Zdefiniowałem "SD ElectricityMeterParsed" jako miernik wyprodukowanej (bez zużytej) energii z mikroinstalacji i mam takie obserwacje:
- energia zarejestrowana w ten sposób jest traktowana znakiem 'minus' , to oczywiście zgodne z założeniem gdy jest też energia pobrana ale nie pojawiają się odczyty w cloud.supla.org w aplikacji natomiast są widoczne
- ani w cloud ani w app nie jest widoczna historia odczytów
i pytanie:
czy jest możliwość zdefiniowania 'rvr_act_energy' dla całego urządzenia a nie dla poszczególnych kanałów?
pozdrowienia.
Supla-device i licznik energii elektrycznej
-
Hobo
-------------------------------------------------------------------------------
Jeśli nie uważałeś jak robiłeś to rób jak uważasz.
Jeśli uważałeś to bądź pewny tego co zrobiłeś.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Supla obecnie ma po prostu liczniki energii, które rejestrują przepływ energii w jedną, lub drugą stronę.Hobo wrote: Fri Sep 22, 2023 9:29 am Zdefiniowałem "SD ElectricityMeterParsed" jako miernik wyprodukowanej (bez zużytej) energii z mikroinstalacji i mam takie obserwacje:
- energia zarejestrowana w ten sposób jest traktowana znakiem 'minus' , to oczywiście zgodne z założeniem gdy jest też energia pobrana ale nie pojawiają się odczyty w cloud.supla.org w aplikacji natomiast są widoczne
- ani w cloud ani w app nie jest widoczna historia odczytów
i pytanie:
czy jest możliwość zdefiniowania 'rvr_act_energy' dla całego urządzenia a nie dla poszczególnych kanałów?
pozdrowienia.
Ja osobiście falownik konfiguruję sobie jako "dodanią energię", co jest pokazywane w kilku miejscach jako "zużycie", ale jakoś z tym żyję
Historia jest zapisywana w cloud i w apkach co 10 min. Także muszą tam być jakieś dane zapisane, aby coś się wyświetliło.
Nie rozumiem pytania o rvr_act_energy.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Hobo
Według instrukcji 'rvr_act_energy' powinno być skonfigurowane w sekcji dla wartości faza 1:
czy taka definicja dotyczy całości? bo jednak sugestią jest podział na fazy
czy 'expiration_time_sec' oraz 'refresh_time_ms' ma jakieś znaczenie?
Code: Select all
- type: ElectricityMeterParsed
parser:
type: Json
source:
type: File
file: file.json
phase_1:
- voltage: voltage_at_phase_1_v
- fwd_act_energy: total_energy_consumption_kwh
- rvr_act_energy: total_energy_production_kwh
- power_active: current_power_consumption_kw
multiplier: 1000
- rvr_power_active: current_power_production_kw
multiplier: 1000czy 'expiration_time_sec' oraz 'refresh_time_ms' ma jakieś znaczenie?
-
klew
Liczniki energii w Supli są tylko z podziałem na fazy. Jak masz jedyną wartość to wrzuć wszystko jako faza 1 i będzie ok.Hobo wrote: Fri Sep 22, 2023 8:01 pm Według instrukcji 'rvr_act_energy' powinno być skonfigurowane w sekcji dla wartości faza 1:czy taka definicja dotyczy całości? bo jednak sugestią jest podział na fazyCode: Select all
- type: ElectricityMeterParsed parser: type: Json source: type: File file: file.json phase_1: - voltage: voltage_at_phase_1_v - fwd_act_energy: total_energy_consumption_kwh - rvr_act_energy: total_energy_production_kwh - power_active: current_power_consumption_kw multiplier: 1000 - rvr_power_active: current_power_production_kw multiplier: 1000
czy 'expiration_time_sec' oraz 'refresh_time_ms' ma jakieś znaczenie?
Exp time i refresh time mają znaczenie. Pierwsze zmieni pomiary na niedostępne jeśli ostania modyfikacja pliku źródłowego była dawniej już exp time.
A refresh time określa co jaki czas ma być robiona próba odczytu i aktualizacji danych
-
Hobo
Cześć,
czy na podstawie klasy dla licznika energii elektrycznej mogłaby powstać klasa niejako dedykowana dla falowników?
I np. z możliwością dodania kanałów pomiarowych - tak, liczba mnoga - z urządzeń które takie kanały posiadają?
