Programowanie cyklu dla ROW-01
-
Spaceship
Witam, szukam pomocy w zaprogramowaniu cyklu dla modułu ROW-01, w taki sposób, aby co 15 minut włączał urządzenie na 2 minuty, potem je wyłączał na kolejne 15 minut, po czym znowu włączał i tak w cyklu. Cykl miałby działać od 6:30 do 23:00. Próbowałem to ustawić ręcznie, ale system nie pozwala na dodanie takiej dużej liczby kolejnych komend. Czy jest jakiś sposób żeby to zaprogramować?
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
A zegar sterujący nie wystarczy? Musi być suplowy moduł? Można takie coś zrobić na skryptach Fracza scripts.supla.io
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Akurat dokładnie tak to ciężko ale jakbyś chciał zmienić na 13+2 to już proste: harmonogram zaawansowany iSpaceship wrote: Fri Oct 13, 2023 8:50 pm Witam, szukam pomocy w zaprogramowaniu cyklu dla modułu ROW-01, w taki sposób, aby co 15 minut włączał urządzenie na 2 minuty, potem je wyłączał na kolejne 15 minut, po czym znowu włączał i tak w cyklu. Cykl miałby działać od 6:30 do 23:00. Próbowałem to ustawić ręcznie, ale system nie pozwala na dodanie takiej dużej liczby kolejnych komend. Czy jest jakiś sposób żeby to zaprogramować?
1. Załączanie po 6: 30,45 6 * * *
2. Działanie w pozostalej czesci dnia: 0,15,30,45 7-22 * * * lub */15 7-22 * * *
Wyłączanie analogicznie tylko 2 min pozniej.
BTW: czyżby kolejny maniak bezsensownego sterowania cyrkulacją?
YoMan
-
Spaceship
Hej, dzieki za podpowiedz. Tak, potrzebuje tego do cyrkulacji. Dlaczego piszesz ze to bezsensowne? Koles od CO mi polecil zeby tak zrobic, ale chetnie wyslucham innych pomyslow i koncepcji. Dzieki!
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Było już kilka dyskusji na ten temat na forum. Teraz nie odgrzebie, może @klew będzie pamiętał gdzie to było.
W skrocie: prawdopodobnie polecił Ci to gość w celu oszczędności energii ale nie co tylko cwu. Dzisiejsze pompki pobierają b. mało energiii, kilka, kilkanaście W. I z wylaczania oszczednosc jest znikoma. Natomiast największą strata jest na tym, że puszczając ciepła wodę w obieg ciepła woda musi rozgrzać mury w których krąży. I tutaj jest strata energii (prąd lub gaz, co kto ma). Generalnie Cyrkulacja to wygoda a nie oszczędność i kosztuje. W zimie jest trochę lepiej bo ciepło w ten sposób utracone oddaje cześć ciepła do budynku czyli trochę mniej idzie na ogrzewanie.
Reasumujac: wybierz godziny w których zwykle używasz wody i wtedy załącz cyrkulację. Np ja mam rano 2h, potem ok. 14 na 2h .... po tej godzinie cały czas ktoś korzysta z wody więc Cyrkulacja nie jest konieczna ale gdyby nie korzystał to wieczorem, w porze kąpieli znowu się włącza 19-22. W weekend cały dzień działa. Kiedy załączam alarm to jest wyłączona cały czas.
Klikaniem co 15m niewiele zaoszczędzisz na prądzie, ustawiając rozsądnie godziny korzystania z cieplej wody możesz zaoszczędzić ok. 0,5m3 gazu dziennie (w stosunku do włączonej cyrkulacji cały dzien)
W skrocie: prawdopodobnie polecił Ci to gość w celu oszczędności energii ale nie co tylko cwu. Dzisiejsze pompki pobierają b. mało energiii, kilka, kilkanaście W. I z wylaczania oszczednosc jest znikoma. Natomiast największą strata jest na tym, że puszczając ciepła wodę w obieg ciepła woda musi rozgrzać mury w których krąży. I tutaj jest strata energii (prąd lub gaz, co kto ma). Generalnie Cyrkulacja to wygoda a nie oszczędność i kosztuje. W zimie jest trochę lepiej bo ciepło w ten sposób utracone oddaje cześć ciepła do budynku czyli trochę mniej idzie na ogrzewanie.
Reasumujac: wybierz godziny w których zwykle używasz wody i wtedy załącz cyrkulację. Np ja mam rano 2h, potem ok. 14 na 2h .... po tej godzinie cały czas ktoś korzysta z wody więc Cyrkulacja nie jest konieczna ale gdyby nie korzystał to wieczorem, w porze kąpieli znowu się włącza 19-22. W weekend cały dzień działa. Kiedy załączam alarm to jest wyłączona cały czas.
