Wsparcie dla Termostatu

kurus

krycha88 wrote: Fri Oct 06, 2023 5:30 pm Tak, niby szczegół ale teraz ta lista nie przeraża.
Ta lista teraz dużo czytelniejsza :)
Zaktualizowałem i wszystko działa ok, oled i przyciski, ale jak kolega wyżej pisał, na ciśnienie przycisku 10x od termostatu włącza tryb konfiguracyjny.

Tak wygląda mój zestaw testowy :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88
Been thanked: 5 times

kurus wrote: Fri Oct 06, 2023 6:01 pm ale jak kolega wyżej pisał, na ciśnienie przycisku 10x od termostatu włącza tryb konfiguracyjny.
Ale tak ma być ;) uruchomienie trybu konfiguracyjnego z przycisku wyłączyłem tylko dla akcji które zmieniają wartość nastawy termostatu. Teraz każdy przycisk będzie wprowadzał urządzenie w tryb konfiguracyjny oprócz tych wyżej wymienionych.
https://gui-generic-builder.supla.io/
krycha88
Been thanked: 5 times

robertklepacki94 wrote: Fri Oct 06, 2023 5:58 pm Flaga SUPLA_EXCLUDE_LITTLEFS_CONFIG to też coś związanego z termo ?
Jest to dodane testowo i będzie usunięte.
https://gui-generic-builder.supla.io/
kurus

krycha88 wrote: Fri Oct 06, 2023 6:10 pm
kurus wrote: Fri Oct 06, 2023 6:01 pm ale jak kolega wyżej pisał, na ciśnienie przycisku 10x od termostatu włącza tryb konfiguracyjny.
Ale tak ma być ;) uruchomienie trybu konfiguracyjnego z przycisku wyłączyłem tylko dla akcji które zmieniają wartość nastawy termostatu. Teraz każdy przycisk będzie wprowadzał urządzenie w tryb konfiguracyjny oprócz tych wyżej wymienionych.
Właśnie u mnie tryb konfiguracyjny włączają te przyciski dla których wybrałem akcje zwieksz temp, zmniejsz temp, wylacz/reczny/program
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

"TOTO JE VÝBORNÉ"!!! :D Działa!
W wersji 7.5.6. był pełny opis trybu pracy termostatu ("manual", "program") i dla mnie było to czytelniejsze. Często też spotykany jest tryb "AUTO" (zamiast "program"). Ale to kwestia przyzwyczajenia.

Testowo podłączyłem BME280 (chociaż do termostatu bardziej odpowiedni jest DS i chyba będzie częściej stosowany) i w konfiguracji oleda pojawiły się opisy dla trzech ekranów. W tym przypadku (w/g mnie) jest to zbędne.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

RomanG wrote: Fri Oct 06, 2023 7:59 pm W wersji 7.5.6. był pełny opis trybu pracy termostatu ("manual", "program") i dla mnie było to czytelniejsze. Często też spotykany jest tryb "AUTO" (zamiast "program"). Ale to kwestia przyzwyczajenia.
"auto" jest używane np. w Home Assitant do trybu "grzewczo-chłodniczego" - często też klimatyzatory mają tryb auto, który grzeje lub chłodzi - zależnie od potrzeb.

Stąd też w Supli jest dodana funkcja "termostat auto", która jest do urządzeń, które potrafią grzać i chłodzić, oraz dodatkowo ta funkcja może używać "trybu" auto.

Z powyższych powodów, aby nie robić jeszcze większego zamieszania związanego z terminologią, "auto" nie jest używane do określenia trybu pracy wg programu tygodniowego. Zamiast tego staramy się używać słów "program", "program tygodniowy", "tydzień" (w apce się to pojawia).

Chcieliśmy również nie robić zamieszania ze słowem "harmonogram", bo harmonogramy są w Supli dostępne od dawna i jest to zupełnie coś innego...
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Dziękuję - przyjąłem :) . Wcześniej już myślałem nad "harmonogramem", ale w związku z użyciem tegoż dla innej funkcji zaproponowałem "auto". Pomyliłem się! :( ...ale chciałem dobrze. :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

RomanG wrote: Fri Oct 06, 2023 8:53 pm Dziękuję - przyjąłem :) . Wcześniej już myślałem nad "harmonogramem", ale w związku z użyciem tegoż dla innej funkcji zaproponowałem "auto". Pomyliłem się! :( ...ale chciałem dobrze. :)
Jeśli proponujesz auto, to chętnie przyjmę ;)

A tak na serio, to nazywanie rzeczy to trudny temat i na to idzie najwięcej czasu
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Witam, tez testuje Twój termostat.
Mam esp32 x4 Relay Nie wiem czy to
wina płytki, ale temp widzi mi tylko na pierwszym
przekaźniku. Dodatkowo przyciski lokalne nie załączają mi tych
4 przekaźników. Obojętnie jaki włączę zawsze załącza się pierwszy. Możesz to sprawdzić? Nie dziala też przycisk do zmiany ekranu oleda.
Ogólnie podoba mi się ten układ ekranu jednak nazwa ekranu
nachodzi na wskaźniki przekaźników. Może by ją dać obok zegara, a kropkę obok temp? Wrzucam fotkę.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Mi się wydaję (lecz mogę się mylić) że konfiguracja jednego ESP powinna obsługiwać max jeden termostat(a już napewno z OLED i przyciskami )
Tych zmiennych jest na tyle dużo że @krycha88 musiał by dniami i nocami pracować nad tą konfiguracją.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “GUI Generic”