[tutorial] RPiZeroW + odczyt z LYWSD03MMC przez BLE + Supla-Device
-
krzys4m
Tak, mam antenę
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
martinok
Wyłączyć Wifi i połączyć przez ethernetkrzys4m wrote: Sat Oct 07, 2023 1:45 pm Panowie, instalacja i konfiguracja bezproblemowa.
Mam natomiast problem z zasięgiem.
Orange Pi 3
Czujnik temperatury ten kwadratowy.
1 ściana 12 cm cegła i 5 mb w linii prostej - brak komunikacji.
Piszecie, że sygnał przechodzi Wam przez stropy - zdradźcie ten sekret. Jak podnieść moc nadajnika / odbiornika?
"Wiedza bez Praktyki jest Bezużyteczna , praktyka bez wiedzy Niebezpieczna"...
-
Maniek913
- Been thanked: 3 times
Sekret jest po stronie interfejsu BT w danym urządzeniu - ja próbowałem na wirtualnym systemie uruchomionym na terminalu HP z kilkoma kartami BT, normalnym RPi bodajże 2 również z zewnętrzną kartą BT i efekt tak jak u ciebie -bardzo słaby zasięg. Po zmianie na RPiZeroW - rewelacja, Nie wiem o co chodzi, ale jedynie ten sprzęt zapewnia świetne zasięgi.krzys4m wrote: Sat Oct 07, 2023 1:45 pm Panowie, instalacja i konfiguracja bezproblemowa.
Orange Pi 3
Piszecie, że sygnał przechodzi Wam przez stropy - zdradźcie ten sekret. Jak podnieść moc nadajnika / odbiornika?
-
krzys4m
Chodzi o BT, nie o WiFi.martinok wrote: Sat Oct 07, 2023 4:03 pmWyłączyć Wifi i połączyć przez ethernetkrzys4m wrote: Sat Oct 07, 2023 1:45 pm Panowie, instalacja i konfiguracja bezproblemowa.
Orange Pi 3
Postawiłem antenę w pionie i zaczęło działać.
-
martinok
Tak jak koledzy pisali wcześniej najlepszym rozwiązaniem jest Pi zero 2W.krzys4m wrote: Sat Oct 07, 2023 6:31 pmChodzi o BT, nie o WiFi.martinok wrote: Sat Oct 07, 2023 4:03 pmWyłączyć Wifi i połączyć przez ethernetkrzys4m wrote: Sat Oct 07, 2023 1:45 pm Panowie, instalacja i konfiguracja bezproblemowa.
Orange Pi 3
Ale Wifi i BT mają wspólną antenę. Ja u siebie na Pi zero W wyłączyłem wifi i zasięg znacząco się zwiększył.
WiFi i BT jest w jednym chipie i sygnał rozgłasza tą samą anteną dookolną. Jak postawiłeś w pion to lepiej fale rozsyła/zbierakrzys4m wrote: Sat Oct 07, 2023 6:31 pm ...
Chodzi o BT, nie o WiFi.
https://fccid.io/2AQ9Y-OPI3LTS/Parts-Li ... 192129.pdf
Ja mam bramkę na RPi ZeroW, ale testowałem zasięg jeszcze na RPi 3B+, nie zauważyłem, żeby działało jakoś gorzej, ale to też kwestia budynk, nie mam za dużo betonu. Ostatecznie RPi ZeroW było kupione na poczet bramki i tak zostało. Podłączyłem w centralnym punkcie w domu i wrzuciłem na szafę, nawet tam nie zaglądam
To jak przesyłasz dane do Supli? Masz jakiś shield z LANem?martinok wrote: Sat Oct 07, 2023 6:51 pm ...
Ja u siebie na Pi zero W wyłączyłem wifi i zasięg znacząco się zwiększył.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
martinok
Karta sieciowa USB EthernetTo jak przesyłasz dane do Supli? Masz jakiś shield z LANem?