Termostat - scripts-priorytet

remikelektronik

Witam wszystkich na forum. Od kilku dni próbuje z ustawieniami i zależnościami na wszystkie możliwe sposoby aby wymusić poprawną pracę tego termostatu. Mam zdefiniowane dwa termostaty: Grzanie C.W.U i Grzanie C.O. Wszystko ma byc grzane z pompy Ciepła -HOME MADE- Pompa jako pompa działa, mam problem z ustawieniem priorytetu. Chciałbym aby grzanie C.W.U zawsze miało priorytet- czy chodzi C.O. czy tez nie. Przy grzaniu C.W.U - działa pompa 1 , załaczony jest siłownik i oczywiście działa Pompa Ciepła . Przy grzaniu C.O - pompa 1 powinna się wyłączyć, siłownik też powinien się przełaczyc i powinna się załączyc pompa 2 i oczywiście Pompa Ciepła. Wszystko ładnie działa powiedzmy pojedynczo, ale w momencie chęci grzania C.W.U przy działającym C.O. wszytsko chce działać na raz( w odwrotnym przypadku to samo)- a tak nie moze byc. Może juz ktoś coś takiego wykonał albo zrobił. Prosiłbym o pomoc
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

remikelektronik wrote: Sat Oct 07, 2023 6:18 pm Witam wszystkich na forum. Od kilku dni próbuje z ustawieniami i zależnościami na wszystkie możliwe sposoby aby wymusić poprawną pracę tego termostatu. Mam zdefiniowane dwa termostaty: Grzanie C.W.U i Grzanie C.O. Wszystko ma byc grzane z pompy Ciepła -HOME MADE- Pompa jako pompa działa, mam problem z ustawieniem priorytetu. Chciałbym aby grzanie C.W.U zawsze miało priorytet- czy chodzi C.O. czy tez nie. Przy grzaniu C.W.U - działa pompa 1 , załaczony jest siłownik i oczywiście działa Pompa Ciepła . Przy grzaniu C.O - pompa 1 powinna się wyłączyć, siłownik też powinien się przełaczyc i powinna się załączyc pompa 2 i oczywiście Pompa Ciepła. Wszystko ładnie działa powiedzmy pojedynczo, ale w momencie chęci grzania C.W.U przy działającym C.O. wszytsko chce działać na raz( w odwrotnym przypadku to samo)- a tak nie moze byc. Może juz ktoś coś takiego wykonał albo zrobił. Prosiłbym o pomoc
Ciężko mi się wgryźć teraz, musiałbym to rozrysować ale chyba najprościej dołożyć wirtualny przekaźnik oznaczający grzanie CWU i wówczas pozostaje uruchamianie termostatów pod warunkiem albo napisanie kilku scen z tym warunkiem
YoMan

Jezeli była by mozliwość naprowadzenia na odpowiedni tor, jakąś koncepcję to byłbym bardzo wdzięczny.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

remikelektronik wrote: Sat Oct 07, 2023 6:31 pm Jezeli była by mozliwość naprowadzenia na odpowiedni tor, jakąś koncepcję to byłbym bardzo wdzięczny.
Nie wiem jakie masz urządzenia. Jeżeli masz jakiekolwiek oparte na GuiGeneric to możesz stworzyć wirtualny przekaźnik bez udziału GPIO.
W reakcjach lub w skryptach musisz powiązać ten wirtualny wlacznik z ogrzewaniem cwu (silownik, zawór, etc. - nie wiem co tam się zalacza)
Teraz w scripts:
1. Scena, która przy załączeniu tego wirtualnego przekaźnika wyłączy termostat CO
2. Scena która przy wylaczeniu tego przekaźnika załączy termostat CO
YoMan

Return to “Projekty użytkowników”