Problem z połączeniem routera od inea

byniom
Been thanked: 1 time

Witam i mam taki problem . Chciałem u córki podłączyć sonoofy mini a że musiałem do niej jechać 200km wiec postanowiłem ze wszystko sobie ustawię w domu a u niej tylko podłączą . Tak więc zrobiłem wpisując w sonnofy login i hasło do jej sieci tworząc hotspota na tablecie w domu i wszystko się pięknie połączyło . Córka już mogła sterować ze swojej aplikacji tymi sonoffami ( one były chwilowo u mnie) . Kiedy podłączyłem sonoofy u niej nie widziały jej sieci która wcześniej była zaprogramowana. Po ponownym wprowadzeniu sonoffa w tryb konfiguracji i próbie dodania z aplikacji na smartfonie sonoff znalazł sieć , tak bynajmniej się wydaje bo dioda przestała szybko migać , sonoff załączył i przełączył światło tak jak by wszystko się w nim ustawiło natomiast nie dodał się do aplikacji w telefonie i systemie supla. W supli miałem też aktywne dodawanie urządzeń . Pomyślałem że coś poknociłem w czasie konfiguracji przez hotspota u mnie w domu i przywiozłem je do siebie. Po podłączeniu i stworzeniu hotspota uruchomiły się od strzała. Przypuszczam że problemem jest jej router światłwodowy od INEA. Czy ktoś miał już taki problem i wie gdzie szukać punktu zaczepnego ?
Duch__
Been thanked: 6 times

1. SSID i hasło wifi muszą się zgadzać
2. Rejestracja urządzeń jest wymagana tylko przy pierwszym dodawaniu urządzenia do cloud, potem jest niepotrzebna.
3. Pula adresów w routerze musi być wystarczająca na pokrycie wszystkich urządzeń
4. Sieć wifi musi być 2.4GHz dla urządzeń supla
5. Zasięg wifi.
6. Jak brzmi treść last state z urządzeń w momencie jak byłeś u córki i były problemy?
byniom

Hasło i login było prawidłowe , możliwe że ma ustawione coś w routerze ale że było juz dość późno więc sobie odpuściłem w grzebaniu. Co do puli to tylko na chwile obecną w sieci chodzi laptop i telefon więc raczej nie powinno być problemu z dodaniem modułów. Czy może być problemem ustawienie zabezpieczeń zapory na wysokie w takim routerze ?
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Raczej router wystawia sieć o tej samej nazwie na 2.4ghz i 5ghz, zabawki też nie lubią sieci mix b/g/n lepiej ustawić po prostu n
byniom

Tak mi o tym zaświtało tylko dlaczego sonoff przestał migać dioda na konfigurację a zachował się tak jak by sie połaczył . Następnym razem zmienię nazwy sieci żeby było wiadomo która jest która . Telefon mam z wifi 5g więc tutaj wszystko się łączyło i nawet nie zwróciłem uwagi a moduł mógł głupiec.
Patryk

Możliwe, że:
viewtopic.php?p=151502#p151502
Bo obecnie GG obsługuje tylko tryb pracy "g":
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... Fi.cpp#L70
local

byniom wrote: Sun Sep 24, 2023 8:12 am Tak mi o tym zaświtało tylko dlaczego sonoff przestał migać dioda na konfigurację a zachował się tak jak by sie połaczył . Następnym razem zmienię nazwy sieci żeby było wiadomo która jest która . Telefon mam z wifi 5g więc tutaj wszystko się łączyło i nawet nie zwróciłem uwagi a moduł mógł głupiec.
Najlepiej rozdzielić sieć na 2.4 i 5.
Hotspot w telefonie działa na jednym zakresie 2.4GHz lub 5GHz (nie nadaje dwóch częstotliwości jak router).
Większość modułów działa tylko 2.4GHz.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A

Return to “Pomoc”