Programowanie cyklu dla ROW-01

Spaceship

Witam, szukam pomocy w zaprogramowaniu cyklu dla modułu ROW-01, w taki sposób, aby co 15 minut włączał urządzenie na 2 minuty, potem je wyłączał na kolejne 15 minut, po czym znowu włączał i tak w cyklu. Cykl miałby działać od 6:30 do 23:00. Próbowałem to ustawić ręcznie, ale system nie pozwala na dodanie takiej dużej liczby kolejnych komend. Czy jest jakiś sposób żeby to zaprogramować?
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

A zegar sterujący nie wystarczy? Musi być suplowy moduł? Można takie coś zrobić na skryptach Fracza scripts.supla.io
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Spaceship wrote: Fri Oct 13, 2023 8:50 pm Witam, szukam pomocy w zaprogramowaniu cyklu dla modułu ROW-01, w taki sposób, aby co 15 minut włączał urządzenie na 2 minuty, potem je wyłączał na kolejne 15 minut, po czym znowu włączał i tak w cyklu. Cykl miałby działać od 6:30 do 23:00. Próbowałem to ustawić ręcznie, ale system nie pozwala na dodanie takiej dużej liczby kolejnych komend. Czy jest jakiś sposób żeby to zaprogramować?
Akurat dokładnie tak to ciężko ale jakbyś chciał zmienić na 13+2 to już proste: harmonogram zaawansowany i
1. Załączanie po 6: 30,45 6 * * *
2. Działanie w pozostalej czesci dnia: 0,15,30,45 7-22 * * * lub */15 7-22 * * *
Wyłączanie analogicznie tylko 2 min pozniej.

BTW: czyżby kolejny maniak bezsensownego sterowania cyrkulacją? :lol: :lol: :lol:
YoMan

Hej, dzieki za podpowiedz. Tak, potrzebuje tego do cyrkulacji. Dlaczego piszesz ze to bezsensowne? Koles od CO mi polecil zeby tak zrobic, ale chetnie wyslucham innych pomyslow i koncepcji. Dzieki!
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Było już kilka dyskusji na ten temat na forum. Teraz nie odgrzebie, może @klew będzie pamiętał gdzie to było.
W skrocie: prawdopodobnie polecił Ci to gość w celu oszczędności energii ale nie co tylko cwu. Dzisiejsze pompki pobierają b. mało energiii, kilka, kilkanaście W. I z wylaczania oszczednosc jest znikoma. Natomiast największą strata jest na tym, że puszczając ciepła wodę w obieg ciepła woda musi rozgrzać mury w których krąży. I tutaj jest strata energii (prąd lub gaz, co kto ma). Generalnie Cyrkulacja to wygoda a nie oszczędność i kosztuje. W zimie jest trochę lepiej bo ciepło w ten sposób utracone oddaje cześć ciepła do budynku czyli trochę mniej idzie na ogrzewanie.
Reasumujac: wybierz godziny w których zwykle używasz wody i wtedy załącz cyrkulację. Np ja mam rano 2h, potem ok. 14 na 2h .... po tej godzinie cały czas ktoś korzysta z wody więc Cyrkulacja nie jest konieczna ale gdyby nie korzystał to wieczorem, w porze kąpieli znowu się włącza 19-22. W weekend cały dzień działa. Kiedy załączam alarm to jest wyłączona cały czas.
Klikaniem co 15m niewiele zaoszczędzisz na prądzie, ustawiając rozsądnie godziny korzystania z cieplej wody możesz zaoszczędzić ok. 0,5m3 gazu dziennie (w stosunku do włączonej cyrkulacji cały dzien)
YoMan

Dziękuję. No tak mialem jak opisales, wlaczona w pewnych godzinach. Ale na przegladzie PC serwisant zasugerowal zeby zrobic cykle 15/2. Generalnie to sam sceptycznie do tego podchodzę bo żeby podjąć decyzję należałoby najpierw policzyć straty na ogrzewaniu tej wody krążącej w CWU… ale to juz przerost formy nad treścią:) milego weekendu :)
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Nie ma co przesadzać z pompką CWU, u mnie jak działała non-stop to owszem woda zawsze ciepła, ale pompa ciepła, która ją grzała załączała się 5 razy na dobę... Także koszt kosmos bo potrafiła 1kWh zeżreć na każde grzanie.
Teraz mam nastawiony harmonogram podobnie jak YoMan tylko w godzinach, kiedy faktycznie ma to sens, czyli 5.50 na 10 min jak wstajemy, 15.30 na 15 min po obiedzie i 21 na 30 min kiedy się kąpiemy. Jak jest potrzeba na kąpiel o innej porze to się włącza w aplikacji ;) A pompa ciepła grzeje wodę raz - wieczorem .
Pietras81
Been thanked: 1 time

