwić.
Kolega był u mnie i próbował widzę. Akurat robiłem przymiarkę i niestety trzeba trochę poćwiczyć, póki jest dostęp od dołu idzie to ogarnąć, później będzie ewidentnie problem. Niestety te rurki karbowane nie idą idealnie prosto i nawet dzięki zaokrągleniu czujników klinują się one w środku. Mam ich w sumie 5 i chciałbym uniknąć rycia otynkowanych ścian żeby czujniki wymieniać.

Return to “Nowości”