Niestety Salus nie podaje jaki model NTC 10k tam jest użyty. Także w żaden sposób nie potrafię się do tego odnieść.Jamal88 wrote: Fri Oct 06, 2023 10:13 amMam dokładnie Salus FS300. Byłby ktoś w stanie odpowiedzieć?klew wrote: Wed Oct 04, 2023 11:12 am Nie ma czegoś takiego jak "standardowe" NTC. Każdy NTC ma swoje parametry pracy. Ogólnie parametr "B" ma dość marginalny wpływ na pomiary.
Może Mirek by udostępnił info o tym jaki NTC będzie w GKW?
🩺 GKW-01 Testy
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
To powiem ci tak, jak masz jeszcze jakiś dostęp do tego to wymień sobie tą rurkę na taką którą bedziesz w stanie w każdej chwili wymienić ten czujnik, one nie są wieczne, jeden będzie pracował 20lat a drugi padnie po miesiącuJamal88 wrote: Fri Oct 06, 2023 10:13 amMam dokładnie Salus FS300. Byłby ktoś w stanie odpowiedzieć?klew wrote: Wed Oct 04, 2023 11:12 am Nie ma czegoś takiego jak "standardowe" NTC. Każdy NTC ma swoje parametry pracy. Ogólnie parametr "B" ma dość marginalny wpływ na pomiary.
Może Mirek by udostępnił info o tym jaki NTC będzie w GKW?
Kolega był u mnie i próbował widzę. Akurat robiłem przymiarkę i niestety trzeba trochę poćwiczyć, póki jest dostęp od dołu idzie to ogarnąć, później będzie ewidentnie problem. Niestety te rurki karbowane nie idą idealnie prosto i nawet dzięki zaokrągleniu czujników klinują się one w środku. Mam ich w sumie 5 i chciałbym uniknąć rycia otynkowanych ścian żeby czujniki wymieniać.robertklepacki94 wrote: Wed Oct 04, 2023 11:17 am Czujniki NTC mają dać sztywne przewody i zaokrąglone końcówi, bardzo dobrze wchodzą nawet w rurę karbowaną także myśle że nie ma co się martwić.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Mirku, jakieś wieści ?Mirosław F. wrote: Thu Aug 17, 2023 3:31 pm Jak tylko skończy się okres urlopowy to z przyjemnością odpowiem w tym temacie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Nic nie wiem jeszcze w tym temacie ... podejmę go w poniedziałek.robertklepacki94 wrote: Sat Oct 07, 2023 12:20 pmMirku, jakieś wieści ?Mirosław F. wrote: Thu Aug 17, 2023 3:31 pm Jak tylko skończy się okres urlopowy to z przyjemnością odpowiem w tym temacie.![]()
![]()
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
krychu18
Witam. Mam pytanie odnośnie samego algorytmu sterowania. Planujecie może dodanie czegoś bardziej zaawansowanego niż histereza.
Chodzi mi o algorytm PI, PID z funkcją autotuningu np.metodą Zieglera-Nicholsa. Wiadomo, że sterowanie ogrzewaniem podłogowym ma dużą bezwładność. Sterowanie z algorytmem jest w stanie utrzymywać temperaturę na poziomie 0,1 StC dokładności. Proszę o jakieś info....
Chodzi mi o algorytm PI, PID z funkcją autotuningu np.metodą Zieglera-Nicholsa. Wiadomo, że sterowanie ogrzewaniem podłogowym ma dużą bezwładność. Sterowanie z algorytmem jest w stanie utrzymywać temperaturę na poziomie 0,1 StC dokładności. Proszę o jakieś info....
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Planujemy dodawać w przyszłości kolejne algorytmy sterowania, ale tylko takie które nie będą wymagały podawania parametrów przez użytkownika.krychu18 wrote: Wed Oct 11, 2023 12:18 pm Witam. Mam pytanie odnośnie samego algorytmu sterowania. Planujecie może dodanie czegoś bardziej zaawansowanego niż histereza.
PI i PID więc tutaj nie pasują. Ale jeśli są algorytmy oparte na nich, które same dobierają parametry, to temat jest otwarty.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
krychu18
Dokładnie to miałem na myśli. Producenci tego typu urządzeń również nie dają dostępu do zaawansowanych opcji. Jest tylko możliwość wyboru algorytmu, natomiast przy tych bardziej złożonych jest możliwość włączenia właśnie "autotuningu (kalibracji)" wówczas układ przez ok. dobę uczy się doboru nastaw regulatora. Później przechodzi do normalnej pracy. Działa to bardzo efektywnie. Także trzymam kciuki, z chęcią montowałbym to, zarówno u siebie jak i u klientów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam