Dołączyłem do zacnego grona użytkowników projektu SUPLA i cieszę się jak małe dziecko za każdym razem jak osiągnę jakiś efekt
Mam już serwer SUPLA CLOUD na malinie w wersji 2.1 i próbuję uruchomić SUPLA Scripts ale nie o tym nie o tym, bo to nie ten temat. Dwa ROW-02 Zamela zakotwiczone w ścianie już działają, ale zapragnąłem innych rozwiązań z większymi możliwościami a nie tylko tych gotowych ze sklepu i tak mi się moduł @Espablo spodobał, że musiałem taki nabyć. Zagadałem na PW i dostałem gołe płytki, bo kolega nie miał już gotowców, ale zmobilizowało mnie to tylko do tego, a żeby nabyć wiedzy i umiejętności przy składaniu wszystkiego do kupy.
Jak na pierwszą przeze mnie tego typu robótkę, to jestem z siebie zadowolony, a kolega @Espablo to dla mnie Mistrz w tym temacie. Dziękuję przy okazji za pcb.
Do tej pory czytałem i czytałem, ale przyszedł czas na kilka pytań, bo albo nie widzę albo odpowiedzi nie mogę znaleźć.
1. Może głupie pytanie, ale jak w ESP przejść do trybu AP w module inCan, by móc zmienić ustawienia modułu? W module siedzi esp12e, trochę oczywiście miałem krzaków w konsoli zanim się z nim za pomocą konwertera USB-UART CP2102 dogadałem (o trzeciej w nocy mnie olśniło - brak wspólnej masy) ale w końcu się udało zapodać firmware InCan-Easy.
Po pierwszym starcie ustawiłem parametry rejestracji w SUPLA CLOUD i wstępne ustawienia, po restarcie ESP wstał jako klient.
Ale jak teraz tryb AP wywołać ponownie? Dodam, że próbowałem 5x zwierać button1 (jak to w ROW-02 można w ten sposób wywołać tryb AP), no ale się nie udało. Próbowałem wciskać mikroprzełącznik (skrót cfg pomyślałem od config pewnie), przytrzymywać jak w zamelu ale też nic. Przez przypadek zauważyłem w konsoli, że po naciśnięciu w miarę szybko mikroprzełącznika zmienia się cfg_counter, ale nic mi to nie mówi. Pewnie jest to tak oczywiste, jak ta wspólna masa, no ale..
2. Pierwszy moduł zmontowałem na testy, ale nie chcę go od razu usmażyć. Podłączyłem go do bramy wjazdowej pod centralę sterującą i ładnie otwiera i zamyka z wyjścia button1. Chciałem jeszcze wiedzieć czy brama jest zamknięta czy otwarta i ustawiłem sensor1 w stanie NC dla zamkniętej bramy. Przetestowałem zwierając i jest ok, ale zawahałem się w momencie podpięcia do krańcówki siłownika, gdyż jak to zbadałem, pojawia się tam wysokie napięcie a nie tylko stan NO lub NC. Co mogę z tym zrobić?
Dzięki z góry za zainteresowanie. Nie chcę już @Espablo na PW zawracać głowy, a wszelka odpowiedź w głównym wątku może przydać się potomnym, którzy jak ja trochę majsterkują, coś tam wiedzą, ale nie do końca i błądzą jak dziecko we mgle