Na przykład domyślnie wszystkie istniejące lub wybiórczo poprzez manualne dodanie.
czy na podstawie klasy dla licznika energii elektrycznej mogłaby powstać klasa niejako dedykowana dla falowników?
I np. z możliwością dodania kanałów pomiarowych - tak, liczba mnoga - z urządzeń które takie kanały posiadają?
Na przykład domyślnie wszystkie istniejące lub wybiórczo poprzez manualne dodanie.
Last edited by Hobo on Fri Oct 13, 2023 9:23 pm, edited 1 time in total.
-
klew
Supla obecnie ma tylko kanał "licznika energii" (1-3 fazowy) oraz licznik energii na bazie licznika impulsów (więc zlicza tylko energię bez dodatkowych parametrów pomiarowych).Hobo wrote: Fri Oct 13, 2023 9:07 am Cześć,
Jest w planach dodanie dedykowanej funkcji dla falowników, ale nie mam pojęcia, czy i kiedy to będzie zrealizowane. Także w supla-device tego dodać się nie da, dopóki serwery tego nie wspierają.
Nie wiem co rozumiesz przez "kanały pomiarowe". Do urządzenia możesz dodać "dowolną ilość" liczników energii.
-
Hobo
Do urządzenia tak ale już do kanału typu przekaźnik stworzonego w urządzeniu dodać można tylko jeden "powiązany kanał pomiarowy".
A tak mi się wydaje, że gdyby dla kanału przekaźnik w urządzeniu typu licznik można było dodać kanały pomiarowe z innych urządzeń to jest to jakiś sposób na dane i wykres wyprodukowane/zużyte.
Chyba że... czy Twoja sugestia na rozwiązanie to stworzenie urządzenia typu licznik właśnie z np. 5 kanałami typu przekaźnik i do każdego z nich dodanie dostępnych kanałów typu licznik? Czy te dane będą się jakoś "rozliczać"?
A tak mi się wydaje, że gdyby dla kanału przekaźnik w urządzeniu typu licznik można było dodać kanały pomiarowe z innych urządzeń to jest to jakiś sposób na dane i wykres wyprodukowane/zużyte.
Chyba że... czy Twoja sugestia na rozwiązanie to stworzenie urządzenia typu licznik właśnie z np. 5 kanałami typu przekaźnik i do każdego z nich dodanie dostępnych kanałów typu licznik? Czy te dane będą się jakoś "rozliczać"?
-
klew
Nadal nie rozumiem.Hobo wrote: Fri Oct 13, 2023 10:04 pm Do urządzenia tak ale już do kanału typu przekaźnik stworzonego w urządzeniu dodać można tylko jeden "powiązany kanał pomiarowy".
Do przekaźnika można podłączyć jeden kanał pomiarowy, aby mieć możliwość podglądu ile to konkretne urządzenie zużywa energii.
Obecnie w supli nie ma żadnych rozliczeń energii z różnych kanałów. Możesz mieć licznik dwukierunkowy, który pokaże ile energii poszło w jedną i drugą stronę, albo liczniki jednokierunkowe, które pokazują ile energii urządzenie pobrało.
Jest w planach rozbudowa tych funkcjonalności związanych z energią, się szczegółów jeszcze nie ma.
-
Hobo
Wyobraźnia mnie poniosła...klew wrote: Sat Oct 14, 2023 6:46 amNadal nie rozumiem.Hobo wrote: Fri Oct 13, 2023 10:04 pm Do urządzenia tak ale już do kanału typu przekaźnik stworzonego w urządzeniu dodać można tylko jeden "powiązany kanał pomiarowy".
Do przekaźnika można podłączyć jeden kanał pomiarowy, aby mieć możliwość podglądu ile to konkretne urządzenie zużywa energii.
Obecnie w supli nie ma żadnych rozliczeń energii z różnych kanałów. Możesz mieć licznik dwukierunkowy, który pokaże ile energii poszło w jedną i drugą stronę, albo liczniki jednokierunkowe, które pokazują ile energii urządzenie pobrało.
Jest w planach rozbudowa tych funkcjonalności związanych z energią, się szczegółów jeszcze nie ma.
Ale mam nadzieję do falownika będzie można dodawać inne (wszystkie dostępne) kanały licznikowe dostępne w urządzeniach...