Termostat - scripts-priorytet
-
remikelektronik
Witam wszystkich na forum. Od kilku dni próbuje z ustawieniami i zależnościami na wszystkie możliwe sposoby aby wymusić poprawną pracę tego termostatu. Mam zdefiniowane dwa termostaty: Grzanie C.W.U i Grzanie C.O. Wszystko ma byc grzane z pompy Ciepła -HOME MADE- Pompa jako pompa działa, mam problem z ustawieniem priorytetu. Chciałbym aby grzanie C.W.U zawsze miało priorytet- czy chodzi C.O. czy tez nie. Przy grzaniu C.W.U - działa pompa 1 , załaczony jest siłownik i oczywiście działa Pompa Ciepła . Przy grzaniu C.O - pompa 1 powinna się wyłączyć, siłownik też powinien się przełaczyc i powinna się załączyc pompa 2 i oczywiście Pompa Ciepła. Wszystko ładnie działa powiedzmy pojedynczo, ale w momencie chęci grzania C.W.U przy działającym C.O. wszytsko chce działać na raz( w odwrotnym przypadku to samo)- a tak nie moze byc. Może juz ktoś coś takiego wykonał albo zrobił. Prosiłbym o pomoc
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Ciężko mi się wgryźć teraz, musiałbym to rozrysować ale chyba najprościej dołożyć wirtualny przekaźnik oznaczający grzanie CWU i wówczas pozostaje uruchamianie termostatów pod warunkiem albo napisanie kilku scen z tym warunkiemremikelektronik wrote: Sat Oct 07, 2023 6:18 pm Witam wszystkich na forum. Od kilku dni próbuje z ustawieniami i zależnościami na wszystkie możliwe sposoby aby wymusić poprawną pracę tego termostatu. Mam zdefiniowane dwa termostaty: Grzanie C.W.U i Grzanie C.O. Wszystko ma byc grzane z pompy Ciepła -HOME MADE- Pompa jako pompa działa, mam problem z ustawieniem priorytetu. Chciałbym aby grzanie C.W.U zawsze miało priorytet- czy chodzi C.O. czy tez nie. Przy grzaniu C.W.U - działa pompa 1 , załaczony jest siłownik i oczywiście działa Pompa Ciepła . Przy grzaniu C.O - pompa 1 powinna się wyłączyć, siłownik też powinien się przełaczyc i powinna się załączyc pompa 2 i oczywiście Pompa Ciepła. Wszystko ładnie działa powiedzmy pojedynczo, ale w momencie chęci grzania C.W.U przy działającym C.O. wszytsko chce działać na raz( w odwrotnym przypadku to samo)- a tak nie moze byc. Może juz ktoś coś takiego wykonał albo zrobił. Prosiłbym o pomoc
YoMan
-
remikelektronik
Jezeli była by mozliwość naprowadzenia na odpowiedni tor, jakąś koncepcję to byłbym bardzo wdzięczny.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nie wiem jakie masz urządzenia. Jeżeli masz jakiekolwiek oparte na GuiGeneric to możesz stworzyć wirtualny przekaźnik bez udziału GPIO.remikelektronik wrote: Sat Oct 07, 2023 6:31 pm Jezeli była by mozliwość naprowadzenia na odpowiedni tor, jakąś koncepcję to byłbym bardzo wdzięczny.
W reakcjach lub w skryptach musisz powiązać ten wirtualny wlacznik z ogrzewaniem cwu (silownik, zawór, etc. - nie wiem co tam się zalacza)
Teraz w scripts:
1. Scena, która przy załączeniu tego wirtualnego przekaźnika wyłączy termostat CO
2. Scena która przy wylaczeniu tego przekaźnika załączy termostat CO
YoMan