Dziękuje za wyjaśnienie. Mam jeszcze jedno pytanie bo z tego co doczytałem w swoim sterowniku Tybox 117 mam ustawione coś co się nazywa Zmiana podstawy czasu regulacji PI gdzie mam wybór 4 czasów od 15, 30, 45 i 60 min z tego co pamiętam to miało się to jakoś automatycznie regulować i utrzymywać zadaną temp.(Tybox fabrycznie pracują w oparciu o algorytm PI, analizującyklew wrote: Thu Oct 05, 2023 8:00 amTe opisy w cloud będą jeszcze zmieniane. Na razie są w wersji roboczej.Pietras81 wrote: Thu Oct 05, 2023 6:47 am Panowie ja zapytam o co chodzi z ustawieniem tego min czasu włączenia i wyłączenia - jeśli dobrze to rozumiem.
Min. ON time oraz Min OFF time, to minimalny czas jaki termostat ma zachować w danym stanie, nawet jeśli z pomiarów temperatury wynika co innego.
Np. ustawienie "min on time" na 60 s spowoduje, że termostat zawsze załączy się na minimum 60 s, nawet jeśli po 5 s okaże się, że temperatura jest osiągnięta i mógłby się wyłączyć.
Analogicznie ustawienie "min off time" na 120 s spowoduje, że termostat zawsze utrzyma minimum 2 min w stanie wyłączonym, nawet jeśli temperatura spadła i powinien się już załączyć.
To są ustawienia, które mają zapobiegać zbyt częstemu włączaniu/wyłączaniu
nie tylko wartość temperatury, lecz również zmiany jej wartości w czasie (szybkość
wzrostu lub spadku).), mam też opcję ustawienia histerezy ale nie korzystałem z niej nigdy, ma ktoś doświadczenie czy przejście na ustawienie sterowania grzaniem z PI cokolwiek to jest na stałą histerezę nie zerknie bardziej do mojego portfela a może w drugą stronę.