YoMan wrote: Sat Oct 14, 2023 8:33 am Było już kilka dyskusji na ten temat na forum. Teraz nie odgrzebie, może @klew będzie pamiętał gdzie to było.
W skrocie: prawdopodobnie polecił Ci to gość w celu oszczędności energii ale nie co tylko cwu. Dzisiejsze pompki pobierają b. mało energiii, kilka, kilkanaście W. I z wylaczania oszczednosc jest znikoma. Natomiast największą strata jest na tym, że puszczając ciepła wodę w obieg ciepła woda musi rozgrzać mury w których krąży. I tutaj jest strata energii (prąd lub gaz, co kto ma). Generalnie Cyrkulacja to wygoda a nie oszczędność i kosztuje. W zimie jest trochę lepiej bo ciepło w ten sposób utracone oddaje cześć ciepła do budynku czyli trochę mniej idzie na ogrzewanie.
Reasumujac: wybierz godziny w których zwykle używasz wody i wtedy załącz cyrkulację. Np ja mam rano 2h, potem ok. 14 na 2h .... po tej godzinie cały czas ktoś korzysta z wody więc Cyrkulacja nie jest konieczna ale gdyby nie korzystał to wieczorem, w porze kąpieli znowu się włącza 19-22. W weekend cały dzień działa. Kiedy załączam alarm to jest wyłączona cały czas.
Klikaniem co 15m niewiele zaoszczędzisz na prądzie, ustawiając rozsądnie godziny korzystania z cieplej wody możesz zaoszczędzić ok. 0,5m3 gazu dziennie (w stosunku do włączonej cyrkulacji cały dzien)
Mogę dopytać jak to zrobić że jak włączę alarm to wyłączy się cyrkulacja niezależnie od tego co ustawione jest w harmonogramie. Też mam podobnie wlaczam o określonych godzinach.
https://pietras-81.aqi.eco/
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Ja mam Satel Versa Plus. Zaprogramowałem jedno z wyjść niskoprądowych typu OC (centrala ma dwa takie wyjścia), aby zmieniał się stan tego wyjścia po zazbrojeniu / rozbrojeniu alarmu. Wyjście podłączyłem do Wemosa z GG skonfigurowanym z jedną krańcówką. W aplikacji mam wyświetlany stan systemu alarmowego, a reakcjami wyłączam / załączam sterowniki wykonawcze Supla.

Tak wygląda konfiguracja wyjścia nr 4 w programie DLOADX:
versa-01.jpg
A tak to wygląda w Supli:
versa-02.jpg
Ps.
Informację o alarmie mam w dedykowanej aplikacji Satela oraz po karcie SIM w centrali, więc nie potrzebowałem takiego info w Supli.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Robert Błaszczak on Sat Oct 14, 2023 4:13 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pietras81
Been thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Sat Oct 14, 2023 3:58 pm Ja mam Satel Versa Plus. Zaprogramowałem jedno z wyjść niskoprądowych typu OC (centrala ma dwa takie wyjścia), aby zmieniał się stan tego wyjścia po zazbrojeniu / rozbrojeniu alarmu. Wyjście podłączyłem do Wemosa z GG skonfigurowanym z jedną krańcówką. W aplikacji mam wyświetlany stan systemu alarmowego, a reakcjami wyłączam / załączam sterowniki wykonawcze Supla.
Ja mam centrale Risco gdzie tez widzę stan alarmu w supli za pośrednictwem krancowki i esp tylko nigdy nie bawiłem się aby stan tego wyjścia czymś sterował. Generalnie nie widzę problemu w przypadku kiedy harmonogram jest aktywny w tedy reakcja bez problemu rozłączy gniazdko z harmonogramem do pompy obiegowej ale co w przypadku kiedy kolejne wlaczenie wg harmonogramu wypadnie kiedy alarm będzie załączony wtedy jak to zablokować żeby wlaczenie nastąpiło po wyłączeniu alarmu.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Pomoc”