Klikaniem co 15m niewiele zaoszczędzisz na prądzie, ustawiając rozsądnie godziny korzystania z cieplej wody możesz zaoszczędzić ok. 0,5m3 gazu dziennie (w stosunku do włączonej cyrkulacji cały dzien)
YoMan
-
Spaceship
Dziękuję. No tak mialem jak opisales, wlaczona w pewnych godzinach. Ale na przegladzie PC serwisant zasugerowal zeby zrobic cykle 15/2. Generalnie to sam sceptycznie do tego podchodzę bo żeby podjąć decyzję należałoby najpierw policzyć straty na ogrzewaniu tej wody krążącej w CWU… ale to juz przerost formy nad treścią:) milego weekendu 
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Nie ma co przesadzać z pompką CWU, u mnie jak działała non-stop to owszem woda zawsze ciepła, ale pompa ciepła, która ją grzała załączała się 5 razy na dobę... Także koszt kosmos bo potrafiła 1kWh zeżreć na każde grzanie.
Teraz mam nastawiony harmonogram podobnie jak YoMan tylko w godzinach, kiedy faktycznie ma to sens, czyli 5.50 na 10 min jak wstajemy, 15.30 na 15 min po obiedzie i 21 na 30 min kiedy się kąpiemy. Jak jest potrzeba na kąpiel o innej porze to się włącza w aplikacji
A pompa ciepła grzeje wodę raz - wieczorem .
Teraz mam nastawiony harmonogram podobnie jak YoMan tylko w godzinach, kiedy faktycznie ma to sens, czyli 5.50 na 10 min jak wstajemy, 15.30 na 15 min po obiedzie i 21 na 30 min kiedy się kąpiemy. Jak jest potrzeba na kąpiel o innej porze to się włącza w aplikacji
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Mogę dopytać jak to zrobić że jak włączę alarm to wyłączy się cyrkulacja niezależnie od tego co ustawione jest w harmonogramie. Też mam podobnie wlaczam o określonych godzinach.YoMan wrote: Sat Oct 14, 2023 8:33 am Było już kilka dyskusji na ten temat na forum. Teraz nie odgrzebie, może @klew będzie pamiętał gdzie to było.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Ja mam Satel Versa Plus. Zaprogramowałem jedno z wyjść niskoprądowych typu OC (centrala ma dwa takie wyjścia), aby zmieniał się stan tego wyjścia po zazbrojeniu / rozbrojeniu alarmu. Wyjście podłączyłem do Wemosa z GG skonfigurowanym z jedną krańcówką. W aplikacji mam wyświetlany stan systemu alarmowego, a reakcjami wyłączam / załączam sterowniki wykonawcze Supla.
Tak wygląda konfiguracja wyjścia nr 4 w programie DLOADX: A tak to wygląda w Supli: Ps.
Informację o alarmie mam w dedykowanej aplikacji Satela oraz po karcie SIM w centrali, więc nie potrzebowałem takiego info w Supli.
Tak wygląda konfiguracja wyjścia nr 4 w programie DLOADX: A tak to wygląda w Supli: Ps.
Informację o alarmie mam w dedykowanej aplikacji Satela oraz po karcie SIM w centrali, więc nie potrzebowałem takiego info w Supli.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Robert Błaszczak on Sat Oct 14, 2023 4:13 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Ja mam centrale Risco gdzie tez widzę stan alarmu w supli za pośrednictwem krancowki i esp tylko nigdy nie bawiłem się aby stan tego wyjścia czymś sterował. Generalnie nie widzę problemu w przypadku kiedy harmonogram jest aktywny w tedy reakcja bez problemu rozłączy gniazdko z harmonogramem do pompy obiegowej ale co w przypadku kiedy kolejne wlaczenie wg harmonogramu wypadnie kiedy alarm będzie załączony wtedy jak to zablokować żeby wlaczenie nastąpiło po wyłączeniu alarmu.Robert Błaszczak wrote: Sat Oct 14, 2023 3:58 pm Ja mam Satel Versa Plus. Zaprogramowałem jedno z wyjść niskoprądowych typu OC (centrala ma dwa takie wyjścia), aby zmieniał się stan tego wyjścia po zazbrojeniu / rozbrojeniu alarmu. Wyjście podłączyłem do Wemosa z GG skonfigurowanym z jedną krańcówką. W aplikacji mam wyświetlany stan systemu alarmowego, a reakcjami wyłączam / załączam sterowniki wykonawcze Supla.
https://pietras-81.aqi.eco/